Τον απήγαγαν την Αθήνα και τον δολοφόνησαν στη Λάρισα

ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΟΜΟΕΘΝΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ - ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΕΠΝΙΞΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΚΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΥ Σ/Μ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2023 13:00

Ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκαν χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας τρεις υπήκοοι Πακιστάν για τη δολοφονία ενός 19χρονου ομοεθνή τους. Ενός εφήβου τον οποίο απήγαγαν από την Αθήνα με σκοπό να

ζητήσουν λύτρα από τον πατέρα του και τον μετέφεραν στα Δένδρα Τυρνάβου, όπου ζούσαν, ενώ μετά από μερικές μέρες τον σκότωσαν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες έφραξαν με πανί το στόμα του 19χρονου για να μη φωνάζει και, στη συνέχεια, του τύλιξαν το κεφάλι με σακούλα, ενώ έφτιαξαν βρόχο με σχοινί, με αποτέλεσμα ο 19χρονος να πεθάνει από ασφυξία σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.
Στη συνέχεια, έβαλαν το άψυχο σώμα του 19χρονου σε δύο τσουβάλια και πέταξαν τη σορό του σε μια άδεια δεξαμενή νερού στις εγκαταλελειμμένες και απόμερες εγκαταστάσεις ενός σούπερ μάρκετ στο ύψος της διασταύρωσης των Δένδρων προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τα άτυχου νέου.
Η απαγωγή έγινε στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του 2009 και η σορός του 19χρονου βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση σχεδόν 9 μήνες μετά, αφού προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου, στις 31 Ιουλίου 2010, από τις Φυλακές που υπέδειξε στις Αρχές πού βρισκόταν το πτώμα.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του 19χρονου, τον Δεκέμβριο του 2009, η υπόθεση της ανθρωποκτονίας εκδικάστηκε χθες σε δεύτερο βαθμό, με τους τρεις κατηγορούμενους, ηλικίας 37, 33 και 45 ετών να κρίνονται ένοχοι ομόφωνα, αλλά με την κατά πλειοψηφία αναγνώριση ελαφρυντικών να «σπάνε» τα ισόβια (σ.σ. πρωτόδικα) και με κατά πλειοψηφία επίσης απόφαση, τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών στον 37χρονο, 12 ετών στον 33χρονο και 14 ετών στον 45χρονο.
Οι τρεις καταδικασθέντες θα συμψηφίσουν πλέον τις ποινές τους, καθώς το 2015 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επέβαλε σε όλους πολυετή επίσης κάθειρξη, αφού αμετάκλητα κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή του 19χρονου, όπως και για εκβιασμό, με την υπόθεση να έχει διαχωριστεί. Φυγόδικος για την πράξη της ανθρωποκτονίας παραμένει ένας τέταρτος ομοεθνής των δραστών που, σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να είναι ο αυτουργός, ενώ μόλις αποφυλακίστηκε, εξαφανίστηκε και κατά μία εκδοχή διέφυγε από τη χώρα, ενώ έχει καταδικαστεί μόνο για την απαγωγή του 19χρονου.
ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι τρεις κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους χθες αρνήθηκαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, πέφτοντας σε αντιφάσεις, όπως παρατήρησε ο εισαγγελέας της έδρας προκειμένου «η ανθρωποκτονία να αποδοθεί στον τέταρτο κατηγορούμενο που, αυτήν τη στιγμή, είναι φυγόδικος». Μόνο ο 45χρονος τόνισε ότι ήταν μπροστά, αλλά άλλοι δράστες «έβαλαν το πανί στο στόμα» του 19χρονου «για να μη φωνάζει», λέγοντας επίσης ότι συμμετείχε στην απαγωγή προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, καθώς ως πολύτεκνος πατέρας ο ίδιος είχε ανάγκες. «Δεν είχαμε στο μυαλό μας να σκοτώσουμε το παιδί» τόνισε χαρακτηριστικά ο 45χρονος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ζητούσε από τον φυγόδικο ομοεθνή του να είναι προσεκτικός με τον 19χρονο.
Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έβαλε τον 19χρονο να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πατέρα του, για να ζητήσει, τέλος, συγγνώμη από όλους, καθώς συμμετείχε και στη μεταφορά της σορού σε απόμερη περιοχή. Σημειώνεται πως κάποιοι από τους κατηγορούμενους εργάζονταν περιστασιακά σε διάφορες εργασίες στη Λάρισα, κυρίως αγροτικές, ενώ ζούσαν στα Δένδρα του Δήμου Τυρνάβου. Τον απαχθέντα από την Αθήνα 19χρονο κρατούσαν παράνομα (σ.σ. κατά μία εκδοχή τον «φρουρούσαν» δύο Αφγανοί υπήκοοι) στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις σούπερ μάρκετ στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, εκεί όπου πέταξαν στη συνέχεια τη σορό του μέσα σε μια άδεια δεξαμενή πυρόσβεσης στο έδαφος, για να μη γίνει αντιληπτή η ανθρωποκτονία.
ΒΑΝΑΥΣΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Τον «βάναυσο τρόπο» της δολοφονίας του 19χρονου (σ.σ. «η μετά περισσής επιμέλειας περίδεση του θύματος κατ’ επανάληψη, ο εγκλωβισμός της κεφαλής του και η περίδεσή της με τριπλή περιέλιξη με θηλιά κινητού βρόχου και η τοποθέτησή της εντός δύο σάκων», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην πρωτόδικη απόφαση) περιέγραψε ο εισαγγελέας της έδρας. Για να αναρωτηθεί «τι μαρτυρά αυτός ο τρόπος; Μαρτυρά ότι η τέλεση πρέπει να ήταν συλλογική. Μαρτυρά τον ευθύ δόλο μετ’ εντάσεως των δραστών για να επέλθει το αποτέλεσμα του θανάτου, δόλος ανθρωποκτόνος».
Παρατηρώντας ότι οι τρεις κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για την απαγωγή και από την καταδικαστική απόφαση προκύπτει ότι όλοι ήταν συναυτουργοί και οι τρεις περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανθρωποκτόνο δράση. Δεν πρέπει να υπάρξουν αμφιβολίες είναι και οι τρεις συναυτουργοί στην ανθρωποκτονία με ευθύ δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» κατέληξε ο εισαγγελέας προτείνοντας την ενοχή τους.
Μετά τις αγορεύσεις της υπεράσπισης, το ΜΟΕ τούς έκρινε ομόφωνα ένοχους, με την υπεράσπιση να ζητά την αναγνώριση ελαφρυντικών, αίτημα που έκρινε ως αβάσιμο ο εισαγγελέας.
Ωστόσο, με κατά πλειοψηφία απόφαση, το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικά και στους τρεις κατηγορουμένους, όπως και με κατά πλειοψηφία απόφαση επέβαλε ποινές κάθειρξης 10 ετών στον 37χρονο, 12 ετών στον 33χρονο και 14 ετών στον 45χρονο, αντί της ισόβιας κάθειρξης που πρωτόδικα είχε επιβάλει το ΜΟΔ Τρικάλων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass