Εγκαταλείπουν το σχολείο λόγω φτώχειας

ΜΑΘΗΤΕΣ ΡΟΜΑ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2023 15:12

Η φτώχεια αποτελεί τη βασική αιτία σχολικής διαρροής των Ρομά,

είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με το χρόνιο αυτό θέμα στην εκπαίδευση, και το οποίο ανάπτυξαν χθες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.
Στόχος της εκδήλωσης που θα συνεχιστεί και αύριο στον ίδιο χώρο, με εισηγήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών και στελεχών φορέων που ασχολούνται με την κοινωνική ένταξη Ρομά, είναι να καταλήξουν σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής των μαθητών/-τριών Ρομά, με καινοτόμες προσεγγίσεις, ώστε, αν όχι να εξαλειφθεί, να μειωθεί το φαινόμενο. «Ο πληθυσμός των Ρομά, λόγω της φτώχειας, μετακινείται σε διάφορες περιοχές της χώρας για να απασχοληθεί σε εποχικές εργασίες, και ως εκ τούτου, δεν είναι εφικτό τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν κανονικά μαθήματα σε ένα σχολείο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», Νικόλαος Παϊτέρης και πρόσθεσε «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί όταν οι Ρομά θα έχουν μια σταθερή εργασία και μία στέγη, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να παρακολουθούν κανονικά τα παιδιά τους τα σχολικά μαθήματα». Ο κ. Παϊτέρης, ανάφερε επίσης ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να παραμείνουν τα παιδιά Ρομά στο σχολείο, αλλά δεν βοηθούν οι συνθήκες. Την ίδια άποψη, για την αιτία της διαρροής, εξέφρασε και ο καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του έργου «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», Χρήστος Γκόβαρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «η φτώχεια είναι ο πρώτος λόγος της σχολικής διαρροής».
Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι μεγάλο το ποσοστό των μαθητών Ρομά που σταματά νωρίς το σχολείο ή που έχει διαλείπουσα μάθηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντίστοιχα μικρά ποσοστά μαθητών που ολοκληρώνουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ακόμα μικρότερα, ως ελάχιστα, όσων πετυχαίνουν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Τέλος, ο κ. Γκόβαρης υποστηρίζει ότι «οι ίδιοι οι μαθητές Ρομά, δεν έχουν αυτοπεποίθηση, και δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν». Ως εκ τούτου, ο ίδιος προτείνει «να οργανωθούν ολοκληρωμένα προγράμματα κοινωνικής ένταξης των οικογενειών Ρομά, τοπικά σχέδια στήριξης των οικογενειών και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών με συγκεκριμένες πρακτικές από ειδικούς επιστήμονες». Χαιρετισμούς απηύθυναν οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς και Αγλαΐα Ρογγανάκη, το πρόγραμμα παρουσίασε ο Νικ. Πουτσιάκας, κοινωνιολόγος, αν. προϊστάμενος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Θεσσαλίας και ακολούθως πανεπιστημιακοί καθηγητές ανάπτυξαν το θέμα «Ταυτότητες και ετερότητα: Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις».
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η διημερίδα θα κλείσει σήμερα, με το ακόλουθο πρόγραμμα:
9-9.30 π.μ.: Προσέλευση - Εγγραφές
09:30 - 10:30 π.μ.: Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα «προσωπικές αφηγήσεις». Συντονισμός: Νικόλαος Πουτσιάκας, κοινωνιολόγος, αν. προϊστάμενος Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Θεσσαλίας.
10:30 - 11:40 π.μ.: Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα «Εκπαίδευση και Ρομά». Συντονισμός: Γιάννης Χριστάκης, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.
11:40 - 12:00: Διάλειμμα.
12:00 - 13:00: Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα «Καλές πρακτικές - Εκπαιδευτική στήριξη». Συντονισμός Μανώλης Πατσαδάκης, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.
13.00 - 14.30: Ελαφρύ γεύμα
14:30 - 15:30: Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα «Καλές πρακτικές - Ειδικές υποδειγματικές δράσεις». Συντονισμός: Νίκος Αντωνάκης, στέλεχος ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου.
15:30 - 16:30: Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα «Καλές Πρακτικές - Καινοτόμα προγράμματα φορέων - χρηματοδοτήσεις». Συντονισμός: Βασίλειος Μπέλλης, πρώην γενικός διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Καρδίτσας ΑΝΚΑ Α.Ε.
16:30 - 17:00: Συζήτηση - Τοποθετήσεις - Συμπεράσματα - Προτάσεις.
Να σημειώσουμε ότι τη διημερίδα οργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Τμήμα Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass