Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2023 15:20
Ένα ακόμα Αιματολογικό διήμερο Κεντρικής Ελλάδας οργανώθηκε με επιτυχία στη Λάρισα στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Larissa Imperial. Η ορθολογική χρήση των νέων και κοστοβόρων θεραπευτικών επιλογών που έχουμε πλέον στα αιματολογικά νοσήματα βρέθηκε στο επίκεντρο του Συνεδρίου, που κινήθηκε σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο, ενώ για άλλη μια χρονιά δόθηκε βήμα σε νέους γιατρούς να παρουσιάσουν περιπτώσεις με «ειδικό διδακτικό βάρος» στην κλινική μας πράξη. Ένα ακόμα Αιματολογικό διήμερο Κεντρικής Ελλάδας οργανώθηκε με επιτυχία στη Λάρισα στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Larissa Imperial. Η ορθολογική χρήση των νέων και κοστοβόρων θεραπευτικών επιλογών που έχουμε πλέον στα αιματολογικά νοσήματα βρέθηκε στο επίκεντρο του Συνεδρίου, που κινήθηκε σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο, ενώ για άλλη μια χρονιά δόθηκε βήμα σε νέους γιατρούς να παρουσιάσουν περιπτώσεις με «ειδικό διδακτικό βάρος» στην κλινική μας πράξη.

Εξηγήσεις για τη ΜΙΥΑ στο Πανεπιστημιακό
ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΛ. ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεχίζονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για την επαναλειτουργία

της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο νοσοκομείο, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την πιστοποίηση -η προθεσμία έληγε στα μέσα Ιανουαρίου- ένας ακόμα βουλευτής με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για την υπόθεση. Ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην πιστοποίηση και την επαναλειτουργία της Μονάδας, καλώντας τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τους λόγους αυτής της καθυστέρησης στη διαδικασία πιστοποίησης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από την αρμόδια Εθνική Αρχή, αλλά και να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, ώστε να εξυπηρετούνται αξιόπιστα και με χαμηλότερο κόστος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες της Θεσσαλίας. Όπως αναφέρει και ο Βολιώτης βουλευτής, η διαδικασία αδειοδότησης ξεκίνησε το 2017 και στα τέλη Νοεμβρίου 2018 η Μονάδα ήταν έτοιμη να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσει πιστοποίηση για την τήρηση συστήματος ποιότητας και ακολούθως τη σχετική άδεια από την Εθνική Αρχή. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε σειρά επεμβάσεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και στον εξοπλισμό της Μονάδας, όπως είχε υποδείξει ειδική εταιρεία, για να καλύπτονται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, συνολικού προϋπολογισμού 65.000 ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει ο βουλευτής, από τότε μέχρι και σήμερα οι διαδικασίες ελέγχου και λήψης της απαραίτητης για τη λειτουργία της Μονάδας πιστοποίησης δεν έχουν προχωρήσει. Αποτέλεσμα είναι, μετά και την επέλαση της πανδημίας, όποτε η Μονάδα παρέμεινε κλειστή, να συνεχίζει να παραμένει αναιτιολόγητα εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια.  Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες της Θεσσαλίας που θέλουν να μπουν στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν μπορούν σήμερα να το πράξουν στη δημόσια τριτοβάθμια δομή της περιοχής, αλλά θα πρέπει να απευθύνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή σε ιδιωτικές δομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη οικονομική τους επιβάρυνση. Το θέμα της επαναλειτουργίας της Μονάδας, αλλά και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης είχε αναδείξει με δημοσίευμά της η «Ε» στις αρχές του προηγούμενου Δεκέμβρη, ενώ αντίστοιχη κοινοβουλευτική παρέμβαση είχε αναλάβει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υπό την πίεση της οποίας η διοίκηση του νοσοκομείου συνεδρίασε και αποφάσισε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την πιστοποίηση. Απόφαση, η οποία μέχρι σήμερα δεν απέφερε ορατά αποτελέσματα και κάποιες κινήσεις, που να υποδηλώνουν ότι η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Τράπεζα Κρυοσυντήρησης προετοιμάζονται για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πιστοποίηση...
* * *
Οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν μακρά Covid-19 με συμπτώματα που διαρκούν για μήνες, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Απλά πράγματα, όπως το φυσιολογικό σωματικό βάρος και ο επαρκής ύπνος, τουλάχιστον επτά ωρών, σχετίζονται σαφώς με μικρότερο κίνδυνο για μακρόχρονη Covid. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Ρόμπερτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 32.000 γυναίκες. Από αυτές, 1.900 αρρώστησαν λόγω κορονοϊού και το 44% εμφάνισε μακρά Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τις γυναίκες που ζούσαν ανθυγιεινά, όσες έκαναν υγιεινή ζωή, είχαν κατά μέσο όρο έως 49% μικρότερο κίνδυνο για μακρά Covid-19. Ως παράγοντες υγιεινής ζωής θεωρήθηκαν το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η τακτική σωματική άσκηση, ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, το μη κάπνισμα κ.ά. Όσους περισσότερους παράγοντες υγιεινής ζωής συνδύαζε μια γυναίκα, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα μακράς Covid-19. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που εμφάνισαν μακρά Covid, όσες πριν τη λοίμωξη ζούσαν πιο υγιεινά, είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο στη συνέχεια για σοβαρά επίμονα συμπτώματα που διατάρασσαν την καθημερινή ζωή τους. Το φυσιολογικό βάρος και ο επαρκής ποιοτικός ύπνος φάνηκε να είναι οι δύο παράγοντες με την ισχυρότερη συσχέτιση για μικρότερο κίνδυνο μακράς Covid. «Με τα απανωτά κύματα Covid-19, η μακρά Covid έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα ευρήματα μάς αναδεικνύουν τη δυνατότητα να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μακράς Covid, αν υιοθετηθούν πιο υγιεινές συμπεριφορές», δήλωσε η δρ Ρόμπερτς. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνται από μακρά Covid-19. Ως τέτοια θεωρείται η νόσος, αν ένα ή περισσότερα συμπτώματά της (κόπωση, πυρετός, βήχας, καρδιολογικά, νευρολογικά, γαστρεντερολογικά κ.ά.) επιμένουν για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass