Χωρίς νερά περιβάλλον δεν υπάρχει…

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ «Ε» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ «AGROTHESSALY»

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2023 12:30

Έντονη είναι η ανησυχία των παραγωγών και των γεωτεχνικών από την κλιματική αλλαγή που βιώνει και η θεσσαλική γεωργία, η οποία εκπέμπει SOS, καθώς κινδυνεύει χωρίς ταμίευση νερών, η οποία για να γίνει χρειάζεται πολιτική βούληση, ώστε να εκτελεστούν μεσαίοι και μεγάλοι ταμιευτήρες νερού, περιφερειακά της πεδιάδας. Ακόμη η Θεσσαλία οφείλει να προετοιμαστεί στα επόμενα 20 – 30 χρόνια, ώστε η “θωράκιση” και η προσαρμογή της να εξασφαλίζει κατά το δυνατό το αξιοβίωτο των Θεσσαλών, κυρίως μέσω της υδατικής, ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας.


Αυτά ήταν τα συμπεράσματα ημερίδας, με θέμα «Έργα διαχείρισης νερού, Γεωργία, Περιβάλλον», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ελευθερία» στο πλαίσιο της «Agrothessaly», στον χώρο εκδηλώσεων στη Σκεπαστή Νεάπολης.
Στην ημερίδα εξετάστηκαν ακόμη η κυκλική οικονομία του νερού σε συνδυασμό με χρήση IoT τεχνολογιών, η οποία μπορεί να προσφέρει λύσεις στην επαναχρησιμοποίηση του νερού, μέσω της παρακολούθησης της ποιότητάς του, της διαχείρισης της ποσότητάς του, καθώς και της μείωσης της κατανάλωσής του, ενώ παρουσιάστηκε το πετυχημένο έργο εξοικονόμησης νερού του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
Η ημερίδα που έγινε υπό την αιγίδα Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον εντεταλμένο σύμβουλο Υδάτων της Περιφέρειας Γ. Λαδόπουλο και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παν. Νταή.
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Στην εισήγησή του ο Ζήσης Αργυρόπουλος (χημικός-περιβαλλοντολόγος) αναφέρθηκε σε κάποια συμβάντα που σχετίζονταν με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων της Θεσσαλίας, κυρίως του Πηνειού. Γεγονότα που οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, σε ό,τι αφορά τη διαχρονική πορεία υποβάθμισης των επιφανειακών υδάτων και τον βαθμό ρύπανσής τους, τη δυνατότητα ή μη της τήρησης της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΕ, την αυξημένη επικινδυνότητα να ξανασυμβούν ανάλογα επεισόδια ρύπανσης και υποβάθμισης αν η κατάσταση διατηρηθεί ως έχει. Εκφράστηκε η ανησυχία για τη διαφαινόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και της εξατμισοδιαπνοής, τη μείωση των βροχοπτώσεων, με ταυτόχρονη αύξηση της έντασης και συχνότητας των ακραίων φαινομένων, την αύξηση των ημερών καύσωνα και του κινδύνου δασικών πυρκαγιών, κ.ο.κ., ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα η Θεσσαλία να προετοιμαστεί στα επόμενα 20 – 30 χρόνια, έναντι της κλιματικής κρίσης μ’ ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο, ένα Master plan προσαρμοσμένο στη μελλοντική πραγματικότητα, όπως αυτή θα διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου και υπό το πρίσμα διαφόρων σεναρίων εξέλιξης, που θα αφορούν τις υποδομές, του θεσμούς αλλά και την παραγωγική ικανότητα της Θεσσαλίας.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Από την πλευρά του ο Φάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε πως οι ταμιεύσεις νερού περιφερειακά της πεδιάδας προσφέρουν 4 στοιχεία ασφάλειας των κατοίκων. Ασφάλεια από πλημμύρες, ασφάλεια για περιόδους ξηρασίας που αναμένονται με την κλιματική κρίση, ασφάλεια ενέργειας από τη λειτουργία ΥΗ έργων σε μεσαία και μεγάλα φράγματα και επισιτιστική ασφάλεια και αποφυγή ερημοποίησης της Θεσσαλίας.
Σημείωσε πως «μέχρι σήμερα έχουμε κάνει ελάχιστα έργα ταμίευσης, υπάρχουν αρκετά ημιτελή, με μόνη εξαίρεση την προσπάθεια εξοικονόμησης νερού με μικρά έργα της Περιφέρειας και το εμβληματικό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα από υπεραντλήσεις νερού από τους υπόγειους υδροφορείς (τεράστιο έλλειμμα και κίνδυνος εισόδου θαλασσινού νερού) και από επιφανειακά νερά -ο Πηνειός δεν έχει πλέον ροή το καλοκαίρι. Οδηγούμαστε σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. Προφανώς χρειάζεται πολιτική βούληση για την εκτέλεση μεσαίων και μεγάλων ταμιευτήρων νερού περιφερειακά της πεδιάδας, σε συνδυασμό με τη μεταφορά νερού από τη λεκάνη Αχελώου. Χωρίς πίεση από όλους τους Θεσσαλούς, δεν φαίνεται να προχωρούν τα έργα, κάτι που θα πληρώσει ακριβά η Θεσσαλία».
ΧΡΗΣΗ ΙοΤ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Ο Ζήσης Τσιρόπουλος, CEO της AGENSO, μιας ΜμΕ που ιδρύθηκε στην Αθήνα έχοντας ως απώτερο σκοπό την παροχή ICT λύσεων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την έξυπνη γεωργία, το περιβάλλον, τη διαχείριση νερού και τις έξυπνες πόλεις, υποστήριξε πως «η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, κινδυνεύουν έως το 2040 να εμφανίσουν έντονο πρόβλημα έλλειψης νερού» και χαρακτήρισε «επιτακτική την ανάγκη για εύρεση λύσεων αειφορικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά, η κυκλική οικονομία του νερού σε συνδυασμό με χρήση IoT τεχνολογιών, μπορεί να προσφέρει λύσεις στην επαναχρησιμοποίηση του νερού, μέσω της παρακολούθησης της ποιότητάς του, της διαχείρισης της ποσότητάς του, καθώς και της μείωσης της κατανάλωσής του. Η AGENSO έχει αναπτύξει ένα επαναστατικό IoT σύστημα ικανό να διαχειριστεί απομακρυσμένα ή εντελώς αυτόματα συστήματα κυκλικής οικονομίας νερού. Τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά που οι ΙοΤ τεχνολογίες στην κυκλική οικονομία νερού, βρίσκουν ήδη πρακτική εφαρμογή σε φάρμες, δήμους, φορείς διαχείρισης νερού και στη βιομηχανία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός μίλησε για την Α’ φάση δημοπράτησης του νέου κλειστού δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, που αποτελεί το πρώτο υπό δημοπράτηση αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», το οποίο θα εξυπηρετεί συνολική έκταση 115.000 στρεμμάτων. Η δημοπράτηση του έργου γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Όπως τονίστηκε, το νέο κλειστό υπό πίεση δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου έργου είναι η ελαχιστοποίηση της απαίτησης για χρήση ενέργειας για την άρδευση, καθώς η απαιτούμενη πίεση εξασφαλίζεται από τη γεωμορφολογία της περιοχής, σε συνδυασμό με τα σχεδιαστικά κριτήρια του έργου. Καινοτόμο στοιχείο του νέου δικτύου αποτελεί η χρήση νέων τεχνολογιών (IoT) στις υδροληψίες άρδευσης και γενικότερα στο σύστημα διαχείρισης του αρδευτικού νερού και χρονοπρογραμματισμού των αρδεύσεων.
Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν στο πάνελ των ομιλητών ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ Δημ. Σοφολόγης, ο πρώην διευθυντής ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλίας Χρ. Τσαντήλας, ο συνταξιούχος γεωλόγος Αθαν. Ευαγγελόπουλος, κ.α.
Την ημερίδα συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass