Πολύτιμο εργαλείο η προπώληση

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2023 12:35

Ως ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των βαμβακοπαραγωγών χαρακτηρίστηκε η προπώληση, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο αγρότης μπορεί να έχει εκ των προτέρων πλήρη και σαφή εικόνα, τόσο για το κόστος παραγωγής όσο και για την τιμή πώλησης. Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο εσπερίδας που διοργάνωσε στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Imperial» η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.


Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ως τίτλο «Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας» και αποτέλεσε τη συνέχεια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το βαμβάκι, που διοργανώθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Κομοτηνή.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Δ.Ο.Β., κ. Ευθύμιος Φωτεινός, αρχικά αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των αγροτών στο χωράφι, αλλά και στη γεωργία ακριβείας. Εν συνεχεία, μίλησε για τη σπουδαιότητα της Δ.Ο.Β. και διευκρίνισε ότι πάντα στέκεται δίπλα στον παραγωγό, λέγοντας πως έχει παρεμβατικό ρόλο για όλο τον κλάδο.
Μιλώντας για την προπώληση, τη χαρακτήρισε ως ένα σπουδαίο εργαλείο που αναμένεται να φέρει θετικά αποτελέσματα και να ανεβάσει οικονομικά τους παραγωγούς. Υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο ο παραγωγός γνωρίζει το κόστος παραγωγής και γνωρίζει και την τιμή που θα πουλήσει, υπενθυμίζοντας βέβαια πως κάποιοι ίσως να βιάστηκαν να το καταδικάσουν, επειδή δεν τους «βγήκε» στην τιμή.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, σημείωσε πως έχουμε καλούς παραγωγούς, έντιμους εκκοκκιστές, καλούς επιστήμονες, αλλά απαιτείται συνεργασία όλων των παραπάνω με το Υπουργείο. Δήλωσε περήφανος που το πέτυχαν, όταν ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς δούλεψαν με εθνική στρατηγική.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Απόστολος Μπίλλης, λέγοντας πως το βαμβάκι αναβαθμίζει την αγροτική οικονομία και πως έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το «Πράσινη συμφωνία και νέα ΚΑΠ». Αρχικά, ο κ. Γιώργος Καραΐσκος, μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.Β., τόνισε πως σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας έχει η βαμβακοκαλλιέργεια, προσθέτοντας πως το βαμβάκι είναι ο λευκός χρυσός, αρκεί να υπάρχει σωστή διαχείριση, και υπογραμμίζοντας πως πρέπει να λυθεί το θέμα του νερού.
Ο κ. Δημήτριος Μελάς, σύμβουλος Δ.Ο.Β., έκανε μια σύγκριση με την παραγωγή του καπνού στα παλιότερα χρόνια, λέγοντας, ωστόσο, πως εν αντιθέσει με την κακή φήμη του πρώτου, το βαμβάκι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Ο κ. Δημήτρης Ντογκούλης, γεωπόνος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, αναφερόμενος στην προπώληση, κάλεσε τους παραγωγούς να αλλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.
Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα «Γεωργία ακριβείας, ποιότητα και ταυτότητα προϊόντων - Εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα Δ.Ο.Β.». Ο κ. Βασίλης Μάρκου, μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.Β., πρ. πρόεδρος (εκκοκκιστής), αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στην οποία πρέπει να επενδύσουν οι παραγωγοί και κάλεσε να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.Β. (παραγωγός), σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η ολοκληρωμένη διαχείριση βοηθά στην παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού.
Επίσης, μίλησαν ο κ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΛΓΟ με Δ.Ο.Β., ο κ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και η κ. Μάχη Συμεωνίδου, γενική διευθύντρια AGROAPPS.
Για το θέμα «Ανάλυση και προοπτικές της αγοράς εκκοκκισμένου βάμβακος - Η ελληνική σοδειά στις διεθνείς αγορές» τοποθετήθηκαν ο κ. Απόστολος Δοντάς, μέλος ΠΕΕΕΒ, πρ. πρόεδρος, ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Agent εμπορίας εκκοκκισμένου βαμβακιού, και ο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.
Τέλος, για το ζήτημα «Προώθηση βάμβακος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» μίλησαν ο κ. Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, ταμίας Δ.Ο.Β., η κ. Μαίρη Σπέντζου, διευθύντρια Πιστοποίησης και Προδιαγραφών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ο κ. Αντώνης Σιάρκος, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος.
Οι εσπερίδες, που ξεκίνησαν χθες από τη Λάρισα, θα συνεχιστούν στη Λιβαδειά (13 Μαρτίου) και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 15 Μαρτίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass