Εκδήλωση στη μνήμη του Αποστόλη Μπατάλα

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2023 15:10

Ο Δήμος Κιλελέρ θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Κυριακή 19 Μαρτίου εκδήλωση εις μνήμην του αγρότη Αποστόλη Μπατάλα (1882-1910) από τη Νίκαια, ο οποίος έπεσε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αγροτών στις 6 Μαρτίου 1910. Στις 11.00 π.μ. στον χώρο του μνημείου, επί της οδού Φαρσάλων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσουν ομιλία από τη σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας Νίκαιας Βασιλική Μιχαλούλη, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.


Αναφορά στο ιστορικό συμβάν: «Στις 6 Μαρτίου 1910, ημέρα Σάββατο, διοργανώνεται στη Λάρισα μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο των αγροτών από όλα τα χωριά του κάμπου. Στους συγκεντρωμένους αγρότες στην πλατεία φτάνει η πληροφορία ότι η φρουρά της πύλης των Φαρσάλων δεν επιτρέπει να περάσουν μέσα στην πόλη οι αγρότες που έρχονται από το Νεμπεγλέρ (Νίκαια). Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν προς την οδό Φαρσάλων. Εκεί ο επικεφαλής της ίλης του ιππικού, αρχικά καταφέρνει με ξίφη να αναχαιτίσει τους συγκεντρωμένους αγρότες.
Οι χωρικοί ανασυντάσσονται και τότε ο επικεφαλής διατάσσει χρήση όπλων. Εδώ έπεσε ο αγρότης από τη Νίκαια Αποστόλης Μπατάλας. Οι αγρότες της Νίκαιας τελικά διέσπασαν τις τάξεις της φρουράς, πέρασαν ορμητικά στην πόλη και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους στην πλατεία...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass