«Ωρα μηδέν» για τον άξονα Λάρισας - Φαρσάλων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΖΗΤΑ ΤΟ Δ.Σ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ *ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΑ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2023 13:30

Ως «ώρα μηδέν» για την κατασκευή του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων μίλησε προχθές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς, όπως σημείωσε, η μελέτη είναι ώριμη, έτοιμη και αναμένει την εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου, με σκοπό να ξεκινήσει το πολύπαθο έργο που ταλαιπωρεί την επαρχία Φαρσάλων και όσους μετακινούνται σε αυτόν καθημερινά. Το θέμα είχε ενταχθεί στη συνεδρίαση για ενημέρωση του Συμβουλίου, μετά από αίτημα προς συζήτηση από 19 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση.


Ο κ. Αγοραστός ανέλυσε το ιστορικό του δρόμου και την απόφαση εκχώρησης της μελέτης από το Υπουργείο Μεταφορών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σκοπό να ξεκολλήσει το έργο, μετά από αίτημα της τελευταίας και κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα -και- πάρθηκε η απόφαση παρουσία βουλευτών και δημάρχων, να ζητηθεί από το Υπουργείο και να εκχωρηθεί η μελέτη, ώστε να ωριμάσει το έργο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι η μελέτη μετά από μια γραφειοκρατική διαδικασία από την παραλαβή της, ολοκληρώθηκε μέσα σε 7 μήνες και παραδόθηκε στις υπηρεσίες που θα οδηγήσει σε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 205 εκατομμυρίων και θα συμπεριλαμβάνει τα δύο τμήματα από τον κόμβο Νίκαιας έως την παράκαμψη Νίκαιας (2,5 χλμ.) και από εκεί έως την είσοδο της πόλης των Φαρσάλων (35 χλμ.).
Συγκεκριμένα, για το τμήμα από έξοδο Νίκαιας έως είσοδο Φαρσάλων, 35 χιλιομέτρων, περιλαμβάνει 170 εκατ. ευρώ εργολαβία, προεκτίμηση απαλλοτριώσεων 12 εκατ. ευρώ, παρακολούθηση Αρχαιολογίας 460.000 ευρώ, μετατόπιση οπτικών ινών 444.000 ευρώ, με συνολικό κόστος έργου 182.304.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του ΔΕΔΔΗΕ).
Για το τμήμα 2,5 χιλιομέτρων από τον κόμβο Νίκαιας (Βιοκαρπέτ) έως έξοδο Νίκαιας περιλαμβάνει 20 εκατ. ευρώ εργολαβία, όργανα κοινής ωφέλειας 1,1 εκατ. ευρώ, μνημόνιο Αρχαιολογίας 100.000 ευρώ, περίπου 1 εκατ. ευρώ απαλλοτριώσεις, ενώ έργο αναμένεται να φτάσει τα 22,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα δύο τμήματα που αφορούν στο έργο της βελτίωσης του οδικού άξονα Λάρισας - Φαρσάλων είναι προϋπολογισμού 205 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αγοραστός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Είναι ώριμη η μελέτη πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και πρέπει να πιέσουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι η «δουλειά της Περιφέρειας ήταν να ξεκολλήσει το έργο.
Η συντήρηση παραμένει στην Περιφέρεια που έχει δαπανήσει 10 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι λύση, καθώς ο δρόμος δεν αντέχει τον κυκλοφοριακό φόρτο των μετακινήσεων που εκτελούνται σε αυτόν καθημερινά με συνέπεια να βγάζει συνεχώς προβλήματα (καθιζήσεις). Η κατασκευή του οδικού άξονα Λάρισας - Φαρσάλων παραμένει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».ΤΟ Δ.Σ.
Μετά από τη λεπτομερή ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έγινε συζήτηση για το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, πάρθηκε η απόφαση να συνταχθεί ένα ομόφωνο ψήφισμα και να μεταβούν στο Υπουργείο Υποδομών ο Δήμαρχος και εκπρόσωποι παρατάξεων με τον Περιφερειάρχη και με τοπικούς βουλευτές, ζητώντας ραντεβού για να συζητηθεί το θέμα με τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και να πιέσουν όλοι μαζί για την εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου. Επίσης, τέθηκε από το Δ.Σ. ως θέμα να γίνουν κινητοποιήσεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε ακόμη στα 102 έργα συνολικού προϋπολογισμού 63 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί στην επαρχία Φαρσάλων, η Περιφέρεια. Αυτά είναι: ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, το Δημαρχείο Φαρσάλων, αστικές αναπλάσεις, δημιουργία χώρων πρασίνου, ανάδειξη της Ακρόπολης της αρχαίας Φαρσάλου και των παραδοσιακών δεξαμενών υδροδότησης, αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Σταδίου Φαρσάλων, επιχορήγηση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Φαρσάλων, του παραρτήματος Ρομά και του Πολυδύναμου Κέντρου τρίτης ηλικίας, αντιπλημμυρική προστασία με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις, ενισχύσεις αναχωμάτων σε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα στον ποταμό και σε ρέματα της περιοχής, καθαρισμούς θυροφραγμάτων, διασφαλίζοντας την άρδευση 20.000 στρεμμάτων με την υπογειοποίηση αγωγών και την εγκατάσταση συστημάτων ινβέρτερ σε εννέα αντλιοστάσια, ενώ προχωρά και η αναστόμωση των πηγών των Βρυσιών, αναβάθμιση οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο της περιοχής των Φαρσάλων, κ.α.ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΥΣΙΑ
Όσον αφορά το έργο για την κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών και τη δημιουργία ταμιευτήρα για τη συγκράτηση του νερού, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, αναφερόμενος στην καθυστέρηση του έργου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δεν υπήρχε μελέτη, κάναμε τη μελέτη και όταν πήγε να ξεκινήσει ο ανάδοχος το έργο, ανακαλύψαμε ότι περιλαμβάνει έκταση που κατείχε ιδιώτης και σταμάτησε το έργο.
Το θέμα δεν το γνώριζε ο Δήμος, καθώς η έκταση είχε εκχωρηθεί από την Τοπική Κοινότητα και δεν υπήρχε πουθενά ως κοινοποίηση στην υπηρεσία γης. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουμε την τροποποίηση της μελέτης και εκτιμούμε ότι το έργο θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, καθώς δεν μπορούν να γίνουν εργασίες τους χειμερινούς μήνες».

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass