Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκομιδή σκουπιδιών εκτός ορίων ΚΟΚ!

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ – ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ «Ε»

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2023 14:20
Στον μονόδρομο της οδού ΟΓΛ απορριματοφόρο του Δήμου  κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση κάπου τα μεσάνυχτα Στον μονόδρομο της οδού ΟΓΛ απορριματοφόρο του Δήμου κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση κάπου τα μεσάνυχτα

Δύσκολο πράγμα η αποκομιδή των απορριμμάτων στο κέντρο της Λάρισας. Βαριά οχήματα σχεδόν δεκατρείς τόνους άδεια, προσπαθούν να κάνουν μανούβρες και ελιγμούς με ακρίβεια εκατοστών.

Καθόλου άνετο όταν μιλάμε για φορτηγά μήκους οκτώ μέτρων μαζί με τα ψαλίδια τους και ένα πλάτος που ζυγώνει τα δυόμισι μέτρα. Αν πάλι υπολογίσουμε πως με το ΣΒΑΚ κάποιοι δρόμοι στένεψαν, ενώ σημειώθηκαν πολλές αλλαγές στις μονοδρομήσεις, γίνεται γρήγορα αντιληπτό πως το έργο ενός οδηγού αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά καθημερινά. Την ίδια ώρα μάλιστα που συνεχώς μεγαλώνει ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορεί στην καρδιά της πόλης, με τους περισσότερους να εφευρίσκουν ακόμα και νέα σημεία πάρκινγκ μπροστά από κάδους.
«Σαν να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε πάνω σε τεντωμένο σκοινί» λέει μια ομάδα εργαζομένων στην καθαριότητα, που μιλά στην «Ε» για ένα ζήτημα που τους απασχολεί το τελευταίο διάστημα και προσπαθούν να δώσουν μια οριστική, δίκαιη και ουσιαστική λύση για όλη την πόλη. Το πρόβλημα, όπως εξηγούν, έγκειται στις «παρανομίες» και συγκεκριμένα στις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που καταγράφονται κάθε νύχτα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Στο πώς δηλαδή συλλέγονται και αδειάζουν οι κάδοι σε πολλά κεντρικά σημεία από τα οχήματα.
«Είτε κάποιοι οδηγοί πάνε ανάποδα σε μονόδρομους, κάτι που είναι παράνομο, είτε κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να κάνουν όπισθεν έως και εκατοντάδες μέτρα, κάτι που επίσης απαγορεύεται. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τους πολίτες, ενώ αν γίνει μια στραβή τότε θα κλαίμε και θα ψάχνουμε τους λόγους για τους οποίους συνέβη ένα ατύχημα ή δυστύχημα. Δεν πάνε πίσω φυσικά οι ζημιές σε Ι.Χ.». Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δηλαδή για να μη γίνει το μοιραίο και είναι πια αργά. Από την πλευρά της η «Ε» επιμένει να μάθει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, τι οδηγίες τους δίνει η υπηρεσία τους και πώς τελικά μαζεύονται οι κάδοι.
Αρχικά διευκρινίζουν πως υπάρχουν περίπου 80 οδηγοί και χωρίζονται σε τρεις βάρδιες. Η μία είναι η πρωινή από τις 7 ως και τη 1. Η δεύτερη είναι η μεσημεριανή από τις 13.30 μέχρι τις 20.00 και η τρίτη η βραδινή αρχίζει από τις 11 τη νύχτα και τελειώνει στις 05.30 τα ξημερώματα. Το πλήρωμα αποτελείται από τρία πρόσωπα. Έναν οδηγό και δύο άτομα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του οχήματος. Περίπου 20 προγράμματα βγαίνουν σε κάθε βάρδια σε όλη την πόλη της Λάρισας.
Αν κάποιος φέρει στο μυαλό του τον χάρτη της πόλης, μπορεί να τη χωρίσει πρόχειρα στη μέση και να υπολογίσει πως η μια πλευρά καθαρίζεται τις μισές ημέρες και τις άλλες η υπόλοιπη. Το κέντρο της, δηλαδή μέσα από τον εσωτερικό «δακτύλιο» που σχηματίζουν οι δρόμοι Ηρώων Πολυτεχνείου – Γεωργιάδου, Λαγού, καθαρίζεται κάθε νύχτα.
Σε κάθε βάρδια, ένα μόλις όχημα σταματάει μέσο όρο σε 230 σημεία με κάδους.
Πάμε τώρα στα προβλήματα με συγκεκριμένα παραδείγματα και ονόματα: «Στην οδό Ογλ υπάρχει πρόβλημα γιατί είναι μισή - μισή. Μπαίνεις από 31ης Αυγούστου και δεν μπορείς να στρίψεις. Εκτός από τη μονοδρόμηση είναι και στενή. Το όχημα δεν μπορεί να στρίψει αριστερά».
Προχωράμε λένε οι εργαζόμενοι «στην Παπακυριαζή από Παπαναστασίου αριστερά φτάνεις μέχρι Παύλου Μελά μετά στοπ. Ξανά όπισθεν. Γαριβάλδη από Ολύμπου για Λορέντζου Μαβίλη. Παλαμά με Νεοφύτου και 28ης, 23ης και Θεοτοκοπούλου, Ασκληπιού υπάρχει πρόβλημα, Νικοτσάρα επίσης» και είναι και άλλα. Πολλά. Τι γίνεται με όλα αυτά τα σημεία; «Εμείς δεν τα μαζεύουμε αφού δεν μπορούμε». Μένουν όμως αμάζευτα; Πάλι όχι είναι η απάντηση και ακούγεται λογικό αφού θα διαμαρτύρονταν οι πολίτες. Πώς εξηγείται αυτό; Μήπως τραβάει τους κάδους το πλήρωμα; είναι το επόμενο ερώτημα «Δεν γίνεται και πάλι αυτό, καθώς δεν μπορούν να τους τραβούν τόσες δεκάδες μέτρα γιατί δεν είναι γαϊδούρια οι συνάδελφοι» υποστηρίζουν, «αλλά ούτε μπορεί να κλείνει ο δρόμος για τόση ώρα».
Τους ρωτάμε τι τους συμβουλεύει η υπηρεσία και απαντούν πως η οδηγία είναι σαφέστατη, να μην παρανομούν. Το ίδιο τους λέει και το σωματείο των εργαζομένων.
Η εξήγηση είναι πως κάποιος μπαίνει και τα μαζεύει με τον τρόπο που αυτός ξέρει. «Καταδρομικά» και με ρίσκο… Με μοναδικό στόχο να γίνει η δουλειά. Χωρίς όμως να υπολογίζει τους όποιους κινδύνους υπάρχουν προφανώς. Πολλοί πολίτες θα αναρωτηθούν γιατί τα «σκαλίζουμε» εφόσον γίνεται η δουλειά όλων; Το ζήτημα είναι να γίνεται σωστά και με ασφάλεια, δίνουν την απάντηση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που μιλούν στην «Ε».
Το επόμενο σκέλος της κουβέντας μας περιστρέφεται γύρω από τις λύσεις που προτείνουν. Αρχικά ξεκαθαρίζουν πως ως μέρος της πόλης αυτής δεν έχουν καμία διάθεση να αποτελέσουν εμπόδιο στην εξέλιξη και στον καλλωπισμό της πόλης. «Ωραίο το κέντρο με το ΣΒΑΚ, δε λέμε. Με τα λουλούδια του και τους πεζόδρομους. Όμως θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί έργα προετοιμασίας. Αυτό υποστηρίζουμε εμείς» και γίνονται συγκεκριμένοι.
Θα πρέπει να ληφθούν, λένε, γενναίες αποφάσεις. «Αυτό που ζητάμε είναι να βγουν οι κάδοι από σημεία που δεν χωράνε ή δεν περνάνε τα αυτοκίνητα. Να υπάρξει μια απόφαση για επανατοποθέτηση κάδων. Ένας επανασχεδιασμός δηλαδή. Να γίνει έξοδός τους σε πιο κεντρικά σημεία» λένε και ζητούν όχι μόνο την αποφασιστικότητα του Δήμου, αλλά και την κατανόηση των πολιτών.

Του Κώστα Γκιάστα

Σχετικά Άρθρα