Μεταφορά από Αχελώο και ορθή χρήση του νερού

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΔΙΨΑΣΕΙ -ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2023 12:30

«Ο θεσσαλικός κάμπος έχει έλλειμμα νερού και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες εκ των ενόντων. Με την ημερίδα που διοργανώνουμε θα στείλουμε ένα μήνυμα στους χρήστες νερού να μην το σπαταλούν και η χρήση του να γίνεται με φειδώ. Ακόμη θα υπενθυμίσουμε την αναγκαία μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, διότι χωρίς αυτό το νερό, όσο καλή διαχείριση νερού να υπάρξει το πρόβλημα δεν λύνεται».
Αυτά τονίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενόψει της ημερίδας για το νερό που θα λάβει χώρα στην αίθουσα ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα, την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, στo πλαίσιo του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας νερού 2023.


Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Τζανακούλης χαρακτήρισε την ημερίδα «ιδιαίτερα σημαντική, όπως είναι και το νερό στη Θεσσαλία, ιδιαίτερα μετά τη δύσκολη, άνυδρη χρονιά που διανύουμε. Ευελπιστώ το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, να έρθουν οι πολυπόθητες βροχοπτώσεις, για να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και να ανασάνουν οι αρδευτές μας. Ο θεσσαλικός κάμπος έχει έλλειμμα νερού και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες εκ των ενόντων. Με την ημερίδα θα στείλουμε ένα μήνυμα στους χρήστες νερού να μην το σπαταλούν και η χρήση του να γίνεται με φειδώ. Το νερό που ήταν ένα ελεύθερο αγαθό, σήμερα είναι ουσιώδης εν ανεπάρκεια. Ευχαριστώ τους φορείς για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση της ημερίδας, ενώ η Αποκεντρωμένη παραμένει στο πλευρό όλων των φορέων για ανάλογες πρωτοβουλίες».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος υποστήριξε ότι «στην ημερίδα της Δευτέρας θα ειπωθούν σημαντικά πράγματα για τη διαχείριση του νερού, με έμφαση στην έλλειψή του. Η ΠΕΔ διαχρονικά ασχολείται σοβαρά με τη διαχείριση του νερού. Για τη φετινή διαχείριση του νερού είμαι αισιόδοξος, καθώς θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και μέλος της ΕΔΥΘΕ Δημήτρης Ντογκούλης ανέφερε ότι «όλοι οι φορείς και κυρίως ο επιστημονικός φορέας του ΓΕΩΤΕΕ που είναι ένας σύμβουλος θεσμοθετημένος της Πολιτείας, αναδεικνύουν διαρκώς τα θέματα του νερού, τα οποία για τον θεσσαλικό κάμπο δείχνουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Προσπαθούμε διαρκώς να υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις και να προτείνουμε λύσεις. Τη Δευτέρα είναι Παγκόσμια Ημέρα νερού. Θα πρέπει στις επόμενες χρονιές, αυτή η επέτειος να είναι ημέρα γιορτής και όχι μία γκρίζα επέτειος, που είναι σήμερα, αν σκεφτούμε τα προβλήματα που έχουμε, προέρχονται από την υπερκατανάλωση και την αλόγιστη χρήση του νερού και λόγω της κλιματικής κρίσης, αφού τα προβλήματα θα αυξάνονται. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τον Αχελώο, τα νερά του οποίου πρέπει να έρθουν και στη Θεσσαλία που διψά».
Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι οι: Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Σπύρος Παπαγρηγορίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μελετητικής εταιρείας Enveco ΑΕ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Γραμματέας ΕΓΥ, Δρ. Ανδρέας Παναγόπουλος, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, Φάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
*Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.gmstudio.online

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass