Προτεραιότητα η ασφάλεια πολιτών και η περιφρούρηση του επαγγέλματος

«Ομηροι» της ΚΥΑ που θα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο του κλάδου εξακολουθούν να βρίσκονται οι εγκαταστάτες ανελκυστήρων * Μαζική συνέλευση χθες στο Επιμελητήριο

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2023 14:20
Από τη χθεσινή ετήσια Γ.Σ. του Συνδέσμου Κ. Ελλάδος στο Επιμελητήριο  Λάρισας παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Γ. Βλασόπουλου Από τη χθεσινή ετήσια Γ.Σ. του Συνδέσμου Κ. Ελλάδος στο Επιμελητήριο Λάρισας παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Γ. Βλασόπουλου

Το μήνυμα πως η ασφάλεια των πολιτών είναι για τον κλάδο αδιαπραγμάτευτη και πως η περιφρούρηση του επαγγέλματος αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του κλάδου, έστειλαν χθες τα μέλη του Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων Κ. Ελλάδος.


Στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευσή τους στο Επιμελητήριο Λάρισας, που έγινε παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΒΕΣΑ) Γιώργου Βλασόπουλου και του προέδρου του Σωματείου Αθηνών και μέλους του Δ.Σ. Ιωάν. Αγαπητού και με την ΚΥΑ που θα διέπει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο του κλάδου να εκκρεμεί τουλάχιστον μία 8ετία, οι επαγγελματίες του χώρου κατέστησαν σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα δεχτούν διατάξεις που θα διακυβεύουν την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών στους ανελκυστήρες, την αποδόμηση του επαγγέλματός τους και τη συρρίκνωση των επιχειρήσεών τους υπέρ των ιδιωτικών φορέων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΒΕΣΑ
Μιλώντας για τις εξελίξεις στον κλάδο και τα καίρια ζητήματα που τους αφορούν, ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ ενημέρωσε τα μέλη για την ολιγωρία των υπηρεσιακών και κυβερνητικών παραγόντων στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (σ.σ. εκκρεμεί από το 2014) που θα ορίζει τις απαιτήσεις στην καταχώριση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τον έλεγχο των εγκατεστημένων ανελκυστήρων, αναφέρθηκε στο ισχύον Π.Δ. 108/2013 το οποίο διέπει το επάγγελμά τους και την «απαξιωμένη, όπως είπε, Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση και επικαλέστηκε ευρωπαϊκό έγγραφο που αποσαφηνίζει πως «οι υφιστάμενοι ανελκυστήρες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών». Όπως είπε ο κ. Βλασόπουλος, «το επάγγελμά μας είναι το μοναδικό αδειοδοτημένο, ρυθμισμένο, δομημένο και στεγασμένο, 4 όροι οι οποίοι απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς επίσης ότι πραγματοποιούνται εκατομμύρια μετακινήσεις ημερησίως, με διακύβευση της σωματικής ακεραιότητας των επιβατών των ανελκυστήρων, αλλά και των εργαζομένων, με συνέπεια πολλά σοβαρά ατυχήματα, αλλά και θανατηφόρα δυστυχήματα, τα οποία οφείλονται εκτός των άλλων και στη μη αναβάθμιση των ασφαλιστικών διατάξεων των υφιστάμενων ανελκυστήρων. Από το 2014 και εντεύθεν επιδιώκεται με επανειλημμένα σχέδια Κ.Υ.Α. η συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων μας, η ολιγοπώληση του επαγγέλματος, ο ασφυκτικός οικονομικός εναγκαλισμός των καταναλωτών και κατ’ επέκταση ο υγιής ανταγωνισμός στην ελεύθερη αγορά. Η προσπάθεια αποδόμησης του κλάδου και η απόδοσή του σε ιδιωτικούς φορείς ελέγχου, η επιχειρούμενη ανεξέλεγκτη παραγωγή εργατοτεχνιτών μέσω ΚΕΚ και όχι αδειοδοτούμενων εξειδικευμένων τεχνικών, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ομοσπονδία μας παραμένει αταλάντευτη στο σχέδιο Κ.Υ.Α. που έχει καταθέσει με αιτιολογική έκθεση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των επιβατών των ανελκυστήρων και των εργαζομένων στον Κλάδο μας, αγωνίζεται και μεταξύ άλλων διεκδικεί: Την ενίσχυση της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης με εφαρμογή του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τη λειτουργία Δημοσίων Τεχνικών Σχολών (ΕΠΑΛ - Δ.ΙΕΚ) Τεχνικού Ανελκυστήρα ανά Περιφέρεια, τη διατήρηση των Επαγγελματικών Αδειών, αδειοδοτημένων από το Κράτος, τη διατήρηση της άδειας κινητού συνεργείου συντήρησης ανελκυστήρων, τον περιοριστικό αριθμό συντηρούμενων ανελκυστήρων από το διμελές κινητό συνεργείο, την καταγραφή όλων των υφιστάμενων ανελκυστήρων, την απαγόρευση της υπεργολαβικής ανάθεσης της συντήρησης των ανελκυστήρων και την επαναφορά της δυνατότητας ελέγχων - πιστοποίησης ανελκυστήρων από τον ΕΛ.Ο.Τ., καθώς και από τις Περιφέρειες ή Δήμους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Νωρίτερα ο Λαρισαίος πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Καραχάλιος προέβη στον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της χρονιάς, που επισκιάστηκε από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση και διεμήνυσε πως ο σύλλογος με τη στήριξη της ΠΟΒΕΣΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για την περιφρούρηση του κλάδου, τη στήριξη της βιοτεχνίας και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των ανελκυστήρων. Χαιρετισμό προς τα μέλη του συνδέσμου απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΛ και πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Αλεξ. Γκούλιος.
Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση τριών συναδέλφων για την πολυετή συνδικαλιστική προσφορά τους από τη διοίκηση και με την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας στο εντευκτήριο του Επιμελητηρίου. Για την ιστορία οι βραβευθέντες είναι οι Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Παπαχρήστος και Κωνσταντίνος Ντιροκάλτσης.
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass