Επιδιώκουν ένταξη στον χώρο του πολιτισμού

ΟΙ DJs ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2023 13:45

Του Κώστα Γκιάστα
Προς δύο κατευθύνσεις σχεδιάζονται να στραφούν οι βασικές κινήσεις του Συλλόγου Επαγγελματίων Δισκοθετών νομού Λάρισας, των γνωστών και ως DJs. Αν και ως επάγγελμα υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το εργατικό σωματείο είναι πολύ «φρέσκο» και αυτήν τη διετία κάνει τα πρώτα

του βήματα με σκοπό, όπως λένε οι άνθρωποί του, να καλυφτεί το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε.
Η πρώτη και βασική προσπάθεια είναι να μπορέσει το επάγγελμα να ενταχθεί στον τομέα του πολιτισμού και να φύγει από την κατηγορία του επισιτισμού στην οποία βρίσκεται. Η άλλη επιδίωξη είναι η συνεχής και ουσιαστική επιμόρφωση των μελών με κάθε τρόπο. Είτε ιστορικό χαρακτήρα με βλέμμα στο παρελθόν, είτε τεχνολογικό με γνώμονα το μέλλον. Για όλα τα παραπάνω και με αφορμή τις τελευταίες δράσεις μίλησε στην «Ε» ο Στέφανος Αΐνης εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Αρχικά εξήγησε πως αυτήν τη στιγμή ο Σύλλογος μετράει τυπικά 79 μέλη τόσο από την πόλη της Λάρισας όσο και από τον υπόλοιπο Νομό. Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών, τόσο δηλαδή νεαρούς που εισήλθαν στον χώρο πρόσφατα όσο και για πιο έμπειρους. Όλοι τους όμως βιοπορίζονται αποκλειστικά ή και εν μέρει από το επάγγελμα.
«Κυρίως μας ενδιαφέρει το εργασιακό κομμάτι. Μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος επιδιώκουμε να ενταχθούμε ως επάγγελμα στον τομέα του πολιτισμού, καθώς αυτήν τη στιγμή ανήκει στην επισιτισμό. Επί της ουσίας δηλαδή θέλουμε να αλλάξουμε το ένσημό μας» εξηγεί και προσθέτει πως το άλλο κομμάτι είναι πως πρέπει κάποια στιγμή να οριστεί και να πλαισιωθεί με όρους σύμβασης το επάγγελμα για να διευκρινίζονται οι ώρες που δουλεύουν οι επαγγελματίες, τα ντεσιμπέλ κάτω από τα οποία εκτίθενται, αλλά και τα ένσημα και το δώρο.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Σύλλογος συγκαλεί τη Γενική του Συνέλευση (συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου), η οποία θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς η δική τους σεζόν ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο και φτάνει ως το καλοκαίρι. Στα τέλη του Μάη είναι επίσης προγραμματισμένο να γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη του δεύτερου Διοικητικού Συμβουλίου.
«Μπορεί να έχουμε σχεδόν δύο χρόνια παρουσίας, όμως μέχρι στιγμής πετύχαμε αρκετά πράγματα καθώς πρέπει να αναλογιστούμε πως δεν υπήρχε ποτέ κάτι ανάλογο, παρά το γεγονός πως ως επάγγελμα γινόταν εδώ και δεκαετίες».
Και ενώ τα καλά χρόνια πέρασαν κάποια στιγμή ήρθαν και τα δύσκολα. Με τα μεροκάματα να γίνονται ολοένα και λιγότερα και μικρότερα. Κάτι που προφανώς ενεργοποίησε τους επαγγελματίες για να επισπεύσουν και να θωρακίσουν όσο καλύτερα γίνεται αυτό που αγαπούν.
«Οι περισσότεροι το κάνουμε επειδή το αγαπούμε. Δεν είναι ένα επάγγελμα το οποίο θα σε κάνει πλούσιο αλλά σίγουρα θα σε ικανοποιήσει δημιουργικά. Αυτό που κάνουμε εμείς τώρα είναι πως προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών» σημειώνει ο Στέφανος Αΐνης.
ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Εκτός όμως από τα εργασιακά ζητήματα, ο Σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιμορφώσει τα μέλη του. Είτε με θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος γύρω από την ανάπτυξη της μουσικής σε όλο τον κόσμο είτε για τεχνικά ζητήματα για το πώς μπορεί να παραχθεί καλό αποτέλεσμα ήχου.
«Αυτόν τον σκοπό είχαν και τα σεμινάρια που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων. Ήταν δύο, εκπαιδευτικού τύπου, συγκεντρώσεις για τα μέλη μας και όχι μόνο στον Μύλο του Παππά» λέει ο Στέφανος Αΐνης και εξηγεί πως σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν αφενός η επιμόρφωση και περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη και βελτίωση των μελών του Συλλόγου, καθώς και το να δοθεί η δυνατότητα σε όποια ή όποιον συμπολίτη μας επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του DJing τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου, καθώς νέοι και παλιοί μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Βασικοί εισηγητές των δύο αυτών σεμιναρίων ήταν ο Dj και μέλος του Συλλόγου, Στάθης Κουτσουκέρας, ευρέως γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Dj S», και ο ηχολήπτης-τεχνικός ήχου Αθανάσιος Γάλλος. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων αναλύθηκαν πολλά θέματα. Όπως για παράδειγμα, η ιστορία του Djing από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα, ο ρόλος της τεχνολογίας στο πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη της δημιουργίας συγκεκριμένης κουλτούρας, τα κοινά και οι διαφορές με το ραδιόφωνο αλλά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν το πόστο του Dj (όπως ήχος, μονάδες μέτρησης, ακουστική χώρου, μεγάφωνα και ηχεία, ενισχυτές ισχύος, μίκτης ήχου, καλωδίωση κ.ά.).
Σύμφωνα με τον Στέφανο Αΐνη, τέτοιου είδους σεμινάρια αναμένεται να επαναληφθούν και με άλλες θεματολογίες από Σεπτέμβριο και μετά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass