Και φέτος ελλείψεις στις Εφορευτικές Επιτροπές

Πολίτες έπαιρναν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια - Δεν λειτούργησε το πρωί η μετάδοση δεδομένων από τάμπλετ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2023 7:40

Το πρόβλημα στη διασύνδεση των φορητών υπολογιστών τάμπλετ αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χθες το πρωί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά την εκλογική διαδικασία.
Η οποία διαδικασία κατά τα άλλα εξελίχθηκε ομαλά, ενώ αναμενόμενα θεωρήθηκαν τα προβλήματα με τις ελλείψεις μελών των Εφορευτικών Επιτροπών, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια.


Από τα 531 εκλογικά τμήματα στον Νομό Λάρισας, μόνο σε ένα απαιτήθηκε -για λόγους υγείας- η αντικατάσταση δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ σε άλλο εκλογικό τμήμα, νωρίς χθες το πρωί, λόγω των ελλείψεων μελών προκλήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ δικαστικού αντιπροσώπου και αναπληρωματικού μέλους, το οποίο προσήλθε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών κλήθηκαν να συνδράμουν αντιπρόσωποι κομμάτων, ενώ αλλού αναφέρθηκε πως οι πολίτες έπρεπε να παραλάβουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια αντί της δέσμης που συνήθως τους διαθέτουν τα μέλη των Εφορευτικών.
Με βάση και την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έπρεπε χθες, τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας (στις 10-10.30 π.μ., στις 13.00-13.30 και στις 16.00-16.30) να μεταδώσουν δεδομένα (αριθμός ψηφισάντων κ.λπ.) μέσω τάμπλετ που τους χορηγήθηκαν από το ΥΠΕΣ μαζί με το εκλογικό υλικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κατά την πρώτη προσπάθεια, όπως ανέφεραν δικαστικοί αντιπρόσωποι, το σύστημα μετάδοσης δεδομένων δεν λειτούργησε και είτε δεν δεχόταν τα στοιχεία είτε εμφάνιζε ως εκπρόθεσμη την προσπάθεια.
Από το Υπ. Εσωτερικών και τη Singular Logic αναφέρθηκε ότι πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από την υπερφόρτωση του δικτύου. Να διευκρινιστεί πως, σύμφωνα με αναφορές δικαστικών λειτουργών, το σύστημα λειτούργησε ομαλά κατά τη μεσημβρινή αποστολή δεδομένων, όπως και κατά την απογευματινή.
Σε κάποια άλλα εκλογικά τμήματα αναφέρθηκαν προβλήματα με την ψηφιακή ταυτότητα και τη δυνατότητα που είχαν χθες οι πολίτες να ψηφίζουν και μέσω της επίδειξης της ψηφιακής τους ταυτότητας από την εφαρμογή Gov.gr wallet. Με το ΥΠΕΣ να προχωρά χθες το πρωί στην έκδοση διευκρινίσεων.
Ειδικότερα, προβλήματα αναφέρθηκαν τέλος σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως με την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων που θα έπρεπε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε τμήματα που βρίσκονταν σε ορόφους σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία δεν διέθεταν ασανσέρ ή σημειώθηκαν βλάβες στα ασανσέρ κ.λπ., ενώ σε κεντρικό σχολείο εγκλωβίστηκε ψηφοφόρος.
Τέλος, αρκετοί ψηφοφόροι των συνοικιών Ανθούπολης και Χαραυγής έσπευσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς προηγουμένως να έχουν ελέγξει πού ψηφίζουν. Έτσι, βρέθηκαν χθες στο 7ο Λύκειο που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο, αλλά χθες παρέμεινε κλειστό.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass