Η σωστή ενημέρωση «όπλο» για την κοινωνία...

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ Σ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2023 14:18

Το βιβλίο του δημοσιογράφου και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών,

κ. Σωτήρη Τριανταφύλλου «Τα ΜΜΕ και η δημοσιογραφία σε μετάβαση. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στην ψηφιακή εποχή» παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου στη Λάρισα.
Ο κ. Τριανταφύλλου εξήγησε τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ, σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού θα οδηγηθεί η δημοσιογραφία. Ωστόσο εξέφρασε και την αισιοδοξία του για το μέλλον του επαγγέλματος, αλλά στάθηκε και στις εργασιακές σχέσεις λόγω και του διεθνούς περιβάλλοντος και της οικονομικής κρίσης.
Ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το βιβλίο του κ. Τριανταφύλλου, ενώ στην ουσία του θέματος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Δεν αποτελεί ευφυολόγημα ότι η ελευθερία των Μέσων εξασφαλίζει τη δημοκρατία. Αντίθετα αποτελεί μία αυταπόδεικτη μαθηματική εξίσωση.
Οι εξισώσεις όμως, για όσους γνωρίζουν καλά μαθηματικά, απεικονίζουν ισότητες που συνδέουν γνωστές ποσότητες με άγνωστες, τις οποίες θέλουμε να προσδιορίσουμε. Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, ως ένας άλλος «Νεύτων των Media» επιχειρεί να επαληθεύσει την εξίσωση.
Κι όσον αφορά, τις γνωστές ποσότητες, αυτές λίγο- πολύ όλοι τις γνωρίζουμε, κι αν δεν τις γνωρίζουμε τις παραθέτει το βιβλίο με ιστορικές αναδρομές και πληροφορίες. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με τις άγνωστες, τις αχαρτογράφητες. Το σημαντικό για μένα είναι ότι το βιβλίο αυτό επιχειρεί να καταγράψει το τοπίο των Μίντια στα πιο πρόσφατα χρόνια, τα χρόνια της ραγδαίας τεχνολογικής έκρηξης, της οικονομικής κρίσης, τα χρόνια του covid, τα χρόνια των προκλήσεων».
O περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην τοποθέτησή του ανέλυσε το περιεχόμενο και τη σημαντικότητα του βιβλίου και κατέληξε μιλώντας για τα ΜΜΕ στην περιοχή μας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «βρισκόμαστε σε μια περιοχή σε μεγάλη ιστορία στον χώρο του Τύπου. Και είναι αλήθεια ότι παρά τις ραγδαίες μεταβολές που συντελέστηκαν και συνεχίζουν να συντελούνται στον κλάδο, οι Θεσσαλοί δημοσιογράφοι ανταποκρίνονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο επάγγελμα και απέναντι στην κοινωνία. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι ικανοί και άξιοι, με κρίση, ήθος, επαγγελματισμό. Σε αυτούς οφείλουμε ότι το έργο που παράγεται εδώ, προβάλλεται καθημερινά παντού, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η σωστή ενημέρωση αποτελεί ένα μεγάλο όπλο στη διεκδίκηση όλων όσων δικαιούμαστε, γιατί έτσι έχουμε αλληλέγγυα, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, την κοινωνία» ανέφερε και εν κατακλείδι πρόσθεσε ότι «όποιος ψάχνει να βρει το κακό στον κόσμο, το βρίσκει. Η αρνητική είδηση πάντα είναι πρωτοσέλιδη, πάντα πουλάει. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε τη θετική είδηση: ειδικά σήμερα που πολλά επενδύονται στην τοξικότητα και στην πόλωση, ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι εξαιρετικά σημαντικός στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης, υγιώς σκεπτόμενης και πράττουσας, υπεύθυνης, συνεκτικής κοινωνίας».
Ο πρόεδρος του Επικουρικού Ταμείου της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, κ. Σωτήρης Κέλλας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο «ανάγνωσης» για το οποίο δεν είχαν προβλεφθεί πολλά πράγματα κι έτσι υπήρξε καθυστέρηση στον τρόπο δράσης. Επίσης στάθηκε και στην κουλτούρα του Copy Paste και του κυνηγιού για ένα κλικ, σημειώνοντας πως το χτύπημα για τη δημοσιογραφία ήταν μεγάλο.
Ο κ. Γιώργος Τσιγκλιφύσης ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του πως ο συγγραφέας στο πόνημά του, πέρα από την ιστορία και την εξέλιξη των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, προσεγγίζει με προσεκτικό τρόπο τις αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια στο μιντιακό τοπίο».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφωνας Τσάτσαρος χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας πως το βιβλίο μπορεί να μην έχει πρωτογενώς νομικό ενδιαφέρον, αναμφίβολα όμως έχει μείζον ενδιαφέρον «και τούτο διότι καταπιάνεται με μια εκ των εξουσιών, τη λεγόμενη τέταρτη εξουσία».
Τη συζήτηση της εκδήλωσης, που έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΔΣΛ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, συντόνισε ο β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Γιάννης Σιούλας.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass