Επίκαιρα και βατά τα θέματα στην Εκθεση

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΟΙ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤ. ΤΣΑΚΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ -ΟΜΑΛΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΤΑ 28 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2023 14:02

Της Νατάσας ΠολυγένηΧαμόγελα αισιοδοξίας για τους υποψήφιους των

ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων που μπήκαν χθες στη «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Τα θέματα που έπεσαν για τη βία κατά των γυναικών και τον φεμινισμό χαρακτηρίστηκαν τόσο από τους υποψηφίους όσο και από τους καθηγητές, βατά και διατυπωμένα με σαφήνεια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, οι μαθητές κλήθηκαν να κάνουν μια ομιλία στην οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Αναλυτικότερα υποψήφιοι και οι υποψήφιες εξετάστηκαν σε τρία κείμενα γραμμένα από τρεις διαφορετικούς συγγραφείς. Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη. Το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλιας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα και το τρίτο κείμενο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστου Οικονόμου.
Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Χρήστος Βλούχος σχολιάζοντας στην «Ε» τα θέματα που έπεσαν, τονίζει ότι πρόκειται για θέματα που οι μαθητές είχαν διδαχθεί, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις που δεν έχρηζαν και διευκρινίσεων. «Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντιμετώπισε πρόβλημα. Ήταν θέματα επίκαιρα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το ερώτημα «εσείς, ως νέα γενιά, μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων;» ίσως προβλημάτισε τους υποψηφίους» σημείωσε ο κ. Βλούχος και πρόσθεσε τη δική του εκτίμηση ότι ίσως τα αγόρια να αντιμετώπισαν μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς δεν είναι ισότιμο θέμα και τα κείμενα δεν είχαν ενιαίο θεματικό κέντρο, ωστόσο, όπως λέει, αν δεν ξέφυγαν γενικολογώντας θα τα έχουν πάει πολύ καλά.
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) σχολιάζοντας το θέμα της έκθεσης, σημειώνει ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και προσθέτει; « Το δεύτερο κείμενο δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στην εφημερίδα το Βήμα. Οι ερωτήσεις είναι πολύ εύστοχες, τα θέματα βατά. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτά και μαθητής της δευτέρας Λυκείου ειδικά στο θέμα Β. Θεωρούμε πως δεν θα δυσκολέψουν καθόλου τους μαθητές. Ίσως προβληματίσει τους μαθητές η λέξη «έμπρακτα» στην εκφώνηση του θέματος Δ1β».

ΣΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο 5ο Γενικό Λύκειο Λάρισας βρέθηκαν χθες το πρωί η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ζέρβας, όπου και διαπίστωσαν ότι η πρώτη ημέρα των εξετάσεων κύλησε πολύ ομαλά με πολύ μικρή αποχή, αφού στα 28 εξεταστικά κέντρα της πόλης προσήλθαν 2.385 υποψήφιοι. Όπως τόνισαν, τα θέματα ήρθαν πολύ νωρίς και οι υποψήφιοι δεν χρειάστηκαν διευκρινίσεις. Η κ. Ζιάκα αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή βαθμολόγησης της περίληψης κειμένου που πέρυσι έπιανε 15 μονάδες και φέτος βαθμολογείται με 20 μονάδες. Τέλος τόσο η κ. Ζιάκα όσο και ο κ. Ζέρβας ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα παιδιά και καλή συνέχεια με ηρεμία, νηφαλιότητα και ψυχραιμία ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα για την επίτευξη του σκοπού τους.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ
Οι εξετάσεις σήμερα Σάββατο συνεχίζονται για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα συνεχιστούν την Τρίτη 6 Ιουνίου με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass