Οι πρώτες διώξεις για τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας

ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ 5 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΑΣΚΗΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΣΤΑΜ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2023 14:18 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιουν 2023 19:13

Επιπλέον διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών

του ΟΣΕ άσκησε χθες ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και εποπτεύων την έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος συνεκτίμησε το νεότερο αποδεικτικό υλικό που προέκυψε από τις καταθέσεις που λαμβάνει στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο Εφέτης Ανακριτής, Σταμ. Μπακαϊμης, υλικό που αφορά στις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβαίνοντες. Το υλικό που οδήγησε στην άσκηση των νέων διώξεων - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - αφορά στη μη αποκατάσταση της λειτουργίας της Ενιαίας Τηλεδιοίκησης Λάρισας στο τμήμα Δομοκός-Πλατύ (σ.σ. που περιλαμβάνει η δικαστική έρευνα) μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουνίου 2019 στο ύψος του Εργοστασίου Ζαχάρεως. Όπως επίσης στη μη λειτουργία της φωτοσήμανσης της γραμμής στο τμήμα Λάρισας -Νέων Πόρων και τέλος στην ελλιπή λειτουργία του συστήματος GSM R (δικτύου κινητής τηλεφωνίας σιδηροδρόμου) που δεν λειτουργούσε και δεν επέτρεπε την επικοινωνία των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών, καταρχήν μεταξύ τους. Πρόκειται λοιπόν για διώξεις που αφορούν στα ίδια - με αυτά των προφυλακισθέντων Σταθμάρχη και Επιθεωρητή – αδικήματα, αλλά δια παραλείψεως, κατά των διατελεσάντων Γενικών Διευθυντών της Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ και των υπαγομένων σε αυτή Διευθυντών των Διευθύνσεων: Σιδηροδρομικών Συστημάτων, Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης και Κυκλοφορίας. Ειδικότερα διώξεις ασκήθηκαν χθες κατά των: Γρηγορίου Σαμπατακάκη, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ από 21-3-2017 έως και 15-11-2019.
Πέτρου Πανόπουλου,Γενικού Διευθυντή της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης από 1-12-2019 έως και 1-6-2020.
Κων/νου Μουρουδέλη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων από 1-4-2017 έως και 30-9-2021.
Ιωάννη Παληοθόδωρου, Διευθυντή της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων από 1-10-2021 έως και σήμερα.
Ζαχαρία Στουρνάρα, Διευθυντή της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων & Ηλεκτροκίνησης από 1-10-2021 έως και σήμερα. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για τα εξής αδικήματα:
Δια παραλείψεως και κατ’ εξακολούθηση διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρόμου) με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας συμπεριφορές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων προσώπων, καθώς και σημαντική βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τον κίνδυνο περισσοτέρων προσώπων και τον κοινό κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα.
Δια παραλείψεως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Δια παραλείψεως βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή. Δια παραλείψεως απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν οι πέντε για εξηγήσεις, ενώ αναμένεται επίσης να παραδοθεί και το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass