Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενημέρωση για νέα ΚΑΠ και δηλώσεις ΟΣΔΕ

ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ - ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2023 16:50

«Την Τρίτη, σε συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διαχειριστικής Αρχής και του Οργανισμού Πληρωμών, θα επιχειρήσουμε να οριστικοποιήσουμε τις εφαρμοστικές αποφάσεις και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, έτσι ώστε μετά τις πληρωμές που θα ολοκληρωθούν τέλος Ιουνίου, να δρομολογήσουμε τη συμπλήρωση της ενιαίας αίτησης πληρωμών. Σχετικά με την εκκρεμότητα αυτή, όλοι γνωρίζετε ότι τέλος του 22 εγκρίθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ. Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή στα αγροτικά δεδομένα και το σύνολο των στελεχών του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν σκύψει πάνω σε αυτά, ώστε να γίνει μια σωστή δουλειά και να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα τον Οκτώβρη σε πληρωμές».


Αυτά υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλης Σημανδράκος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο ξενοδοχείο «Ιmperial» στη Λάρισα, παρουσία εκπροσώπων των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και παραγωγών.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγ. Σημανδράκος μίλησε για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στο σύστημα του ΟΣΔΕ με το κυβερνητικό νέφος που αντικατέστησε το ιδιωτικό και στο οποίο ανεβαίνουν με ασφάλεια όλα τα προσωπικά δεδομένα. «Αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα τόσο στον Οργανισμό για τις πληρωμές όσο και σε άλλους φορείς, αφού πρώτα καθοριστούν σαφή πρωτόκολλα σε σχέση με την παροχή των νέων τεχνολογιών. Έχουμε καταφέρει το σύστημα να είναι αξιόπιστο και μέσω των αιτήσεων που ανεβαίνουν, να γίνονται πολλές πληρωμές, όπως το Μέτρο 22, η επιστροφή του πετρελαίου, το de minimis. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, έχει μειώσει τη γραφειοκρατία, προχωράμε με προσεκτικά βήματα για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) αποτελεί περιουσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τόνισε πως «με το συγκεκριμένο βήμα επιδιώκεται η επίτευξη της διαφάνειας, ισονομίας, ισοτιμίας, ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικής συλλογής των δεδομένων.
Γίνεται σαφές ότι ο Οργανισμός αναλαμβάνει και πάλι τον ηγετικό θεσμικό ρόλο που του αναλογεί, τον πυρήνα δηλαδή του ΟΣΔΕ και οι συνεργαζόμενοι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν συστήματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις και τις οδηγίες του Οργανισμού, χωρίς αυτό να αναιρεί ότι κάθε εταιρεία μπορεί να παρέχει και επιπλέον τεχνολογικές λύσεις στους πελάτες της.
Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Πληροφορικής ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κουντούρης παρουσίασε την εξέλιξη των πληροφοριακών συστημάτων και ενώ χαρακτήρισε «καλοδουλεμένο το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ που εφαρμόστηκε το 2021, σημείωσε ότι την επόμενη χρονιά προχωρήσαμε σε ένα άνοιγμα με το κυβερνητικό νέφος και μία νέα αρχιτεκτονική μικρουπηρεσιών, όπου η τεχνολογία επιτρέπει τη γενική αξιοποίηση των στοιχείων».
Η Βιβή Τυχεροπούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., παρουσίασε αναλυτικά τις άμεσες ενισχύσεις του 2023, ενώ για τις αλλαγές στο γεωχωρικό περιβάλλον και τη μεθοδολογία των ελέγχων στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. 2023-2027 και τις τεχνικές παρακολούθησης (monitoring) μίλησε ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Ακολούθησε η υποβολή ερωτήσεων από το ακροατήριο και απαντήσεων από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΠΕ που αφορούσαν τις διαδικασίες συμπλήρωσης των δηλώσεων, με έμφαση αυτές που σχετίζονται με τα οικολογικά σχήματα, το σύστημα monitoring και θέματα ζωικού κεφαλαίου και βοσκοτόπων.

Gallery άρθρου