ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ – «ΔΡΥΑΔΟΣ» ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Βήματα πολιτισμού στα Τέμπη

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2014 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:28

 

Η αξιοποίηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, ήταν το αντικείμενο της γόνιμης συνεργασίας που είχε ο δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος, με την πρόεδρο του σωματείου «Δρυάς» κ. Κατερίνα Κόσσυβα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση μεθόδων και δράσεων που θα έχουν ως στόχο την αξιοποίηση και προβολή των πολιτιστικών αγαθών της περιοχής, με σεβασμό αλλά και ανάδειξη του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα τη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, μέσω δράσεων που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Κ. Κολλάτος πρότεινε και έγινε δεκτό, να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα μετέχουν παράγοντες της περιοχής και επιστήμονες, όπως καθηγητές και αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία θα ασχοληθεί με τη μελέτη του αξιοποιήσιμου πολιτιστικού πλούτου, με σκοπό να καταρτίσει ένα πολιτιστικό πλάνο με εκδηλώσεις που θα γίνουν θεσμός και έργα απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή η "ΔΡΥΑΣ" μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα και γι' αυτό ο δήμαρχος Τεμπών ζήτησε να μετάσχει η πρόεδρός της στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου.

Εκ μέρους της «Δρυάδος», η κ. Κόσσυβα κατέθεσε μια σειρά προτάσεων όπως:

Α. Για τον Πολιτισμό

1. Φεστιβάλ Τεμπών: ολοκληρωμένη πρόταση εκδηλώσεων του καλοκαιριού υπό την αιγίδα του Δήμου, με τη συμμετοχή των πολιτιστικών φορέων της περιοχής σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Πετρογέφυρο, Τεκές, Πινακοθήκη Γόννων, Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, Κατασκηνώσεις, θέατρα, θρησκευτικοί και λατρευτικοί τόποι, πλατείες κ.ά.).

2.Αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης (ήθη και έθιμα, μουσική παράδοση,πανηγύρια, χορωδιακό φεστιβάλ και φεστιβάλ κλαρίνου "Βάιος Μαλλιάρας" κ.λ.π.) που θα προσελκύσουν επισκέπτες και θα συμβάλουν στην οικονομική τόνωση της περιοχής.

3.Σύνδεση και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για έρευνα, μελέτη και επιστημονικές προτάσεις για την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου.

4.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να έχουν συνέχεια, να γίνουν θεσμός και να εγγραφούν στη συνείδηση των δημοτών (βραδιά πανσελήνου, γιορτές της θάλασσας, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, μέρες ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.)

5.Τα αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να μείνουν και να αναδειχτούν στον τόπο. Να γίνει ο χώρος επισκέψιμος ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών.

6. Πρέπει να αποκατασταθούν και να αναδειχτούν όλα τα μνημεία που υπάρχουν στη περιοχή και να δημιουργηθεί πληροφοριακό υλικό όπου θα προβάλλεται η ταυτότητά τους.

 

Β. Για το Περιβάλλον

Η διαχείριση της Κοιλάδας των Τεμπών θα πρέπει να γίνεται από ένα φορέα διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της περιοχής.

1. Περιβαλλοντικές δράσεις με σχολεία της περιοχής και του νομού Λάρισας.

Η περιοχή μπορεί ν΄αποτελέσει πόλο έλξης ημερήσιων εκδρομών και οργανωμένων μαθητικών δραστηριοτήτων. Να ενισχυθεί το κέντρο μας, ,από άποψη συντήρησης, καθαριότητας του περιβάλλοντα χώρου και εξασφάλισης συνοδών και εμψυχωτών για εκπαιδευτικά προγράμματα και περιβαλλοντικές δραστηριότητες με πρόσληψη, αν είναι δυνατόν του κατάλληλου προσωπικού.

 2. Λειτουργία της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής

 Να λειτουργήσει στην παλαιά υφιστάμενη γραμμή (Τέμπη – Ραψάνη) το Τρενάκι των Τεμπών για τους λάτρεις του σιδηροδρόμου, από τον Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου.

3. Η παλαιά Εθνική οδός που διασχίζει την Κοιλάδα των Τεμπών πρέπει να ενταχθεί πιλοτικά σε ένα Πρόγραμμα Φυσικών Εθνικών Δρόμων Ιδιαίτερης Αισθητικής Αξίας.

Γ. Για την Παραγωγή και την Κοινωνία

Οι εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων αν δεν ανανεώνονται σιγά-σιγά απαξιώνονται και δεν συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Σκοπός είναι να βοηθηθούν οικονομικά οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και οι τοπικές κοινωνίες.

1. Διαμόρφωση ενός μόνιμου χώρος έκθεσης και πώλησης προϊόντων με τη συμμετοχή της εταιρίας "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου".

2. Γιορτή Προϊόντων της Γης με πανθεσσαλική ή και πανελλήνια εμβέλεια με εμπoρικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass