«Οι υποσχέσεις στους σεισμοπαθείς έγιναν καπνός»

* Καταγγέλλει ο δήμαρχος Τυρνάβου * Μεγάλο συλλαλητήριο σεισμοπαθών χθες * Ζητούν 100% κρατική αρωγή για ανακατασκευή των σπιτιών τους

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2024 13:10

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου συλλαλητήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου, ενώ εκπρόσωποι κατοίκων που μένουν ακόμη σε κοντέινερ παρουσίασαν πώς είναι η κατάσταση εκεί τρία χρόνια μετά. Ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τρία χρόνια μετά τη σεισμική δόνηση που αναστάτωσε την περιοχή μας και προκάλεσε ζημιές, διαπιστώνουμε πως οι υποσχέσεις έγιναν καπνός. Δηλώνουμε από το σημερινό συλλαλητήριο ότι δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Είναι μονόδρομος η διεκδίκηση». Οι σεισμόπληκτοι απαιτούνε: «Να επιδοτηθεί κατά 100% με κρατική αρωγή η επισκευή και η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ/τ.μ.). Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.
Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.
Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών).
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) και Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες στον Δήμο και την Περιφέρεια.
Να εξασφαλιστεί, με κρατική χρηματοδότηση, ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων του Δήμου Τυρνάβου.
Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του Δήμου σε μόνιμη και σταθερή βάση.
Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο τον Δήμο και συνολικά στον Νομό Λάρισας, με κρατική χρηματοδότηση.
Γενναία χρηματοδότηση του Δήμου Τυρνάβου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των πληγέντων».
Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν οι βουλευτές Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη και Γιώργος Λαμπρούλης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τυρνάβου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Πόλη που Θέλουμε» Σάμερ Αθανάσιος Αμάρι, συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass