Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΗ

Τσάντες από ξύλο

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2015 8:05

Της Ζωής Παρμάκη 

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης
Σε πείσμα των καιρών δύο αδέρφια από τη Λάρισα, η Μαρία και ο Κωνσταντίνος Χαδουλός, αποδεικνύουν ότι οι ιδέες δεν είναι δύσκολο να γίνουν πράξη. Έτσι, λοιπόν, δημιούργησαν την «Orphans' 1618» και φτιάχνουν ξύλινες τσάντες. Μικρές, μεγάλες, φακέλους, back pack με δέρμα και ύφασμα που μόλις τις δει κάποιος θέλει να τις αγγίξει, να τις δοκιμάσει, να τις φορέσει, τουλάχιστον μία από αυτές να την κάνει δική του. Για όλα τα καινούργια όμως και μάλιστα τα καινοτόμα «απαιτείται» και μια μικρή αναμονή. Οι παραγγελίες ξεκινούν στις 16 Σεπτεμβρίου μόλις το ρολόι δείξει 18:00. Ούτε ένα λεπτό νωρίτερα, ούτε ένα λεπτό αργότερα, γιατί όπως λένε και οι ίδιοι δεν είναι τυχαίο το «Orphans' 1618».
Από το χαρτί και το μολύβι τα σχέδια δεν άργησαν να πάρουν μορφή, να ζωντανέψουν και οι ιδέες να γίνουν πραγματικότητα. Να δημιουργηθούν χωρίς μαγικά ραβδιά αλλά με πολλή δουλειά οι ξύλινες τσάντες με λεπτομέρειες από δέρμα και ύφασμα, διακοσμημένες με κουμπώματα και κρίκους. Στοιχεία που σχεδιάζονται και δημιουργούνται από τους ίδιους. Παράλληλα, βασικό μέλημα των δύο δημιουργών των ξύλινων τσαντών είναι η επιλογή και η χρήση ελληνικών προϊόντων. Προτιμούν δηλαδή εγχώριες ποικιλίες ξύλων όπως για παράδειγμα καρυδιά, ενώ όπου απαιτούνται τροπικά ξύλα αυτά τα προμηθεύονται από Έλληνες πωλητές.
Κάθε σχέδιο είναι μοναδικό, χειροποίητο, ξεχωριστό με την υπογραφή των «Orphans΄1618» και τον κωδικό του πελάτη. Συγχρόνως δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχο της τσάντας να τη συντηρεί κάθε 18 μήνες αλλά και να την επιστρέφει έτσι ώστε να γίνει ένα κομμάτι «vintage» στα χέρια κάποιου άλλου. Με κίνητρο πάντα την αγορά μίας νέας τσάντας και με την παροχή έκπτωσης. Στόχος των δύο νέων είναι να χτίσουν ένα ισχυρό «brand», με προϊόντα που συνδυάζουν την εργονομία με το «design» και με γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Οι ιδέες του Κωνσταντίνου και της Μαρίας έφεραν τον πειραματισμό και μετά την υλοποίηση και έπειτα τη γραφειοκρατία. «Καθημερινά τρέχω στις υπηρεσίες και προσπαθώ να βγάλω μια άκρη», τονίζει στην «Ε» η Μαρία για να προσθέσει ότι «το επιχειρείν στη χώρα μας είναι δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε υπομονή και διάθεση να κάνουμε πράξη τους στόχους μας».
Ο Κωνσταντίνος πάντα ασχολείτο με το ξύλο, έπιανε το χέρι του έβλεπε τη συνέχεια που μπορεί να έχει ένα παλιό αντικείμενο και του έδινε συνέχεια, νέα ζωή. «Για να προκύψει η τελική διαδικασία παραγωγής έγιναν άπειρες δοκιμές και κατασκευάστηκαν εργαλεία ειδικά προσαρμοσμένα στο κάθε στάδιο παραγωγής της τσάντας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος περιγράφοντας τη διαδικασία η οποία απαιτεί ένα χρονικό διάστημα περίπου επτά με δέκα ημέρες για το τελικό αψεγάδιαστο προϊόν.
Η πρώτη συλλογή αποτελείται από έξι γυναικείες τσάντες και ένα αντρικό πορτοφόλι. Η γκάμα των προϊόντων έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών. Από τις μικρού μεγέθους purse έως και τα σακίδια πλάτης. Οι δύο δημιουργοί προσανατολίζονται σε δύο συλλογές το χρόνο και μία επετειακή τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Αρχικά οι ξύλινες τσάντες «Orphans' 1618» θα διατίθενται μέσω ιστοσελίδας με αρχική ημερομηνία παραγγελιών την 16η Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00. Όσο για τις τιμές θα γνωστοποιηθούν με την έναρξη των παραγγελιών.