Φράγμα στο Μεγαλόβρυσο κατασκευάζουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Αγιάς

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2014 19:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:48

            Στην κατασκευή φράγματος στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς προχωρούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς. Συγκεκριμένα, υπεγράφη σήμερα η σύμβαση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 359.000 ευρώ με πόρους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση της ύπαρξης σταθερής ποσότητας νερού για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των αρδευόμενων εκτάσεων της περιοχής.

            Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και υλοποιείται από το Δήμο Αγιάς. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή φράγματος στο ρέμα «Μέγα Ρέμα» στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» της Τ.Κ. Μεγαλοβρύσου του Δήμου Αγιάς, ώστε να γίνει εκμετάλλευση της ετήσιας επιφανειακής απορροής του με τη δημιουργία ταμιευτήρα για την αποθήκευση του νερού. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ύπαρξη σταθερής ποσότητας νερού για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των αρδευόμενων εκτάσεων της περιοχής. Η περιοχή κατασκευής του φράγματος βρίσκεται Βόρεια του Μεγαλοβρύσου σε μια απόσταση 2,5 χλμ περίπου, στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Κισσάβου σε υψόμετρο +1060 με +1100μ. Το ρέμα «Μέγα Ρέμα» όπου θα κατασκευαστεί το φράγμα είναι κλάδος του ρέματος «Παλιουριά». Η γενική διεύθυνση του ρέματος είναι αρχικά ΒΔ – ΝΑ και τελικά το ρέμα εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος με διεύθυνση ΝΔ – ΒΑ. Το φράγμα θα είναι χωμάτινο, ομογενές με στραγγιστήρι στο κατάντη άκρο του ώστε στο σώμα του φράγματος να χρησιμοποιηθούν υλικά που υπάρχουν ανάντη του φράγματος μέσα στο χώρο του ταμιευτήρα, αλλά και στους δανειοθαλάμους που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Η χωρητικότητα του ταμιευτήρα θα είναι 60.000 μ3 (μετά τις εκσκαφές), ενώ η επιφάνεια κατάκλισης που θα δημιουργηθεί  έχει εμβαδό 7500 τ.μ. Το φράγμα θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της άρδευσης των αρδευόμενων εκτάσεων της περιοχής. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη  την κατασκευή του πρωτογενούς δικτύου άρδευσης συνολικού μήκος 1.500μ, σύμφωνα με την οριζοντιογραφία της μελέτης. Θα  πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες: εκσκαφή χάνδακα για την τοποθέτηση υπόγειου δικτύου σωληνώσεων, διάστρωση άμμου ορυχείου ή χειμάρρου πάχους 0,40μ για την έδραση, τον εγκιβωτισμό και την επικάλυψη των αγωγών, επαναπλήρωση – συμπλήρωση του ορύγματος και εργασίες τοποθέτησης των πλαστικών σωλήνων από σκληρό PVC ονομαστικής πίεσης 10 atm και ονομαστικής διαμέτρου D200mm, καθώς και η εγκατάσταση των υδροληψιών άρδευσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass