ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΗΝΗΣ ΑΝΟΒΡΙΑΣ

Ξεράθηκε ο... Ξηριάς στον Τύρναβο

ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ «ΚΑΤΕΒΑΣΕ» ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟΥ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2014 21:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:57
  
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
 
Ούτε σταγόνα νερού δεν «κατέβασε» φέτος ο Τιταρήσιος ποταμός, ο γνωστός Ξηριάς στον Τύρναβο, λόγω της πολύμηνης ανομβρίας που επικρατεί όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου, των Αντιχασίων, του όρους Τίταρος και των Καμβουνίων. Βουνά από τα οποία συλλέγει το νερό που ρέει στην κοίτη του δεύτερου σε μήκος παραποτάμου του Πηνειού, μετά τον Ενιπέα. Ο Τιταρήσιος πηγάζει κυρίως από το όρο Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς.
Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ σε ό,τι αφορά τους υδροβιότοπους ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τελευταία.
Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί, τα νερά του Τιταρήσιου λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής.
Παράλληλα αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος της περιοχής Τυρνάβου.
 Η φετινή άνυνδρη, μέχρι τώρα, χρονιά προοιωνίζει προβλήματα για το μέλλον όχι μόνο στην άρδευση, αλλά και στην ύδρευση συνολικού πληθυσμού άνω των 200.000 κατοίκων (Λάρισα, Τύρναβος, κ.λπ.).
Μεγαλύτεροι σε ηλικία αγρότες σημειώνουν με την εμπειρία που διαθέτουν ότι αν συνεχιστεί η ανομβρία και το ποτάμι δεν κατεβάσει νερό μέχρι το καλοκαίρι τα προβλήματα στην άρδευση θα είναι ορατά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass