ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

«Απαράδεκτες οι αποζημιώσεις για το χαλάζι»

* ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2014 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:48
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Δυναμική διαμαρτυρία χθες στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας από δεκάδες αγρότες του Δήμου Τυρνάβου και κυρίως των περιοχών Τυρνάβου, Δένδρων, Πλατανουλίων, Αγίας Σοφίας.
Οι αγρότες δήλωσαν τουλάχιστον αγανακτισμένοι από τις εκτιμήσεις που έλαβαν γνώση την περασμένη Παρασκευή για τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου του 2013 όταν επλήγησαν σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερώς οι δενδροκαλλιέργειες. Τότε το χαλάζι κατέστρεψε την παραγωγή επιτραπέζιου αχλαδιού, βερίκοκου, αλλά και βιομηχανικού αχλαδιού σε ποσοστό ακόμη και 90%.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς οι εκτιμήσεις είναι απαράδεκτες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Χθες το πρωί οι αγρότες έχοντας μαζί τους τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Νίκο Μαλάκο αλλά και εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων της περιοχής επισκέφθηκαν τον διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Μ. Λιόντο και ζήτησαν επανεκτίμηση των ζημιών.
Αμέσως μετά μιλώντας στην «Ε» ο κ. Μαλάκος αφού επανέλαβε την διακρίβωση του προβλήματος ότι η ζημιά από το χαλάζι του Ιουνίου ήταν στα περισσότερα περιβόλια από 70 έως και 90% ωστόσο οι αποζημιώσεις ήταν πολύ χαμηλότερες.
Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Τυρνάβου και αντιπροσωπεία των αγροτών θα επισκεφθούν στην Αθήνα τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο και θα ζητήσουν να αποζημιωθούν δίκαια.
Επίσης έγινε γνωστό ότι από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο γραφείο του Δήμου Τυρνάβου στην Αγία Σοφία θα υπάρχει ανταποκριτής του ΕΛΓΑ στον οποίο οι πληγέντες αγρότες θα απευθύνονται και θα υποβάλουν ενστάσεις. Ωστόσο ανεξάρτητα από τις ενστάσεις τα λιγοστά χρήματα με τα οποία αποζημιώνονται οι αγρότες και της περιοχής μας αναμένεται να πιστωθούν σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Στο ίδιο έντονο επίπεδο και οι αντιδράσεις των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωση σημειώνουν ότι: «Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν. Οι φόβοι που είχαμε για τις αναμενόμενες εκτιμήσεις για την χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου έγιναν πλέον πραγματικότητα. Οι πληγέντες αγρότες Δένδρων, Πλατανουλίων, Αγίας Σοφίας και μεγάλου τμήματος του Τυρνάβου βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Εκτός από τον υποκειμενικό παράγοντα για τις εκτιμήσεις που είναι ο γεωπόνος, όλα τα άλλα λειτούργησαν με βάση το νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ έβαλε τον Κανονισμό στο Μνημόνιο το οποίο πρέπει για τους μνημονιακούς να έχει μόνο κέρδη. Αυτός είναι ο λόγος για τις πολύ χαμηλές εκτιμήσεις που είχαν οι αγρότες της περιοχής μας.». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου ζητούν να καταργηθεί ο ΕΛΓΑ με τη σημερινή του μορφή και να γίνει πάλι δημόσιος φορέας και οι αγρότες να πληρώνουν όπως πριν με βάση τα τιμολόγια. Τέλος καλούμε τους αγρότες σε συνεχή αγωνιστικότητα».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass