ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Αφήστε τους Έλληνες να πίνουν φρέσκο ποιοτικό ελληνικό γάλα

* «Όχι» στην ελληνική αγορά «όποια» ξένα γάλατα * Κριτική στην πολιτική του υπ. Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2014 0:44 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:11

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ ( Γραφείο «Ε», του Κώστα Τσόλα)

Με προβληματισμό και ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής τα όσα συζητούνται, αλλά και όσα αποφασίζονται, τις περισσότερες φορές ερήμην τους, για την τύχη του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα.

Σήμερα φρέσκο γάλα θεωρείται το γάλα μέχρι πέντε ημερών, σύμφωνα πάντα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία.

Η Θεσσαλία και η Μακεδονία είναι περιοχές όπου παράγεται και διατίθεται στην αγορά το συντριπτικό ποσοστό φρέσκου αγελαδινού γάλακτος.

Στο Αργυροπούλι Τύρναβου ο κ. Δημήτρης Καζάνας, πρώην μετανάστης στον Καναδά, από το 1986, μόνος του αρχικά και στη συνέχεια με τους τέσσερις γιους του, τον Χρήστο, τον Αποστόλη, τον Πάνο και τον Νίκο δημιούργησαν μια από τις πλέον σύγχρονες αγελαδοτροφικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής όχι απλά στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μονάδα σήμερα διαθέτει 200 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και το γάλα διατίθεται καθημερινά σε γαλακτοβιομηχανία. Οι αγελάδες εκτρέφονται σε άριστες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.

Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο κ. Καζάνας για το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος, θέμα το οποίο όπως υποστηρίζει δεν προέκυψε ξαφνικά το τελευταίο διάστημα και θεωρώντας ότι μεταφέρει τις απόψεις και των άλλων συναδέλφων του στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής υποστηρίζει ότι τρία είναι τα ζητήματα όπου μπορεί να εστιαστεί η προσοχή σε ότι αφορά την κομβική λέξη «φρέσκο» γάλα.

Πρώτο, είναι ημέρα παραγωγής του. Το γάλα που παράγεται σήμερα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης για να θεωρείται φρέσκο.

Τώρα, σύμφωνα με τον κ. Καζάνα το γάλα που θα παραχθεί π.χ. σήμερα Δευτέρα, θα μεταποιηθεί αύριο Τρίτη από την γαλακτοβιομηχανία και τη επομένη θα είναι στο ράφι του σούπερ μάρκετ και του γαλακτοπωλείου. Από τη μέρα που μεταποιήθηκε και δόθηκε στον καταναλωτή οι ημέρες ζωής του ως φρέσκο είναι πέντε.

Σε ότι αφορά το φρέσκο γάλα δύο ημερών, αυτό έχει τις ίδιες θρεπτικές αξίες και θεωρείται ισάξια φρέσκο, όπως και των πέντε ημερών, αφού ο τρόπος παστερίωσης δύο ή πέντε ημερών είναι ακριβώς ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αγελαδοτρόφο γαλακτοπαραγωγής, αν δεν υπάρχει η ημερομηνία παστερίωσης από το εργοστάσιο και λήξης στο μπουκάλι, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο γάλα επεξεργάστηκε με άλλο τρόπο και δεν είναι φρέσκο.

Και ο κ. Καζάνας σημειώνει με έμφαση: Με τα τερτίπια της αγοράς ονομάζονται γάλατα όπως «υψηλής παστερίωσης», «μακράς διάρκειας» κ.λπ. και μπαίνει στο ράφι και όχι στο ψυγείο αφού δεν έχει ημερομηνία.

Ο κ. Καζάνας δεν μπαίνει στη διαδικασία να σχολιάσει τις απόψεις των γαλακτοβιομηχανιών σημειώνοντας ότι το ζήτημα προέκυψε από τις πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με το πρόσχημα ότι θα πέσει η τιμή του γάλακτος για τον καταναλωτή.

Και ο κ. Καζάνας συνεχίζει ότι σήμερα υπάρχει γάλα χωρίς ημερομηνία λήξης στο ράφι το οποίο είναι ποιο ακριβό από το φρέσκο. Επίσης υπάρχει φρέσκο γάλα ελληνικό, από διάφορες βιομηχανίες όπου η τιμή ξεκινάει από 87 λεπτά το λίτρο και φτάνει έως 1,30 – 1,35 ευρώ το λίτρο. Απεναντίας χωρίς ημερομηνία λήξης δεν υπάρχει γάλα κάτω από 1.40 ευρώ το λίτρο και μάλιστα στο ράφι. Όλα αυτά εμπνέουν αμφιβολίες στους παραγωγούς, αλλά και στους καταναλωτές ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από όλα αυτά και όχι η τιμή του γάλακτος. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι από το 2015 καταργούνται στην Ε.Ε. οι ποσοστώσεις στους παραγωγούς.

Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα, αφού η παραγωγή του ελληνικού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Απεναντίας στις βόρειες χώρες της Ευρώπης η παραγωγή αυξάνεται συνεχώς και σε ορισμένες σχεδόν διπλασιάζεται.

Ο κ. Καζάνας υποστηρίζει ότι για τις βόρειες χώρες είναι λογικό να προσπαθούν μέσα από διάφορα «παραθυράκια» νόμων να μπουν στην ελληνική αγορά. Φρέσκο γάλα όμως πέντε ημερών το γάλα από τον βορρά δεν μπορεί να έρθει. Χωρίς όμως ημερομηνία λήξης και χωρίς την ένδειξη «ελληνικό», τότε θα πλημμυρίσει η ελληνική αγορά από διάφορα γάλατα.

ΤΙΜΕΣ

Σύμφωνα με τον αγελαδοτρόφο – γαλακτοπαραγωγό: «Πολλοί εμπλεκόμενοι επικαλούνται και κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ότι το γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβό. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι σήμερα το αγελαδινό γάλα φεύγει από τον παραγωγό με μέση τιμή, από 43 έως 45 λεπτά του ευρώ το λίτρο. Και ο κ. Καζάνας συνεχίζει: «Είμαι 28 χρόνια παραγωγός και ποτέ δεν μου δόθηκε το δικαίωμα, όπως και σε όλους τους συναδέλφους μου να τιμολογήσουμε εμείς το γάλα μας. Την τιμή την καθορίζει ο αγοραστής. Είναι δυνατόν ο αγοραστής να δώσει στον παραγωγό την υψηλότερη τιμή;

Σήμερα, το κόστος παραγωγής του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται από 40 έως 43 λεπτά το λίτρο. Τιμή πολύ χαμηλή η οποία καθημερινά σχεδόν ωθεί πολλούς συναδέλφους στο κλείσιμο των μονάδων στη χώρα μας».

Και ο κ. Καζάνας καταλήγει: «Έχοντας τη βεβαιότητα ότι μιλώ και εκ μέρους όλων των συναδέλφων του κλάδου, ζητούμε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να πετάξει την «καραμέλα» περί προσπάθειάς του για φθηνό γάλα στον καταναλωτή και να αφήσει τους Έλληνες να απολαμβάνουν φρέσκο ποιοτικό ελληνικό γάλα με την σαφή ένδειξη στο μπουκάλι «Ελληνικό».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass