ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

«Θωρακίζεται» το Δαμάσι από τις πλημμύρες

*Αυτοψία Ρ. Καραλαριώτου- Ικανοποίηση για το ρυθμό εργασιών

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:25
 
Αυτοψία προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στο Δαμάσι πραγματοποίησε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Τυρνάβου Νικ. Μαλάκο, τοπικούς παράγοντες και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Χρ. Λυτροκάπη.
Η κ. Καραλαριώτου αρχικά παρακολούθησε τις εργασίες που εκτελούνται για τη διευθέτηση του χειμάρρου Γαλουγάβρα κι ενημερώθηκε από την επιβλέπουσα μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας, Αθηνά Σανίδα, παρουσία και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας, Αθαν. Γκουντούρα.
Η αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς οι εργασίες προχωρούν ομαλά και το έργο αναμένεται να παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος.
Σε δηλώσεις της η κ. Καραλαριώτου τόνισε: «Υλοποιείται ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία του Δαμασίου και συγκεκριμένα στη διευθέτηση του χειμάρρου Γαλουγάβρα. Πρόκειται για ένα έργο που θα θωρακίσει τον οικισμό και θα λύσει χρόνια προβλήματα. Οι εργασίες διευθέτησης του χειμάρρου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή του, συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, όπου εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα έργο σημαντικό που θα αναβαθμίσει τον οικισμό του Δαμασίου και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του».
Από την πλευρά του ο κ. Μαλάκος επισήμανε: «Ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής που αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου Τυρνάβου και συγκεκριμένα του Δαμασίου, με τη διευθέτηση του χειμάρρου του Γαλουγάβρα και την κατασκευή γέφυρας επ΄ αυτού, δρομολογείται και κατασκευάζεται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ. Τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός όσο και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων των κατοίκων και των οικισμών του Δήμου Τυρνάβου. Τα έργα στον Γαλουγάβρα εντάσσονται ανάμεσα στα μεγάλα έργα λειτουργικών υποδομών τα οποία ουσιαστικά μετουσιώνουν και μεταλλάσσουν την εικόνα του Δήμου Τυρνάβου προς το καλύτερο».
Στη συνέχεια η κ. Καραλαριώτου μετέβη σε άλλο σημείο του Γαλουγάβρα στην είσοδο του Δαμασίου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί γέφυρα κι ενημερώθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις λεπτομέρειες του έργου που θα βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης στο οικισμό καθώς θα καταργήσει το υφιστάμενο τρόπο μετάβασης μέσω της ιρλανδικής διάβασης, η οποία σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων πλημμυρίζει με συνέπεια να αποκόπτεται η κύρια είσοδος των κατοίκων στον οικισμό.
Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρόντες στην αυτοψία στα έργα του Δαμασίου ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Ευάγ. Μουσιάρης, ο τοπικός σύμβουλος Ι. Γκανάς, ο προϊστάμενος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Αθαν. Παπαδόπουλος, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων του Δήμου Τυρνάβου Δημ. Γερακίνης, καθώς και οι μελετητές της γέφυρας Άνθ. Σπυρίδης και Βασιλική Κουτάλου.
«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΓΑΛΟΥΓΑΒΡΑ»
Το υποέργο «Διευθέτηση χειμάρρου Γαλουγάβρας στο Δ.Δ. Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου» εντάσσεται στο έργο «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Δ.Δ. Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου». Η διευθέτησή του ξεκινά από την εκβολή του χειμάρρου στον Τιταρήσιο ποταμό και ανάντη αυτού σε μήκος 900 μ. Η ροή είναι μόνιμη σε όλη τη διάρκεια του έτους καθώς ο χείμαρρος αποτελεί τμήμα του βασικού υδρογραφικού δικτύου μιας λεκάνης απορροής συνολικού εμβαδού 42 ΚΜ2 καθώς και αποδέκτη των ομβρίων υδάτων τμήματος του οικισμού Δαμασίου.
Ο πυθμένας του ρέματος και τα πρανή του επενδύονται με συρματόπλεκτα κιβώτια. Στις τραπεζοειδείς διατομές τα ανώτερα 0,10μ των πρανών θα γεμίσουν με φυτική γη και θα ανακατευτούν με κατάλληλους σπόρους χόρτου ώστε να είναι πράσινες και αισθητά αποδεκτές.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.700.000,00 ευρώ (με το ΦΠΑ 23%). Ανάδοχος του έργου είναι η εργοληπτική επιχείρηση «Γκουντούρας Αθανάσιος και ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.» με ποσοστό έκπτωσης 56,10% και το ποσό της σύμβασης είναι 746.227 ευρώ.
Το έργο ολοκληρώνεται τέλος του 2013.
«ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΓΑΛΟΥΓΑΒΡΑ»
Το έργο «Τεχνικά έργα εξόδου και προσαρμογής – γεφύρωση χειμάρρου Γαλουγάβρας στον Τιταρήσιο ποταμό επί της επαρχιακής
οδού στην είσοδο του Δαμασίου» περιλαμβάνει την κατασκευή τεχνικού άνω διάβασης τριών ανοιγμάτων με κατάλληλα προσανατολισμένους πτερυγότοιχους, την ανακατασκευή του δίδυμου αγωγού (2χ800) άρδευσης, την κατασκευή έργων οδοποιίας για τη συναρμογή των υφιστάμενων οδών με το τεχνικό καθώς και την κατασκευή έργων οδοφωτισμού στην περιοχή του τεχνικού.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 760.000 ευρώ (με το ΦΠΑ 23%). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του Ε.Π. Θεσσαλίας – Ηπείρου -Στερεάς Ελλάδας 2007-2013 του ΕΣΠΑ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass