Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΛΑΙΩΝΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ

Ιστορικές φυσιογνωμίες της Ραψάνης

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 18:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:25
 
Ο Μορφωτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης πραγματοποίησε ημερίδα στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ραψάνης με θέματα: «Εκκλησία και πνευματική αναγέννηση στη Ραψάνη τον ΙΗ΄ αι. Ο πρωτοψάλτης Αναστάσιος Ραψανιώτης» και «Η ζωή και η δράση του Ραψανιώτη Αναστασίου Ελαιώνος κατά την επανάσταση του 1821».
 Το πρώτο θέμα ανέπτυξε ο θεολόγος Κώστας Σαΐτης ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην πνευματική αναγέννηση της Ραψάνης το 18ο αι, στους δασκάλους της Σχολής της Ραψάνης, που ιδρύθηκε από τον Ραψανιώτη επίσκοπο Πλαταμώνος και Λυκοστομίου Διονύσιο Μιχαήλ. Σ΄ αυτή την περίοδο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πρωτοψάλτης Αναστάσιος Ραψανιώτης, ο οποίος ήταν πρόγονος του Αγίου Γεωργίου του εκ Ραψάνης. Να επισημανθεί ότι ο Αναστάσιος Ραψανιώτης θεωρείται από τους πολυγραφότερους μελουργούς της ψαλτικής τέχνης με συνθέσεις σε όλα τα είδη της βυζαντινής μελοποιίας, με έργο που δεν περιορίστηκε μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά, όπως διαπιστώθηκε, διαδόθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο καθώς και στις παραδουνάβιες περιοχές. Η ανωτέρω εισήγηση αποτελεί τμήμα της μεταπτυχιακής εργασίας του Κώστα Σαΐτη.
Ο δεύτερος ομιλητής, Θανάσης Δουμακής, ο οποίος στηρίχθηκε σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, μίλησε για τον Ραψανιώτη Αναστάσιο Ελαιώνα (1782-1852), ο οποίος έζησε και έδρασε την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821.Ο Ελαιών, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, εργάστηκε προεπαναστατικά στην Κωνσταντινούπολη ως τραπεζίτης και στη συνέχεια βρέθηκε στην Πελοπόννησο στο πλευρό του Δημήτριου Υψηλάντη. Διετέλεσε ακόμη γραμματέας του Εκτελεστικού τους πρώτους χρόνους της Επανάστασης, διορίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια μέλος της Φροντιστηριακής Επιτροπής το 1828, έπαρχος και εν συνεχεία εξελέγη πληρεξούσιος των Θεσσαλομαγνήτων και Ολυμπίων στη Ε΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους (1831-1832). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε ως ειρηνοδίκης και στη συνέχεια ως συμβολαιογράφος Ναυπλίου.
Οι εισηγήσεις θα κυκλοφορήσουν στους προσεχείς τόμους του Θεσσαλικού Ημερολογίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των κατοίκων της Ραψάνης οι αντιδήμαρχοι Θ. Μπουζέκης και Χ. Τσάτσαρης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ραψάνης Ν. Γάγαρας, ο Δ.Σ. κ Τζιτζάνης Γ., ο Τ.Σ κ. Κλαδίσιος και ο πατέρας Ευθύμιος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass