Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Τιμήθηκε η Αγία Κυριακή

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2013 2:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:26
 
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη
Με λαμπρότητα και θεία κατάνυξη γιορτάστηκε χθες Κυριακή 7 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας Κυριακής στο εκκλησάκι που βρίσκεται στην περιοχή «Θωμαΐδη» στα Φάρσαλα, παρουσία πολλών πιστών.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε εσπερινός ενώ ανήμερα της εορτής της Αγίας Κυριακής τελέστηκε θεία λειτουργία και αρτοκλασία.
Η Αγία Κυριακή έζησε τον 3ο αιώνα και μαρτύρησε επί Διοκλητιανού λίγα χρόνια πριν ο Μέγας Κωνσταντίνος καθιερώσει την ανεξιθρησκεία. Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μ. Ασίας. Γονείς της ήταν ο Δωρόθεος και η Ευσεβία που ανέθρεψαν χριστιανικά την Κυριακή, που πήρε το όνομα αυτό επειδή γεννήθηκε ημέρα Κυριακή. Οταν μεγάλωσε η Αγία Κυριακή διακρινόταν για τη σωφροσύνη της και την ευλάβειά της.
Επειδή ήταν συνετή και όμορφη πολλοί τη ζητούσαν σε γάμο αλλά αυτή επέλεξε την παρθενία. Ενας άρχοντας επειδή η Κυριακή αρνήθηκε την πρότασή του για γάμο την οδήγησε μαζί με τους γονείς της στον Διοκλητιανό, εκείνος σε κάποιον άρχοντα που δίκασε τους γονείς της και επειδή αρνήθηκαν την ειδωλολατρία τους καταδίκασε σε θάνατο διά αποκεφαλισμού. Η Αγία Κυριακή οδηγήθηκε στον Μαξιμιανό που προσπάθησε να τη μεταπείσει, αλλά απέτυχε. Τα μαρτύρια συνεχίστηκαν από τον διοικητή της Βιθυνίας Ιλαριανό που απαίτησε να θυσιάσει η Αγία στα είδωλα. Η Αγία προσευχήθηκε και τα είδωλα έγιναν κομμάτια. Αφού οι απειλές, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια δεν έκαμψαν το φρόνημα της Αγίας, τότε αποφασίστηκε ο αποκεφαλισμός της. Η Αγία προσευχήθηκε στον Χριστό να παραλάβει την ψυχή της και τότε εξέπνευσε πριν οι δήμιοί της την αποκεφαλίσουν. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανο της Αγίας και το έθαψαν με τιμές ενώ πολλοί διώκτες της τη θαύμασαν για τη γενναιότητα και την πίστη της.
 

Σχετικά Άρθρα