ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΧΛΑΔΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ

Το ροδάκινο Τυρνάβου κατακτά τις αγορές

* ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ * ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠΟΠ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2013 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:44
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Πρώτα σε ποιότητα, γεύση και τιμές που συμφέρουν τους αγρότες – παραγωγούς είναι τα επιτραπέζια ροδάκινα της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου.
Μέχρι τώρα ο Τύρναβος πέρα από το πεντάπτυχο αμπέλι - σταφύλι – κρασί – τσίπουρο – ούζο είναι γνωστός για τα άριστης ποιότητας αχλάδια και με τον βασιλιά των αχλαδιών το κρυστάλλι Τυρνάβου το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως.
Φανατικός φίλος της περιοχής γίνεται και ο καταναλωτής ο οποίος δοκιμάζει το περίφημο ροδάκινο Τυρνάβου. Σύμφωνα με παραγωγούς, αλλά και εμπόρους η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική γι’ αυτό και πέρα από την ελληνική αγορά μεγάλη είναι η ζήτηση και σε χώρες του εξωτερικού.
Ένας από τους κύριους διακινητές και εξαγωγείς ροδάκινου Τυρνάβου είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου,
Ο Α Σ.Ε.Π.Ο.Π. είναι πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός με έτος ιδρύσεως το 1926. Με 165 παραγωγούς – μέλη διαθέτοντας μια πλούσια γκάμα αγροτικών προϊόντων κυρίως φρούτα που παράγουν τα μέλη και τα διακινούν μέσω της οργάνωσης.
Πέρα από το ροδάκινο οι παραγωγές ξεκινάνε από 5 Μαΐου περίπου με τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών, ροδάκινων και νεκταρινιών και συνεχίζονται έως και τον Σεπτέμβριο με αχλάδια και σταφύλια.
Τα προϊόντα των παραγωγών – μελών είναι πιστοποιημένα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2-1, 2-2 ενώ ακολουθείται η διαδικασία του προτύπου GLOBAL G.A.P.
Ο Συνεταιρισμός διαθέτει νεόκτιστα, σύγχρονα διαλογητήρια – ψυγεία όπου αποθηκεύονται και συσκευάζονται τα προϊόντα και όλες οι εγκαταστάσεις είναι πιστοποιημένες με το πιστοποιητικό ISO 22000.
Μιλώντας στην «Ε» ο διευθυντής του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου κ. Στέλιος Χατζής αφού αναφέρθηκε στην ποιότητα του τυρναβίτικου ροδάκινου τόνισε ότι οι πωλήσεις την τελευταία τριετία έχουν ανέβει σημαντικά και ξεπερνούν τα 6.500.000 κιλά κατά έτος.
Οι τιμές «παίζουν» ανάλογα με το μέγεθος, την πρωιμότητα, την ποιότητα τον τρόπο συσκευασίας και αν είναι προς εξαγωγή ή για την ελληνική αγορά.
Αναλυτικότερα τα στοιχεία για φέτος είναι για υπέρ ώριμα ροδάκινα όπου πωλήθηκαν 493.000 κιλά, πρώιμα 324.000 κιλά, από τα οποία στο 60% έγινε εξαγωγή. Από τα μεσοπρώιμα πωλήθηκαν πάνω από 400.000 κιλά από τα οποία στο 20% έγινε εξαγωγή.
Σε ό,τι αφορά στα νεκταρίνια από τα πάνω από 422.000 κιλά στο 65% έγινε εξαγωγή και στα μεσοπρώιμα από τα 256.000 κιλά εξήχθη το 20%.
Τα βιομηχανικά ροδάκινα υπολογίζονται σε 1.000.000 κιλά και οινοποιήσιμα σταφύλια 2.500.000 κιλά.
Ακόμα οι προβλέψεις για φέτος στο αχλάδι στα πρώιμα υπολογίζονται από τον συνεταιρισμό στα 250.000 κιλά και στο αχλάδι Κρυστάλλι 800.000 κιλά.
Επίσης ευρύτερα, όπως δήλωσε στην «Ε», ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Γιάννουλης κ. Γιώργος Πακάκης σημαντικές είναι οι καλλιέργειες επιτραπέζιου ροδάκινου και στην ευρύτερη περιοχή της Γιάννουλης τα οποία φημίζονται για την ποιότητά τους και τη μεγάλη τους ζήτηση. Η ποιότητα οφείλεται στα συστατικά του εδάφους αλλά και στον σωστό τρόπο καλλιέργειάς τους, από τους ίδιους τους παραγωγούς οι οποίοι προσέχουν το προϊόν τους.
Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν στην προώθηση και του ροδάκινου και οι ιδιώτες επιχειρηματίες και έμποροι οι οποίοι διακινούν το προϊόν εντός και εκτός Ελλάδος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass