Τα προβλήματα της Κάρλας στη Βουλή από το Θ. Ψύρρα

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2013 13:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:46

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση (αριθμός πρωτοκόλλου: 13003/16-07-2013) προς τους Υπουργούς α) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και β) Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με «τα προβλήματα στην αναγέννηση της λίμνης Κάρλας».  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 Το 1962 αποφασίστηκε η ολική αποξήρανση της Κάρλας. Το Δεκέμβριο του 2000 εκδόθηκε ΚΥΑ που προέβλεπε τον επαναπλημμυρισμό 38.000 στρεμμάτων μέσω της κατασκευής ενός τεχνητού ταμιευτήρα. Επίσης, προβλέπονταν συμπληρωματικά έργα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος.

Χρειάστηκαν δεκατρία χρόνια, τουλάχιστον 160.000.000 ευρώ, τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), πολυάριθμες εκθέσεις, και το έργο όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά χρειάζεται επειγόντως σημαντικές διορθώσεις. Απουσιάζει ένας εξουσιοδοτημένος φορέας που θα συντηρεί και θα φυλάσσει τα παραδοθέντα έργα, θα επιβλέπει τα υπό εκτέλεση και θα διαχειρίζεται το νερό.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου έχει μεταμορφώσει τον ταμιευτήρα σε έναν «κλειστό νεροχύτη». Εδώ και τέσσερα χρόνια τα νερά λιμνάζουν.

 Επειδή το μεγαλόπνοο σχέδιο «αναγέννησης» της Κάρλας εξελίχθηκε σε μια θλιβερή ιστορία λαθών, αστοχιών και ασυνεννοησίας των εμπλεκόμενων φορέων.

 Επειδή οι παράμετροι έχουν διαφοροποιηθεί πολύ, ώστε να απαιτείται επειγόντως αποκατάσταση, πριν ολοκληρωθεί η ανασύστασή της.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1.      Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης και ολοκλήρωσης των έργων;

2.      Πότε θα ολοκληρωθεί το αρδευτικό δίκτυο;

3.      Ποιος θα είναι ο φορέας λειτουργίας των έργων;

4.      Έχει ληφθεί κάποιο μέτρο για τον περιορισμό της ρύπανσης του Πηνειού και κατ’ επέκταση της Κάρλας;

5.      Γιατί δεν έχει υπογραφεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για την ορθή διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, δηλαδή της Κάρλας, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000;

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass