ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΠ

Απομακρύνθηκαν 406 τόνοι πυρομαχικών από την Ελασσόνα

* ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2013 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:47
 Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
Την απομάκρυνση της 361 ΠΑΠ από την πόλη της Ελασσόνας, ζητά με τη σειρά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας, το οποίο έλαβε σχετική απόφαση στη χθεσινή του συνεδρίαση, παρουσία του δημάρχου Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλου και στον απόηχο ανάλογων αποφάσεων που έλαβαν τα συλλογικά όργανα της πόλης (Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Διαβούλευσης και Επιτροπή Φορέων).
Συγκλονιστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Ελασσόνας, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά είπε χαρακτηριστικά ότι δεν επρόκειτο για «άσκηση επί χάρτου» και ότι ο μόνος λόγος που είχε αίσιο τέλος ήταν οι συντονισμένες προσπάθειες όλων και το γεγονός ότι βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Κάλεσε δε το σώμα, όχι μόνον να εκδώσει ένα ψήφισμα συμπαράστασης αλλά και να σταθεί συμπαραστάτης στις από δω και πέρα κινήσεις των κατοίκων ξεκινώντας με την παρουσία των μελών του σε λαϊκή συνέλευση που συγκαλείται, την ερχόμενη Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα για το ζήτημα.
Παράλληλα ενημέρωσε το σώμα ότι στη συνέχεια των παρεμβάσεων που έγιναν άμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός για απομάκρυνση των επικίνδυνων πυρομαχικών έχουν ήδη απομακρυνθεί 406 τόνοι πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, ενώ αναμένεται να απομακρυνθούν και κάποια πυρομαχικά πυροβόλων.
Συγκεκριμένα το θέμα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης η επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Λίτσα Λιακούλη, λόγω του ότι ολοκληρώθηκαν προχθές οι συζητήσεις των συλλογικών οργάνων στην Ελασσόνα, ενώ είχε προηγηθεί και επερώτηση του επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Οικολογίας και της Αλληλεγγύης» Κώστα Πουλάκη, σχεδόν αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να ενημερώσει το σώμα για τα στρατόπεδα που έχουν πυρομαχικά στη Θεσσαλία. Κατέθεσε δε και σχέδιο ψηφίσματος.
Ωστόσο το γεγονός ότι η συζήτηση ξεκίνησε σε επίπεδο ανακοινώσεων με τοποθέτηση επί του θέματος του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και ανάγνωση του προτεινόμενου ψηφίσματος από την κ. Λιακούλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Πουλάκη, ο οποίος θεώρησε ότι υπερκεράστηκε, από τη στιγμή που η επερώτησή του προηγήθηκε και κατηγόρησε το προεδρείο ότι δεν τηρεί τη διαδικασία. Αν και αποσαφηνίστηκε από πλευράς προεδρείου ότι οι ανακοινώσεις προηγούνται των επερωτήσεων.
Εν τέλει τα δυο θέματα λόγω της συνάφειάς τους συγκεράστηκαν.
Ο κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε την επικινδυνότητα της φωτιάς για την περιοχή και χαρακτήρισε το γεγονός ως «μεγάλη κρίση», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων που έφεραν θετικά αποτελέσματα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Υπενθύμισε δε ότι την επόμενη κιόλας ημέρα ο ίδιος, μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου επισκέφθηκαν τον αρμόδιο υφυπουργό Άμυνας, όπως έπραξε και ο δήμαρχος Ελασσόνας και πήραν τη δέσμευση για την απομάκρυνση των επικίνδυνων πυρομαχικών. Τόνισε δε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν σταματά να διεκδικεί την απομάκρυνση του στρατοπέδου.
* Η κ. Λιακούλη, επισήμανε επίσης την επικινδυνότητα της κατάστασης και υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που οι αυτοδιοικητικοί του νομού παρακολουθούν επί χρόνια, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που «απειλούν» τους κατοίκους της Ελασσόνας και τονίζοντας ότι πρέπει να απομακρυνθεί το στρατόπεδο.
* Ο Β. Μπούτας συνηγόρησε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί «αύριο».
* Ο Δ. Μητσιούλης διατύπωσε την άποψη ότι στο στρατόπεδο είναι εκεί 50 χρόνια και ότι η πόλη είναι αυτή που επεκτάθηκε και το... βρήκε.
* Ο Α. Αδάμου υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη ήταν η τέταρτη φωτιά από το 1978 και προειδοποίησε ότι ο κόσμος της Ελασσόνας πέρα από θεσμικά όργανα είναι αποφασισμένος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Ενώ αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται στην περιοχή από τα τυροκομεία.
* Ο Κ. Πουλάκης, αναπτύσσοντας την επερώτησή του παρατήρησε ότι η φωτιά στην Ελασσόνα ανέσυρε μνήμες από το Μαρί της Κύπρου και απέδωσε τη μη ύπαρξη αρνητικών εξελίξεων κατά βάσιν στον καιρό.
Υπενθύμισε δε ότι το 2008 ο τότε υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει ότι πρέπει να φύγει το στρατόπεδο, αλλά δεν έγινε τίποτα. Ενώ συμπλήρωσε ότι επειδή εδώ δεν υπάρχει η δυνατότητα αδρανοποίησης των πυρομαχικών τα γυρνάνε δεξιά και αριστερά.
Ζήτησε δε από τον περιφερειάρχη να ενημερώσει το σώμα πού άλλου υπάρχουν ανάλογες αποθήκες αλλά και να ληφθούν ριζικές πολιτικές πρωτοβουλίες.
* Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Γ. Πασχόπουλος, όπως προαναφέραμε, επισήμανε ότι δεν επρόκειτο για άσκηση επί χάρτου και στάθηκε στη σοβαρότητα της κατάστασης και απέδωσε το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στον άμεσο και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (δεν φυσούσε και δεν υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίας), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, οι οποίοι, όπως είπε, με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους και με επικεφαλής τον ταξίαρχο Μιχαλάκη αλλά και τον διοικητή της Πυροσβεστικής στην Ελασσόνα ρίχτηκαν στη μάχη με τη φωτιά. Ενημέρωσε δε το σώμα, ότι 10 αποθήκες με πυρομαχικά καίγονταν περιμετρικά και από αυτές οι 3 είχαν λευκό φωσφόρο.
Η ΠΑΠ είπε είναι στο προσκέφαλο της Ελασσόνας και εμείς θέλουμε να απομακρυνθεί και στο μέλλον εκεί να γίνει πάρκο.
* Ο περιφερειάρχης απαντώντας και στην επερώτηση Πουλάκη, παρατήρησε ότι όλοι (πλην Μητσιούλη) είναι υπέρ της απομάκρυνσης των στρατοπέδων και σχολίασε ότι η Περιφέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα επέδειξε αποτελεσματικά αντανακλαστικά και προχώρησε σε σωστές και άμεσες ενέργειες.
Ανέφερε δε ότι πυρομαχικά υπάρχουν στο Συκούριο, στο Δαμάσι, στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα, πρόκειται για μια μονάδα και τέσσερις λόχους.
Ακόμη σχολίασε ότι τα πυρομαχικά φωσφορικού φωσφόρου που απομακρύνθηκαν από την ΠΑΠ είναι από τα πλέον επικίνδυνα, ενώ για τα υπόλοιπα όπως ενημερώθηκε, τηρούνται μέτρα ασφαλείας με προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.
Επανέλαβε δε τη θέση της Π.Α. για απομάκρυνση του στρατοπέδου από την Ελασσόνα.
* Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου υπερθεμάτισε για την απομάκρυνση και υπενθύμισε την παλαιότητα του αιτήματος, για να σχολιάσει ότι η κεντρική διοίκηση για να το καταλάβει θα πρέπει τα πράγματα να φθάσουν στο παρά πέντε. Ενώ εξήρε επίσης τον άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων και στάθηκε στην άμεση αντίδραση τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου για την απομάκρυνση των πυρομαχικών.
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Εξάλλου με επερώτηση που κατέθεσε ο Κώστας Πουλάκης συζητήθηκε και το ζήτημα του δικτύου ύδρευσης του Αμπελώνα.
Ο επερωτών ανέφερε ότι το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και μολαταύτα πληρώνουν το νερό 400 φορές επάνω, και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του αμιάντου και στις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία.
Ζήτησε δε επιτάχυνση των ενεργειών που γίνονται προκειμένου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να προχωρήσει το ζήτημα της αντικατάστασης και ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Τυρνάβου έχει αποταθεί στην Περιφέρεια για το θέμα.
* Στον κ. Πουλάκη απάντησή η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, η οποία ξεκαθάρισε ότι τα θέματα ύδρευσης ανήκουν στις ΔΕΥΑ και εν προκειμένω σε αυτή του Τυρνάβου.
Ανέφερε δε ότι η Περιφέρεια ενημερώθηκε για το θέμα από τρίτους και δήλωσε ότι ουδέποτε είχε όχληση από τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου ούτε και πρόταση να ενταχθεί το έργο αντικατάστασης των σωλήνων στο ΕΣΠΑ.
Ενώ παρατήρησε ότι ούτως ή άλλως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί δεν υπάρχει πρόσκληση στο ΠΕΠ για τέτοια δράση καθώς περιλαμβάνονται μόνο τα εξωτερικά δίκτυα. Και παρότρυνε τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου να στραφεί προς το ΕΠΠΕΡΑΑ ή την ΕΕΤΑ.
Κατανοούμε το πρόβλημα και την ανησυχία των κατοίκων αλλά εμείς ως Περιφέρεια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ανέφερε.
Νωρίτερα πάντως είχε αναγνώσει έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας, σύμφωνα με το οποίο δεν προέκυπτε κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από την υφιστάμενη κατάσταση.
* Ενώ ο καθηγητής Δημ. Κουρέτας με παρέμβασή του παρατήρησε ότι αν και υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία για τους σωλήνες αμιάντου δεν έχει γίνει καμία μελέτη, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι ο αμίαντος στο πόσιμο νερό σχετίζεται με τον καρκίνο.
* Στο θέμα παρενέβη, λόγω της σοβαρότητάς του και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος ανέφερε ότι προβλήματα νερού στα οποία εμπλέχθηκε και επέλυσε η Περιφέρεια με ανόρυξη γεωτρήσεων και δημιουργία εξωτερικού δικτύου που συνδέεται με τα υφιστάμενα εσωτερικά υπάρχουν σε πολλά μέρη στη Θεσσαλία, όπως στη Σκιάθο στο Στεφανοβίκειο, στα παράλια της Λάρισας, και αλλού.
Και παρατήρησε με νόημα ότι η Περιφέρεια φρόντισε να «πουλήσει» έργα στο ΕΠΠΕΡΑΑ, λόγω της μεγάλη απορροφητικότητας και κατάφερε να εξασφαλίσει χρήματα για να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Ακόμη ανέφερε, εκχωρήσαμε 58 εκ. στην ΕΕΤΑ για να μπορεί να κάνει τέτοια έργα.
Ο καθένας, πρέπει να κάνει τη δουλειά του, σχολίασε με νόημα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass