ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΗΝ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»

Τα πρώτα βήματα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2013 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:52
Μπορεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξάγγειλε σύγχρονη τεχνολογία στα δικαστήρια και ειδικά στα ποινικά, με τηλεδιασκέψεις, τεχνολογία κ.λπ. (απαιτείται χρόνος), αλλά υπάρχει κάτι άλλο, στον τομέα της πληροφορικής στη δικαιοσύνη, που πράγματι προχωρά στην πράξη. Είναι οι «Αλληλεπιδραστικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες προδικασίας - online εξυπηρέτηση δικηγόρων, δικαστών και πολιτών», ένα έργο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.
Η Λάρισα, μαζί με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, που προχωρούν πιο γρήγορα, θα είναι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο, στο πρόγραμμα αυτό, μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Αναμένεται η προμήθεια και η εγκατάσταση του εξοπλισμού, είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημ. Κατσαρός, ο οποίος έδωσε και στοιχεία, από την εταιρία που ανέλαβε το όλο έργο. Οι στόχοι του προγράμματος αυτού που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είναι:
Ασφαλής, ενιαία και ισότιμη, οργάνωση των υπηρεσιών των δικηγορικών συλλόγων και δικηγόρων της χώρας, για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους κατά τη φάση της προδικασίας.
Ενοποίηση και αποϋλοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών (Ένσημα ΤΝ, Ένσημα Τ.Π. Μεγαρόσημα ΤΑΧΔΙΚ κτλ) και των παραστάσεων.
Δυνατότητα, εφόσον ο δικηγόρος πιστοποιηθεί από τον σύλλογό του, κατάθεσης ηλεκτρονικά δικογράφου σε όλα τα μηχανογραφημένα δικαστήρια της χώρας, καθώς και παρακολούθηση της ροής του δικογράφου. (Σήμερα υφίσταται δυνατότητα κατάθεσης στο ΣτΕ και στο Πρωτοδικείο Αθηνών)
Ασφαλής είσπραξη και απόδοση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Δημιουργία ηλεκτρονικής μερίδας για κάθε δικηγόρο στα ασφαλιστικά του ταμεία (περιορισμός έως και κατάργηση των ουρών επικόλλησης στα ασφαλιστικά βιβλιάρια).
On Line υπηρεσίες από κάθε δικηγορικό σύλλογο στα μέλη του, αλλά και στους πολίτες της περιφέρειάς του. (Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων- πιστοποιητικών, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των δικηγόρων στις πρωτοβουλίες του κάθε συλλόγου, πολυκαναλική εξειδικευμένη ενημέρωση των δικηγόρων (Δημοσίευση αποφάσεων δικαστηρίων, πινάκια, κ.λπ.).
Διαφάνεια, με την ισότιμη ανάδειξη του ρόλου κάθε δικηγορικού συλλόγου, την απλοποίηση των διαδικασιών, την εξυπηρέτηση δικηγόρου και του πολίτη και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.
Δημιουργία ισχυρού και ασφαλούς κεντρικού πληροφοριακού συστήματος με συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε ΔΣ Αθηνών και ΔΣ Θεσσαλονίκης, λόγω δυνατότητας υποστήριξης.
Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού (Υπολογιστές, εκτυπωτές, δικτυακός εξοπλισμός), σε κάθε δικηγορικό σύλλογο.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass