ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Καταργείται ο ΔΟΠΑΕΛ για να σωθούν οι εργαζόμενοι

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2013 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:52
Του Γιώργου Ρούστα
 Η διαφύλαξη όλων των θέσεων εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής κρίθηκε σκόπιμη η κατάργηση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών» (ΔΟΠΑΕΛ) και η ένταξή του στην Οργανωτική διοικητική και υπηρεσιακή δομή του δήμου, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.
Αυτή ήταν η εισήγηση του δημάρχου Κώστα Τζανακούλη, η οποία εγκρίθηκε αργά προχθές το βράδυ κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σε ήρεμους γενικά τόνους.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος επέκρινε την κυβερνητική πολιτική αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων, οι οποίοι «δρουν και αποφασίζουν κατά βούληση, χωρίς σχεδιασμό», ενώ άφησε αιχμές και για το συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων την ΚΕΔΕ, καθώς «το μέτωπο των δημάρχων έναντι αυτής της παράλογης πολιτικής, μόνο ενωτικό δεν ήταν».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακούλη «κανείς δήμαρχος σε ολόκληρη τη χώρα δεν περίμενε αυτές τις αποφάσεις με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και την απόλυση των σχολικών φυλάκων. Γι΄ αυτό οφείλουμε να δράσουμε προληπτικά και να μεταφέρουμε τους εργαζόμενους από έναν Οργανισμό, που ενδεχομένως θα βρεθεί στο στόχαστρο της Τρόικας, στον Δήμο. Βάσει μνημονίου οι υποχρεώσεις μας χωρίζονται σε τρεις περιόδους. Φεύγουν οι σχολικοί φύλακες αυτές τις μέρες, μέχρι 23 Σεπτεμβρίου θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. οι δημοτικοί αστυνόμοι και για το τρίτο κύμα αποχωρήσεων έχουμε τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα πειραχθούν οριζοντίως οι ΟΤΑ, αλλά θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ενδοκοινοτικής κινητικότητας. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει σημαντικά. Είδατε όλοι πως ολόκληρο Γιουρογκρούπ ασχολήθηκε με τη χώρα μας και πάγωσε τη δόση του δανείου, επειδή έλειπαν 200 άτομα από τη λίστα της διαθεσιμότητας».
Ακόμη ο κ. Τζανακούλης διευκρίνισε πως «ο Δήμος Λαρισαίων δημιούργησε περισσότερους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις απ’ ότι προέβλεπε ο Καλλικράτης, ώστε οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στους δημότες να είναι καλύτερες. Δεν περιμέναμε πως κάποτε αυτό θα βρίσκονταν στο στόχαστρο των δανειστών»
Ακολούθως ο δήμαρχος Λαρισαίων μίλησε «για παράλογη πολιτική εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία όχι μόνο δεν έχει υπεράριθμους, αλλά και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, όπως ο Δήμος Λαρισαίων που ζητά 55 υπαλλήλους για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες».
Ο Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» Γιώργος Σούλτης υποστήριξε πως «η δημοτική αρχή θα πρέπει να αγωνιστεί για να ανατρέψει αυτή την πολιτική, αν χρειαστεί να παραιτηθεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και πως η απόφαση για κατάργηση του ΔΟΠΑΕΛ, όποιες σκοπιμότητες και αν εξυπηρετεί είναι βιαστική. Ο ΔΟΠΑΕΛ πρόσφερε και πρέπει να αγωνιστούμε για να παραμείνει λειτουργικός». Γι΄ αυτό ο ίδιος δήλωσε πως καταψηφίζει την εισήγηση του δημάρχου και αφήνει στους συμβούλους της παράταξής του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με τον Γ. Σούλτη, με εξαίρεση την κ. Σουλούκου που ενέκρινε την κατάργηση του Οργανισμού «αφού αυτό αποτελεί και επιθυμία των εργαζομένων».
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρος Κρίκης, κατηγόρησε τον δήμαρχο Κώστα Τζανακούλη, ότι «έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης στην όλη ιστορία, καθώς υπερασπίστηκε τον Καλλικράτη και στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση που παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ενώ η παράταξή του δικαιώθηκε όταν υποστήριζε ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην ΤΑ θα είναι καταστροφική, καθώς θα μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους». Ωστόσο ενέκρινε τη δημαρχιακή εισήγηση περί κατάργησης του ΔΟΠΑΕΛ, «καθώς αυτή η κίνηση είναι μία ανάσχεση στα σχέδια των κυβερνώντων για απολύσεις στην ΤΑ».
Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Απόστολος Καλογιάννης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η δημοτική αρχή θα προλάβει τις εξελίξεις, με την κατάργηση του Οργανισμού και τη μεταφορά των υπαλλήλων του στο δήμο και ζήτησε αν τελικά αυτό γίνει, να βρεθεί τρόπος -έστω και άτυπα- να συνεχίσει το Δ.Σ. του Οργανισμού να λειτουργεί. Πρόταση που έγινε δεκτή από τον κ. Τζανακούλη, ο οποίος εισηγήθηκε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγχει τις μελλοντικές αποφάσεις όχι μόνο στον ΔΟΠΑΕΛ, αλλά και στους Οργανισμούς Βρεφονηπιακών Σταθμών και Κοινωνικής Πολιτικής.
Ο Γ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΗΣ
Ο Γ. Μπαρτζώκης χαρακτήρισε «έξυπνη την κίνηση Τζανακούλη» και ενώ η εκπρόσωπος της «Ταυτότητας Πόλης» στο ΔΟΠΑΕΛ καταψήφισε την πρόταση περί κατάργησής του, ο ίδιος είπε ναι, καθώς –όπως διευκρίνισε- από τη συζήτηση που έγινε στο συμβούλιο, κατάλαβε ποιο είναι το συμφέρον για τους εργαζόμενους. Ακόμη ανέφερε πως «οι συνέπειες για τους δημότες από την κατάργηση του ΔΟΠΑΕΛ δεν θα είναι μεγάλες, αφού έτσι κι αλλιώς το γραφείο τύπου του δημάρχου ασχολούνταν με τη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.
Ο ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ
Παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και ο επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Νέ@ Λάρισα» Ντ. Διαμάντος, ο οποίος με παρέμβασή του έθεσε δύο ερωτήματα στο προεδρείο του σώματος, που τελικά δεν απαντήθηκαν. Το πρώτο ερώτημα αφορούσε «την επίτευξη οικονομίας κλίμακας που αναφέρθηκε στη δημαρχιακή εισήγηση» και η δεύτερη για «τη σχέση εργασίας με την οποία μεταφέρεται το προσωπικό του ΔΟΠΑΕΛ στο Δήμο».
Σχετικά με την οικονομία κλίμακας, όπως υποστήριξε στην «Ε» ο κ. Διαμάντος «η ερώτηση τέθηκε με το σκεπτικό ότι, ουσιαστικά, ομονοεί με το «μνημονιακό νόμο» ότι, γίνονταν «σπατάλη πόρων». Θα έπρεπε, τουλάχιστον, να στοιχειοθετείται ότι, μέσα από ένα «νέο προγραμματισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών Πολιτισμού και Αθλητισμού, με υψηλότερους στόχους» εξυπηρετείται καλύτερα, με την πρόταση κατάργησης του ΝΠΔΔ. Αντίθετα, ακούστηκε επανειλημμένως ότι, «οι υπηρεσίες που προσφέρονταν θα συνεχίσουν, το ίδιο, να προσφέρονται» και, «οι υπάλληλοι θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα».
Για τη σχέση εργασίας των υπαλλήλων ο κ. Διαμάντος ανέφερε πως «η τροπολογία στο σχέδιο νόμου «αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης» του ΥΠΕΚΑ, που την Πέμπτη 8 Αυγούστου θα ψηφιστεί, αναφέρει ρητά, τη δυνατότητα καθορισμού (κατάρτισης, τροποποίησης, συγχωνεύσεων, καταργήσεων) των οργανισμών των ΟΤΑ με ΠΔ και απουσιάζει από το κείμενο της τροπολογίας στο σημείο αυτό, η «σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ»! Η «ενσωμάτωση» του ΔΟΠΑΕΛ δια της κατάργησής του, ουσιαστικά, είναι στην κατεύθυνση ενός «συγκεντρωτικού δημοτικού μοντέλου» με το άλλοθι «άτυπης επιτροπής» (από τη στιγμή που δεν διατυπώθηκε ρητά ότι, η απόφαση της θεσπιζόμενης άτυπης επιτροπής θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα). Μίας καθαρά, αντιδημοκρατικής και, αναποτελεσματικής λειτουργίας που, θα έχει τον απόλυτο έλεγχό της το γραφείο του εκάστοτε δημάρχου.
Τα αντανακλαστικά ενός «νέου Δήμου» πρέπει να είναι προς επίθεση και όχι προς άμυνα απέναντι σε κάθε «κεντρική πολιτική» επιδρομής για κατάργησή του ή, και απώλεια της οντότητάς του».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass