ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ «Ε» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΝΔ: Από μηδενική βάση η αξιολόγηση υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές

* Τον Μάιο οι εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2013 20:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:55
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Από μηδενική βάση ως προς την αξιολόγηση των υποψηφίων, με υπερβατική διάθεση, χωρίς κομματικά στεγανά, χωρίς «χρίσματα»
από την ίδια ή σε συνεργασία με άλλα κόμματα σε κεντρικό επίπεδο, με επίκεντρο τις κοινωνικές και όχι τις «κομματικές» περγαμηνές και κριτήριο προτάσεις για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των Δήμων και των Περιφερειών, θα επιλέξει αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία τους υποψηφίους που θα στηρίξει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνοντας έτσι, «στροφή στην κοινωνική πραγματικότητα», και αλλάζοντας... γραμμή πλεύσης σε σχέση με το παρελθόν. Ενώ, στόχος είναι το θέμα των υποψηφιοτήτων να έχει κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Στόχος, που αν επιτευχθεί, θα αποτελεί πραγματική... πρωτοπορία για τη ΝΔ, η οποία συνήθως «παλεύει» μέχρι τελευταία στιγμή να κλείσει τις υποψηφιότητες.
Τα παραπάνω αποτελούν, σύμφωνα με ασφαλείς και αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε», το περίγραμμα των κινήσεων, τις οποίες επίσημα και μεθοδικά θα θέσει σε εφαρμογή η ΝΔ από τον Σεπτέμβριο, ενώ ανεπισήμως η... κινητικότητα των ενδιαφερομένων έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι άλλωστε, γνωστό ότι στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Αντρέας Παπαμιμίκος, εκτός από τα στελέχη των κομματικών οργανώσεων με τα οποία συναντάται, έχει και συναντήσεις με ενδιαφερομένους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να αποκομίσει μία πρώτη εικόνα προσώπων, πραγμάτων και ισορροπιών.
Όλα αυτά βεβαίως, υπό την αίρεση, ότι δεν θα προκύψουν πρόωρες εκλογές-κατά ένα ευρέως συζητούμενο σενάριο- ίσως και τον Οκτώβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι τον Σεπτέμβριο.
Και, με τον Αντώνη Σαμαρά, να ξεκαθαρίζει χθες, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και ούτε πρόκειται να τις επιδιώξει. Ωστόσο δεν απέκλεισε και εντελώς το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν για κάποιο λόγο ενσκήψουν πρόωρες εκλογές τότε το σκηνικό θα αλλάξει άρδην και σε ό,τι αφορά στις αυτοδιοικητικές.
«ΠΟΤΕ» ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ «ΠΩΣ»
Όπως όλα δείχνουν σενάρια άλλου τύπου για μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν παραμεριστεί, και οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.
Εκείνο που μένει ανοιχτό, είναι το σύστημα με το οποίο θα γίνουν.
Παρότι οι περισσότεροι δήμαρχοι, σε ποσοστό 99% - σχηματικά ρηθέν - επιθυμούν το σύστημα εκλογής να παραμείνει ως έχει, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δημάρχους και ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Στη φάση αυτή τουλάχιστον όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ
Η συνολική «διαφορετική» αντιμετώπιση των δημοτικών εκλογών από την Νέα Δημοκρατία, ξεκινάει από τη... βάση.
Ενώ δηλαδή, όλα τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση ήταν ότι ένας εν ενεργεία δήμαρχος εφόσον το επιθυμεί «αυτομάτως» συνεχίζει ως υποψήφιος δήμαρχος, εκτός και αν συνέτρεχαν συνταρακτικοί λόγοι για το αντίθετο -τούτη τη φορά, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες- όλοι - και οι εν ενεργεία και οι ενδιαφερόμενοι - θα κριθούν από μηδενική βάση. Για μεν τους εν ενεργεία βεβαίως θα εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους αλλά παράλληλα και οι προτάσεις τους για την επίλυση τοπικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις κοινωνίες στις οποίες απευθύνονται, για δε τους ενδιαφερόμενους, επίσης το πλέγμα των θέσεων και προτάσεων που υποστηρίζουν.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή τους όμως είναι, ότι η ΝΔ βρίσκεται προς αναζήτηση προσώπων τα οποία είναι καταξιωμένα στην κοινωνία, είναι πετυχημένα κοινωνικά και επαγγελματικά και κατά τούτο έχουν την δυνατότητα διά της υποψηφιότητάς τους, να λειτουργήσουν «υπερβατικά», πέραν των κομματικών στεγανών και να προσελκύσουν ψηφοφόρους ανεξαρτήτως πολιτικών χώρων με επίκεντρο τις εξειδικευμένες προτάσεις τους για την κοινωνία και στόχο την ανάπτυξη.
Με την έννοια αυτή, δεν υπερισχύει η λογική της «σκληρής κομματικής γραμμής», ούτε εκ μέρους του κόμματος, ούτε εκ μέρους των ενδιαφερομένων.
Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι αυτή η τακτική εκ μέρους της ΝΔ συνιστά και μία «στροφή στον ρεαλισμό», βάσει των αναγκών της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας όπου η «κρίση» είναι ο κοινός παρονομαστής ρύθμισης των πάντων. Ταυτόχρονα δε και μία κίνηση «επιβίωσης» της ΝΔ, η κομματική βάση της οποίας έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά και μόνο με άνοιγμα προς την κοινωνία θα έχει τη δυνατότητα τόσο η ίδια όσο και οι υποψήφιοί της για τις δημοτικές εκλογές να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση ψηφοφόρων.
ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΙΝΑ «ΧΡΙΣΜΑΤΑ»
Ωστόσο παρότι η ΝΔ είναι ανοιχτή σε πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια και υποψηφίους πέραν των κομματικών αγκυλώσεων και «τειχών» είναι ξεκάθαρη σε ένα θέμα: στο ότι δεν πρόκειται να «χρίσει» κοινούς υποψηφίους με το ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω (σενάριο το οποίο επίσης ευρέως συζητείται λόγω και της συγκυβέρνησης), αλλά και με λοιπά κόμματα ενδεχομένως.
Η λογική είναι να βρεθούν αξιόλογοι υποψήφιοι οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί σε στηρίξεις πέρα της στενής κομματικής έννοιας, θα υποστηριχθούν από την ΝΔ και από κει και πέρα τα ψηφοδέλτια μπορούν και επιδιώκεται να έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα.
 Αν καταφέρει δε εν τέλει η ΝΔ να ολοκληρώσει το θέμα των υποψηφιοτήτων μέχρι τα Χριστούγεννα, κάτι που θα είναι πρωτοφανές, τότε αυτοί που θα επιλεγούν θα έχουν, για πρώτη φορά στα χρονικά, το περιθώριο του χρόνου να κινηθούν προεκλογικά με «ασφάλεια» και ξεκάθαρα και βεβαίως θα υπάρχει και ο χρόνος για να απορροφηθούν ενδεχόμενοι «κραδασμοί» δυσαρέσκειας, κάποιων που δεν θα προτιμηθούν.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Για τον Δήμο Λαρισαίων, ατύπως μεν, αλλά το παιχνίδι έχει σαφώς ανοίξει -εκτός από το παρασκήνιο και στο προσκήνιο πλέον - με την επιλογή του προέδρου του ΤΕΕ Ντίνου Διαμάντου να ανακοινώνει προ ημερών, την κίνηση «Νέα Λάρισα» με πορεία προς τις δημοτικές εκλογές και έκτοτε να συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα με παρεμβάσεις και κινήσεις. Κίνηση, στην οποία προφανώς προέβη ο Ντίνος Δαμάντος, προκειμένου να προκαταλάβει τις καταστάσεις και να μην βρεθεί «εκπρόθεσμος» όπως την προηγούμενη φορά, οπότε τελικά υπαναχώρησε. Και βεβαίως όπως είναι γνωστό και όπως και ο ίδιος δεν το έχει αποκρύψει, παρότι οι πρώτες υπογραφές της κίνησης που παρουσίασε ανήκουν και σε άτομα άλλων κομματικών χώρων, ο χώρος από τον οποίο προέρχεται είναι η Νέα Δημοκρατία και σαφώς θα τον ενδιέφερε και προφανώς θα το προσπαθήσει, να έχει και την υποστήριξή της.
*Από κει και πέρα, αναμφίβολο είναι ότι στο επίκεντρο των εξελίξεων για τον Δήμο Λαρισαίων, βρίσκεται ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης. Οι δικές του κινήσεις και αποφάσεις-και το αν και κατά πόσο θα αποφασίσει τελικά να εκδηλώσει ενδιαφέρον για πέμπτη υποψηφιότητα στον Δήμο-θα πυροδοτήσουν και τις εξελίξεις. Άλλωστε και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι για γαλάζια υποστήριξη, τις αποφάσεις του δημάρχου περιμένουν για να δουν πώς θα κινηθούν.
Ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί, είχε δώσει τον Σεπτέμβριο ως χρονικό όριο, αλλά βεβαίως στο παρασκήνιο προβαίνει σε σειρά κινήσεων και επαφών και, όπως το συνηθίζει, αποτιμά το σύνολο της τοπικής πολιτικής κατάστασης πέριξ των δημοτικών πραγμάτων, αλλά και της ευρύτερης πολιτικής, προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
*Στο κάδρο, έχει λάβει μία ισχυρή θέση και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου.
Η ίδια δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι την προβληματίζει μία κάθοδός της για τον Δήμο της Λάρισας, ενώ είναι γνωστό ότι δέχεται και πιέσεις από ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι η ώρα να τον διεκδικήσει επιτυχώς.
Ωστόσο, η ίδια φαίνεται να συνεκτιμά τις καταστάσεις, αναμένοντας και τις εξελίξεις και ζυγίζοντας τα πράγματα ανάμεσα στην παραμονή της στην Περιφέρεια, όπου, καθώς θεωρεί σίγουρη την επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει την «ασφαλή προοπτική» να είναι εκ νέου αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, καθώς οι δύο τους έχουν αγαστή συνεργασία.
*Το ενδιαφέρον του για τον Δήμο, το οποίο μάλιστα είναι και μακροχρόνιο, δεν έχει απωλέσει και ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Κώστας Μέγας, που έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος για χρόνια και πρόεδρος τους Δημοτικού Συμβουλίου, και ο οποίος και τις προηγούμενες φορές «έκανε πίσω» λόγω Τζανακούλη. Και αυτή τη φορά, όπως έλεγε σε φιλικό του περιβάλλον, περιμένει να δει «τι θα κάνει ο Τζανακούλης» για να πάρει τις αποφάσεις του.
*Εξάλλου, αν και ο ίδιος ποτέ δεν το παραδέχτηκε ευθέως, ούτε καν πλαγίως, για τον Δήμο Λαρισαίων, ακουγόταν και το όνομα του πρώην νομάρχη Λουκά Κατσαρού. Και στο παρασκήνιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κάνει και κινήσεις και επαφές οι οποίες όμως είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθούν εν τέλει.
*Στη γενική σεναριολογία εντάσσεται και το όνομα του βουλευτή και δημοτικού συμβούλου (ακόμη) Χρ. Κέλλα.
Παρότι είναι «φρέσκος» βουλευτής, η περίπτωση να είναι υποψήφιος για τη Δημαρχία, αποτελεί θέμα συζήτησης, την οποία ο Χρ. Κέλλας, αφήνει να... αιωρείται στην ατμόσφαιρα.
* Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο, μέχρι τέλους να εμφανιστεί στο «κάδρο» που λέγαμε και κανένα αουτσάιντερ, νεαρότερης ηλικίας, που στην παρούσα φάση δεν συνυπολογίζεται στους ενδιαφερόμενους, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.
*Όσο για την Περιφέρεια; Εκεί τα πράγματα από «γαλάζιας» πλευράς είναι ξεκάθαρα.
Η κάθοδος εκ νέου του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, θεωρείται βέβαια, ενώ ο ίδιος, έχει από... φυσικού του, εγκαινιάσει από την αρχή της θητείας του στην αιρετή Περιφέρεια, ένα υπερκομματικό προφίλ το οποίο και αναγνωρίζεται και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.
Οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει ο Κώστας Αγοραστός, στις αλλαγές που θα γίνουν αν η Ρένα Καραλαριώτου τελικά οδεύσει προς τον Δήμο Λαρισαίων και στην πολυσυλλεκτικότητα, από πλευρά πολιτικών αποχρώσεων, που θα έχει.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass