ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Καλλικράτης» στις δομές των δήμων

Στόχος η εξοικονόμηση χρημάτων και η καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2013 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:57
Του Γιώργου Μακρή
Συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και οργανισμών (ΝΠΔΔ), μεταφορά υπαλλήλων σε τμήματα που είναι νευραλγικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των δημοτών, άρση όλων των αποσπάσεων και μεταφορά των αποσπασμένων στον Δήμο, περιορισμός των θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών, συστέγαση όλων των υπηρεσιών του Δήμου σ’ ένα κτίριο, συνεργασία με άλλους Δήμους και Περιφέρειες.
Αυτές είναι μερικές από τις 18 προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους προκειμένου να αναδιοργανώσουν τις υπηρεσίες τους επιτυγχάνοντας καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ουσιαστικότερη αξιοποίηση κάθε υπαλλήλου τους και φυσικά μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Οι 18 προτάσεις περιλαμβάνονται σε έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο στους Δήμους για να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των δομών τους. Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές και φυσικά η υιοθέτησή τους είναι προαιρετική αν και με το συγκεκριμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η εφαρμογή των εν λόγω προτάσεων - συνολικά ή τμηματικά -δεν θα αργήσει να καταστεί υποχρεωτική.
Ούτως ή άλλως, οι Δήμοι είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο: αν δεν καταφέρουν να εξορθολογήσουν μόνοι τους, με κινήσεις «ήπιου» χαρακτήρα και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα τη λειτουργία τους, σύντομα θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες περικοπές στη χρηματοδότησή τους, νέες καταργήσεις οργανισμών και νέο πρόγραμμα κινητικότητας με πολύ πιθανές, αν όχι βέβαιες, τις απολύσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καλεί τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των δομών τους έως το τέλος Οκτωβρίου με βάση και την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της Ένωσης, ενώ σε επιστολή που απέστειλε προχθές στους δημάρχους της χώρας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Προτείνουμε την αξιολόγηση των δομών των Δήμων αξιοποιώντας τους πρότυπους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας και το κείμενο «Προδιαγραφές του έργου των ομάδων αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης των Δήμων» του υπουργείου Εσωτερικών, συνεκτιμώντας το νέο ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τις ασφυκτικές αλλαγές που έχουν γίνει στους Δήμους (όπως κατάργηση δήμων, μείωση ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων), τις τεράστιες οικονομικές περικοπές, την επιπλέον διόγκωση της γραφειοκρατίας και τα συνεχή δημοσιονομικά εμπόδια που τίθενται καθημερινά και δυσχεραίνουν ανυπέρβλητα το έργο μας».
Στόχος μας – προσθέτει ο κ. Κ. Ασκούνης – είναι η καλύτερη αναδιοργάνωση των υπαρχουσών δομών και κατ’ επέκταση η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η αξιοποίηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η κάλυψη των κενών των δήμων κατά την επόμενη περίοδο».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι 18 προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους για την αναδιοργάνωσή τους είναι οι εξής:
-«Συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων οργανικών μονάδων που ασκούν συναφείς αρμοδιότητες.
-Κατάργηση μίας δομής που λειτουργεί εκτός του Δήμου (π.χ. ΝΠΔΔ) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε οργανική μονάδα που λειτουργεί εντός του αξιολογούμενου Δήμου.
-Κατάργηση μίας οργανικής μονάδας του Δήμου και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε οργανωτική δομή εκτός του Δήμου (π.χ. ΝΠΔΔ)
-Κατάλληλη στελέχωση – ενίσχυση οργανικών μονάδων που υλοποιούν βασικές πολιτικές του Δήμου.
-Μείωση μεγέθους ή κατάργηση οργανικών μονάδων που δεν ασκούν βασικές πολιτικές και μεταφορά του προσωπικού σε κρίσιμες για τη λειτουργία του Δήμου οργανικές μονάδες.
-Εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού.
-Εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικού ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.
-Άρση όλων των αποσπάσεων και μεταφορά των αποσπασμένων στον Δήμο.
-Συγχώνευση οργανικών μονάδων προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
-Περιορισμός των θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
-Απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας.
-Αξιοποίηση εργαλείων διοίκησης ολικής ποιότητας (τακτική αξιολόγηση, βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης).
-Εφαρμογή συστημάτων διοίκησης μέσω στόχων και διοίκησης απόδοσης.
-Συστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου σε ένα κτίριο.
-Συνέργειες μεταξύ των δομών του Δήμου για τη συμπληρωματική παροχή υπηρεσιών.
-Δημιουργία πιο ευέλικτων δομών με αξιοποίηση ομάδων εργασίας από διαφορετικές διευθύνσεις.
-Συνεργασία με άλλους ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού.
-Δημιουργία δικτύων πολιτικής».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass