ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Δέκα προτάσεις του ΤΕΕ για το πάρκο Χατζηχαλάρ

*Επίσκεψη Ντ. Διαμάντου στο έργο, αναφορά στους «πραγματικούς πρωταγωνιστές» και διαγωνισμός για το όνομα του πάρκου

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2013 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:57
Επίσκεψη για ενημέρωση επί των εργασιών του πάρκου, στην έκταση της πρώην τάφρου Χατζηχαλάρ, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Κων. Διαμάντος συνοδευόμενος από τα μέλη της ΔΕ Κων. Ιακωβάκη και Δημήτρη Χύτα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θωμά Παρασκευά, τον ταμία Αθανάσιο Σακκά και τα μέλη Κωστή Κανέλλο και Νέστορα Κανέλλο. Ο ανάδοχος του έργου, ο μηχανικός Ναπολέων Παλάντζας και οι συνεργάτες του τους ενημέρωσαν για την πορεία του έργου.
ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αμέσως μετά την επίσκεψη ο πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επισκεφθήκαμε σήμερα, ένα σημαντικό έργο που συντελείται στην πόλη μας. Ένα νέο, μεγάλο πάρκο, έκτασης 61 στρεμμάτων που μετατρέπει, την πρώην τάφρο Χατζηχαλάρ σε ένα διά-συνοικιακό «πνεύμονα» πρασίνου και αναψυχής. Και είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το 84%, δηλαδή 51.000 τ.μ. της επιφάνειας του πάρκου θα είναι φυτεμένη. Ποσοστό που θα θέλαμε να είναι ακόμα μεγαλύτερο εφόσον πρόκειται για πάρκο και όχι για πλατεία.
Είμαστε, καταρχήν, ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εργασιών του συγκεκριμένου έργου και, από τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει ο συνάδελφος μας εργολήπτης, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις συμβατικές του υποχρεώσεις, με μεράκι και αγάπη προς όφελος του έργου και της πόλης.
Αποκομίσαμε όμως και, σοβαρό προβληματισμό πάνω σε 10 συγκεκριμένα θέματα:
1. Η κατάθεση ιδεών, μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία, αφορούσε σε όλη την έκταση που διατρέχει όλες τις συνοικίες, από την οδό Καρδίτσης – Ηπειρώτικα μέχρι και την οδό Ιωαννίνων, ακόμα και μέχρι το ποτάμι- Άγιος Θωμάς. Αποτελούσε δηλαδή, μία ολοκληρωμένη χωρικά παρέμβαση μέσα από μία ολιστική αντιμετώπιση. Δυστυχώς, η γνωστή «πεπατημένη» του «κόψε-ράψε» με βάση τον προϋπολογισμό έδωσε το σημερινό μέγεθος έργου. Θα έπρεπε, να υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, με γνώση των απαιτούμενων συνθηκών – απαλλοτριώσεων, πράξεων αναλογισμού- έτσι ώστε, η ένταξη του έργου να έχει συνέχεια. Όλες οι συνοικίες να ωφεληθούν άμεσα και να ενταχθούν στη λειτουργία του συνολικού πάρκου.
2. Πρέπει να αποκτήσει την τελική της μορφή, άμεσα, και η οδός Εχεκρατίδα. Έτσι ώστε, η προσβασιμότητα προς το πάρκο να είναι ασφαλής, ελεγχόμενη και, η κυκλοφορία εναλλακτική-ποδήλατο, ΜΜΜ.
3. Η προσβασιμότητα προς το πάρκο πρέπει να γίνεται από κάθε πλευρά του και δρόμο.
4. Πρέπει να προβλεφθεί χώρος στάθμευσης. Υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό.
5. Πρέπει να ενταχθεί στο πάρκο και η δημοτική έκταση και η έκταση της Περιφέρειας επί της οδού Καρδίτσης, όπου προβλέπεται κτίριο που λόγω συνθηκών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με τον σχεδιασμό της υπάρχουσας μελέτης, αλλά και ο Κοινόχρηστος Χώρος και η υπόλοιπη δημοτική έκταση στο πίσω μέρος του πάρκου.
6. Πρέπει να προβλεφθούν οι αναγκαίες υποστηρικτικές υποδομές για τους επισκέπτες, δηλαδή χώροι υγιεινής, μικρό αναψυκτήριο, χώρος πρώτων βοηθειών.
7. Να υπάρξει βελτιστοποίηση των συνθηκών προσβασιμότητας και λειτουργίας στο πάρκο των ευπαθών ομάδων- ΑμεΑ και των οχημάτων άμεσης ανάγκης.
8. Το πάρκο πρέπει να έχει «ζωντανή διαρκή λειτουργία». Αυτό σημαίνει ότι, πρέπει να αποκτήσει δομές και υποδομές που θα προσελκύουν τους πολίτες και, ιδιαίτερα, να είναι φιλόξενο σε εκπαιδευτική παρουσία, σε αθλητική ενασχόληση και σε πολιτιστική δημιουργία. Υπάρχουν χώροι όπου, μπορεί και πρέπει, να αναπτυχθούν αθλητικές υποδομές.
9. Πρέπει να ενταχθούν στο πάρκο χρήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να αποτελεί και κίνητρο για τις εκπαιδευτικές εκδρομές.
10. Στο σημαντικό ζήτημα της συντήρησης, με συνεισφορά και στη φύλαξη σε έναν βαθμό, πέραν των συνηθισμένων λύσεων που απαιτούν σημαντικό κόστος, πρέπει να εξετασθεί και ο εναλλακτικός τρόπος της «αναδοχής». Μπορεί ένα σχολείο, μία τάξη, μία πολιτιστική ομάδα, μία περιβαλλοντική ομάδα πολιτών, ευαισθητοποιημένη να γίνει «ανάδοχος» σε ένα συγκεκριμένο τμήμα π.χ. αυτό των οπωροφόρων, ή του μικρού ανοιχτού θεάτρου, με ευθύνη συντήρησης και φύλαξής του.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο κ. Διαμάντος αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου σημειώνοντας: «Οφείλω να τονίσω – και να θυμίσω σε ορισμένους- τα εξής ιστορικά στοιχεία, σημαντικά, για το έργο αυτό:
1. Είναι ένα έργο «συνεργασίας». Από το ξεκίνημά του όταν, με συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, προκηρύχθηκε- και ολοκληρώθηκε με επιτυχία- «διαγωνιστική διαδικασία ιδεών» για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων- ιδεών αξιοποίησης και σχεδιασμού λύσεων διερεύνησης και ένταξης της Τάφρου Χατζηχαλάρ στον πολεοδομικό ιστό της Λάρισας. Δόθηκε έτσι, η δυνατότητα σε όλους τους αρχιτέκτονες, σε συνεργασία και με άλλες ειδικότητες μηχανικών της Θεσσαλίας αλλά, και σε τελειόφοιτους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.
Αλλά, και η συνεργασία υπήρξε και στη συνέχεια. Όταν, οι βραβευμένοι Αρχιτέκτονες, έκτακτα απασχολούμενοι στον Δήμο, με μοναδικό αντικείμενο την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, σε συνεργασία με τους έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους μηχανικούς και γεωτεχνικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ολοκλήρωσαν το μελετητικό μέρος.
Το συμπέρασμα – που είναι και πεποίθησή μας- είναι πως, η συνεργασία του Δήμου με τους φορείς πρέπει να είναι διαρκής διότι μόνο αποδοτική για την πόλη μπορεί να είναι.
2. Οι «πραγματικοί πρωταγωνιστές» του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.
Προφανώς, απετέλεσε σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου η εξασφάλιση της έκτασης από την 1η Στρατιά. Όπως σημαντικό ήταν και η αποδοχή από τον Δήμο της διαγωνιστικής διαδικασίας στην πάγια πρόταση του ΤΕΕ (2η στα τελευταία 16 χρόνια). Και σημαντικό ότι το ΤΕΕ ανταποκρίθηκε. Και βέβαια, σημαντική και η, κατά προτεραιότητα, ενέργεια του περιφερειάρχη να εντάξει και να χρηματοδοτήσει το έργο.
Όμως, οι «πραγματικοί πρωταγωνιστές» είναι: Οι 30 αρχιτέκτονες (και λοιπές ειδικότητες) που έλαβαν μέρος. Οι συνάδελφοι της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε από το Τ.Ε.Ε (σύμφωνα με την 203/2006 απόφαση), για να συντάξει το τεύχος της διαγωνιστικής διαδικασίας (με αντικείμενο τη σύνταξη Τεύχους προδιαγραφών και όρων συμμετοχής) και συγκροτήθηκε από τους Ασημίνα Αϊβαλιώτου (αρχιτέκτονας μηχανικός), Ευάγγελο Μπεκερτζή (αρχιτέκτονας μηχανικός), Μαρία Νικολαΐδου (μηχανικός Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφ. Ανάπτυξης, MSc). Οι αρχιτέκτονες των οποίων αξιολογήθηκαν οι προτάσεις τους και βραβεύθηκαν ή εξαγοράσθηκαν. Συγκεκριμένα, τα βραβεία (δεν δόθηκε Α’ και Β’) δόθηκαν στους παρακάτω αρχιτέκτονες μηχανικούς για τις μελέτες τους: Γ΄Βραβείο : Δέσποινα Παυλίδου και Νέστωρ Κανέλλος. Δ΄Βραβείο: 1) Βασιλική Αγοραστίδου 2) Αντώνιος Μόρας. Ενώ έγιναν και εξαγορές μελετών των: Σακκά Αθανάσιου, Παπαδιαμαντόπουλου Βασίλη και Χατζηευφραιμίδη Σταύρο
Οι καταξιωμένοι συνάδελφοι που, με τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και, τη σημαντική και ανιδιοτελή συμβολή τους στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας με επιτυχία και εγκυρότητα: Πάνος Σταθακόπουλος –Καθηγ. Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ, Άγγελος Κότιος- Καθηγ. Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θωμάς Παρασκευάς- πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Λάμπρος Κίσσας- πρόεδρο του συλλόγου Μηχανικών Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, Δημήτρης Σαμσαρέλος- αρχιτέκτονας, Μίνα Αϊβαλιώτου αρχιτέκτονας , Δ/τρια της Τεχν. Υπηρεσίας του Δήμου, Λίλη Γιοβρή - αρχιτέκτονας, προϊσταμ. του Τμήματος Νέων Έργων του Δήμου Λαρισαίων.
3. Είναι ένα έργο «Διαγωνιστικής διαδικασίας κατάθεσης ιδεών». Για το ΤΕΕ είναι πάγια η θέση ότι σε όλα τα έργα δημόσιου συμφέροντος και σημασίας για την πόλη, πρέπει να υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα της πλουραλιστικής έκφρασης και επιλογής βέλτιστης λύσης.
ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ
Και ο κ. Διαμάντος κατέληξε: Η ιστορική ονομασία «Χατζηχαλάρ» αφορά στην ανοιχτή τάφρο. Όπως και το χωριό Ελευθεραί, πρώην Χατζηχαλάρ, και κάθε ιστορικό τοπωνύμιο μη ελληνικό άλλαξε, πρέπει και το μεγάλο αυτό πάρκο να αποκτήσει μία δική του ονομασία και, να σταματήσει η αναφορά του ως Χατζηχαλάρ.
Το ΤΕΕ, ανοίγει μία δημόσια διαδικασία υποδοχής προτάσεων για την ονοματοθεσία του πάρκου, που θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη και σαφή αιτιολόγηση.
Οι προτάσεις μπορούν από σήμερα, να αποστέλλονται: με email στο tee_lar@tee.gr, με φαξ στο 2410-255718 και στο facebook Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass