XΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ

Ο Αχιλλέας «εγκαταστάθηκε» στα Φάρσαλα

ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Επενδύουμε στην Πολιτιστική Πολιτική

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2013 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:03
  
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη
«Ο Δήμος Φαρσάλων ζει μια ιστορική στιγμή, καθώς υποδέχεται στην πόλη και τοποθετεί στην πλέον περίοπτη θέση της το άγαλμα του μεγαλύτερου ήρωα που γέννησε η αρχαία Ελλάδα και ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της παγκόσμιας ιστορίας, του Αχιλλέα», επισήμανε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων των αποκαλυπτηρίων του χάλκινου ανδριάντα του Αχιλλέα στην πλατεία Δημαρχείου της πόλης, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος τονίζοντας ακόμη ότι «είναι αναμφισβήτητο ότι η απουσία της εικόνας του εμβληματικού ήρωα από τη γενέτειρα πόλη του υπήρξε όλα τα νεότερα χρόνια ιδιαιτέρως αισθητή. Υπήρξε κοινό αίτημα και απαίτηση των κατοίκων, η πολιτιστική κληρονομιά να ζωντανέψει. Για το λόγο αυτό η παρούσα δημοτική αρχή, έμπρακτα επενδύει στην πολιτιστική πολιτική δημιουργώντας πλαίσια και θεσμούς στήριξης και ανάπτυξής της».
Η γιορτή προς τιμήν της επιστροφής του Αχιλλέα στη γενέθλια γη της Φθίας ξεκίνησε από τις πηγές του Απιδανού ποταμού. Κατά την αρχική εκδοχή του μύθου, τόνισε στην ομιλία της η αρχαιολόγος κ. Βάσω Νούλα, η Θέτιδα λαχταρώντας να προσφέρει στο γιο της Αχιλλέα τη θεϊκή αθανασία τον τοποθέτησε στην ιερή φωτιά της Εστίας. Κατά τη νεότερη εκδοχή του μύθου, η Θέτιδα, κρατώντας τον γιο της από τη φτέρνα, τον βύθισε στα φονικά, μαγικά νερά του ποταμού του Αδη Στύγα και κατάφερε να τον κάνει άτρωτο και αθάνατο, εκτός από το σημείο εκείνο που τον κρατούσε.
Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή των κατοίκων των Φαρσάλων που συνδέουν την αθανασία του Αχιλλέα με την βάφτισή του στα νερά των Πηγών του Απιδανού ποταμού.
Τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα συνδυάζουν τις τρεις μυθολογικές εκδοχές, εστιάζουν στα στοιχεία μέσω των οποίων επιχειρήθηκε να επιτευχθεί η αθανασία του Αχιλλέα. Το ιερό πυρ και το ιερό ύδωρ.
Στο δρώμενο συμμετείχαν μαθήτριες του γυμναστηρίου Alter Life καθώς και μουσικοί της Φιλαρμονικής Φαρσάλων. Μετά την ομιλία της αρχαιολόγου κ. Βάσω Νούλα που ευχαρίστησε διάφορα άτομα που συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης όπω: το γυμναστήριο Alter Life και την κ.Ευαγγελία Νταραγιάννη, τη Φιλαρμονική Φαρσάλων, τον κ. Βασίλη Τέκο, τον κ. Νίκο Πελεκούδα, τη κ. Πέλα Ρουκά, την κ. Σοφία Τασούλα, τον κ. Απόστολο Πανταζώνα, την κ. Φιλιώ Ναούμ, τον κ. Βασίλη Ντίνο (χορηγός της βραδιάς) και τον κ. Θέμη Παδιώτη, άρχισε η τελετουργική πομπή μεταφοράς του «Ιερού ύδατος» και του «Ιερού πυρός» από τις πηγές του Απιδανού, μέσω των οδών Θέτιδος και Λαρίσης, στην πλατεία Δημαρχείου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Φαρσάλων, ενώ επίσημοι και πλήθος κόσμου συμμετείχε στην πομπή.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Φιλοτέχνησης του αγάλματος κ. Κων/νος Δερλός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε «τον ήρωα Αχιλλέα» που επιτέλους ήρθε στην πατρίδα του και παίρνει τη θέση που του αρμόζει στο κέντρο της πόλης. Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν με αγάπη και σεβασμό όλοι αυτό το έργο που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν μας και ας γίνει το σύμβολο της πόλης μας που θα μας οδηγήσει σε νέους δρόμους δημιουργίας».
Ο γλύπτης του αγάλματος Αλτιον Πατσέλη τόνισε «την καλή συνεργασία που είχε με τον δήμαρχο Φαρσάλων και τα μέλη της επιτροπής, ανέφερε ότι αισθάνεται υπερήφανος για την κατασκευή του αγάλματος του Αχιλλέα βασιζόμενος στον Ομηρο και σε ιστορικά δεδομένα και ότι συνδέθηκε συναισθηματικά με την πόλη και τους κατοίκους της».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αφού αναφέρθηκε «στον μεγάλο ήρωα Αχιλλέα, εξήρε την προσπάθεια του Δήμου για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και τόνισε ότι οι αρετές του Αχιλλέα πρέπει να γίνουν πρότυπο σε μας ομόνοιας και δύναμης όλων των κατοίκων σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας».
Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο της πολιτιστικής, πολιτικής που επενδύει ο Δήμος και μετά την κατασκευή του αγάλματος του Αχιλλέα, αποφασίσαμε και προκηρύξαμε καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τη δημιουργία αγάλματος της Θέτιδος κατά τη βάπτιση του Αχιλλέα, το οποίο θα κοσμήσει την πλατεία των πηγών του Απιδανού ποταμού, ενώ ανάλογος διαγωνισμός θα γίνει για τη φιλοτέχνηση γλυπτού έργου με θέμα την Ασπίδα του Αχιλλέα.
- Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος εντός των Φαρσάλων που θα ξεκινά από την Ακρόπολη και μέσω σηματοδοτημένης πορείας θα διασχίζει όλη την πόλη.
- Τους επόμενους μήνες θα ανοιχθεί το αρχαιολογικό μονοπάτι στην Καλλιθέα και θα αναπλαστεί ο χώρος στη θέση «Καραγκιούλι».
- Η μεγάλη αποκατάσταση του «Πύργου Καραμίχου» ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο και είναι έτοιμη να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
- Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου και του ναού της Υπαπαντής στο Θετίδιο, ενώ στο τελικό στάδιο εκπόνησης βρίσκεται η μελέτη του ναού των Αγίων Αναργύρων στη Ζ. Πηγή.
- Ο Δήμος ανέλαβε, με τη συνεργασία της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων την ανασκαφική διερεύνηση στην περιοχή ΚΑΤΡΑΝΑ των Φαρσάλων.
- Αμεσα θα υλοποιηθεί, μέσω εγγεκριμένης μελέτης από το πρόγραμμα Leader η δημιουργία σηματοδοτημένης οδικής πολιτιστικής διαδρομής που θα διέρχεται από όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους του δήμου.
- Στο ίδιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και η δημιουργία ενός ιστορικού - πολιτιστικού λευκώματος που θα προβάλλει σταθερά τον Δήμο εκτός των ορίων του.
- Δημιουργήθηκε μόνιμη αρχαιολογική έκθεση για το κάστρο της Καλλιθέας.
- Θα γίνει επανακατασκευή του ανάγλυφου του Βουκεφάλα που κοσμούσε την πλατεία Δημοκρατίας επί αειμνήστου δημάρχου Λάκη Βαϊρακλιώτη.
- Επανατοποθετήσαμε την προτομή του Φαρσαλινού Πολυδάμαντα στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.
- Γίνεται αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη της αρχαίας Ακρόπολης στο Αλσύλλιο της πόλης.
- Εγινε ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης των πηγών του Απιδανού ποταμού.
- Διδάχθηκαν μαθήματα τοπικής ιστορίας στους μαθητές όλων των σχολείων του Δήμου, αλλά και των μαζικών φορέων, προσδίδοντας γνώση στα παιδιά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
- Εξαγγέλλω για πρώτη φορά τη φιλοτέχνηση αγάλματος για το άρμα του Αχιλλέα, με πρόταση συγκέντρωσης χρημάτων από τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μιλούν όλοι για την Ακρόπολη και το τείχος των Φαρσάλων, τον θολωτό τάφο, τα αρχαία κάστρα στην Καλλιθέα, την Ερέτρια, τη Σκοτούσα, το Χτούρι, τους Μεταβυζαντινούς ναούς της Υπαπαντής στο Θετίδιο, των Αγίων Αναργύρων στη Ζωοδόχο Πηγή, την Παναγία Δεμερλιώτισσα, τον Πύργο Καραμίχου, τον Τεκέ των Μπεκτασήδων στην Ασπρόγεια.
Σ΄ αυτά πρέπει να προσθέσουμε την ολοκλήρωση της μελέτης για την ανάπλαση του ναού του Προφήτη Ηλία στο Αισθητικό Αλσύλλιο της πόλης αλλά και την επιθυμία του κατόχου της βιβλιοθήκης του Δαόχου, για την οριστική παραχώρηση του αρχείου και των βιβλίων στη βιβλιοθήκη του Δήμου. Δύο άλλες επιτυχίες που πρέπει να δημοσιοποιηθούν είναι η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της μελέτης χρηματοδότησης του εκτελεσμένου έργου τα αποχέτευσης της πόλης με ποσό 3,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει την αποπληρωμή του δανείου, της ΔΕΥΑΦ και του Δήμου σε ιδιωτική τράπεζα καθώς και η ένταξη στο ΕΣΠΑ της μεταφοράς ποιοτικού και ποσοτικού νερού στην πόλη των Φαρσάλων από την περιοχή Βρυσιών - Αγίου Γεωργίου.
Οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε για την πραγματοποίηση των οραμάτων μας και το αποδεικνύουμε καθημερινά με έργα και πράξεις».
Κατόπιν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός και ο γλύπτης Αλτίν Πατσέλη έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Αχιλλέα καταχειροκροτούμενοι από πλήθος κόσμου.
Ακολούθησε ομιλία για τον Αχιλλέα από τον φιλόλογο - πρώην λυκειάρχη κ. Σωτήριο Γεωργίου ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Αχιλλέας ήταν ο μεγαλύτερος και ωραιότερος ήρωας που είδε ποτέ αυτός ο κόσμος. Ποτέ άλλος ήρωας δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ από τόσο πολλούς. Το πεπρωμένο του Αχιλλέα ήταν να διαλέξει: λίγη ζωή και ένδοξη ή μεγάλη και άδοξη. Αδίστακτα ο ήρωας μας διάλεξε το πρώτο. Λίγα χρόνια δοξασμένα και ο Αχιλλέας πλέον θα εξουσιάσει το πεπρωμένο του με τη δύναμη της ζωής του, με αυθορμητισμό και θυσία.
Δεν ήταν μόνο γενναίος πολεμιστής, αλλά είχε όλες τις αρετές που συνέλαβε και πραγμάτωσε η ψυχή και το πνεύμα της Ελλάδας, μέσα στους αιώνες του μεγάλου της πολιτισμού».
Ακολούθησε συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής με τον Αλέξανδρο Μπελλέ.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Δ.Σ., δημοτικοί σύμβουλοι, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, του εμπορικού κόσμου της Λάρισας και των Φαρσάλων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, πολιτευτές και πλήθος κόσμου. Τηλεγραφήματα έστειλαν ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας και ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Κομήτσας. Παρευρέθηκαν επίσης μέλη του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Αστ. Χάμο, και η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Ελένη Αξιόγλου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass