ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Για την Παναγία και την Απελευθέρωση της πόλης το 1881

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2013 2:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:04
  
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη
Με μεγαλοπρέπεια και θεία κατάνυξη εορτάστηκε στα Φάρσαλα η γιορτή της Παναγίας καθώς και η απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό το 1881.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε σημαιοστολισμό της πόλης, ενώ την εσπέραν της 14ης Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλου του Β΄ και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της επαρχίας Φαρσάλων. Κατόπιν εψάλησαν τα εγκώμια του επιταφίου της Παναγίας και στη συνέχεια έγινε μεταφορά της εικόνας και του επιταφίου της Παναγίας δια μέσου κεντρικών οδών της πόλης, παρουσία επισήμων και χιλιάδων πιστών. Με την επιστροφή στο ναό, τελέστηκε αρτοκλασία και διαβάστηκε μήνυμα του Μητροπολίτη κ. Κύριλλου του Β΄ από τον αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο, που αναφερόταν στον εορτασμό της Παναγίας και τόνισε ότι «με σεβασμό, αγάπη και ευλάβεια πανηγυρίζουμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου που μετέστη εις τα άνω βασίλεια και συμμετέχει στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Είναι η μητέρα μας, η προστάτιδά μας, η σκέπη, η καταφυγή μας».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε όρθρος, θεία λειτουργία και δοξολογία, ενώ στη συνέχεια στην πλατεία της 15ης Αυγούστου (βρίσκεται δίπλα στο ναό) εψάλη δέηση, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων, αφού στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του ναού η εκπαιδευτικός κ. Κων/να Αστάρα η οποία σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι «ο διπλός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1881, προβάλλει και αναδεικνύει αναλλοίωτες τις αξίες της ορθοδοξίας και του ελληνισμού και στρέφει την προσοχή μας στην ιστορία του τόπου μας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η μεγαλύτερη από τις θεομητορικές εορτές.
Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη θαυματουργή επέμβασή της στη ζωή μας,  αλλά και στη ζωή του έθνους μας. Το όνομά της ανεβαίνει στα χείλη μας και η μορφή της αποπνέει μητρική στοργή και ελπίδα. Επίσης την 15η Αυγούστου γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο, έμπαινε την ημέρα αυτή στην πόλη και εκήρυττε επίσημα στην προσάρτησή της, μαζί με όλη σχεδόν τη Θεσσαλία, στο ελληνικό τότε, βασίλειο. Από τότε, μέχρι σήμερα, τα Φάρσαλα βίωσαν όλα τα καλά και άσχημα, τους καημούς και τις αγωνίες της Ελλάδας και έφτασαν σήμερα, παρά την οικονομική κρίση, να είναι μία συγχρονη πόλη, που συνεχώς αναπτύσσεται. Ο διπλός εορτασμός είναι ένα ερέθισμα για σκέψη, αναφορικά με τις αξίες της ορθοδοξίας, της πατρίδας και του ελληνισμού, σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά θέτοντα υπό αμφισβήτηση».
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Κύριλλος ο Β΄, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ράνια Σταφύλη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Μπαμπανίκας, κ. Σταύρος Πουλαράκης, κ. Κων/νος Γιαχνής, κ. Χριστοδ. Παπαγεωργίου, κ. Δημ. Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Δέσποινα Συροπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Αντωνιάδης, κ. Ευστά. Τεριζής, κ. Γ. Αγγελακόπουλος, κ. Ευάγ. Κατσιαούνης, κ. Νίκος Γκατζόγιας, κ. Γ. Αγγελακόπουλος, κ. Νίκος Τριανταφύλλου, ο διοικητής της 61 Μ.Ε. κ. Χρ. Ράμμος, ο εκπρόσωπος της πρώην 657 ΠΑΠ, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Μπέτσικος, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Θεοδ. Σταφύλης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Ιωάν. Σούρλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημ. Γακόπουλος, εκπρόσωποι των Ενεργών Πολιτών των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, απόστρατοι αξιωματικοί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass