ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ερήμωσε και ο Τύρναβος

* ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ – ΠΑΡΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2013 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:04
 
 ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Πόλη με ελάχιστους πολίτες ο Τύρναβος και στην αργία του Δεκαπενταύγουστου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όπως το έχουν ονομάσει πολλοί. Ωστόσο η πόλη κυριολεκτικά άδειασε προχθές Πέμπτη, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας δείχνοντας και με τον τρόπο αυτό ότι η κρίση άγγιξε ίσως λιγότερο τον Τύρναβο και την ευρύτερη περιοχή.
Προχθές, ανήμερα της Παναγίας, λιγοστά τα καταστήματα καφετέριες, τσιπουράδικα και άλλα είδη εστίασης ανοιχτά με τους λιγοστούς Τυρναβίτες να αλλάζουν αναγκαστικά τα στέκια τους και απολαμβάνουν τον καφέ, το αναψυκτικό ή το τσιπουράκι τους …όπου βρουν. Ωστόσο από πλευράς εξόδου στο κέντρο τουλάχιστον, τα πράγματα ήταν καλύτερα χθες το απόγευμα και το βράδυ όπου τα περισσότερα καταστήματα ήταν ανοιχτά.
Όπως έγραψε και παλιότερα η «Ε», οι καλοκαιρινοί προορισμοί για τους Τυρναβίτες αρκετοί, αφού πολλοί έλκουν την καταγωγή τους από ορεινές περιοχές, είτε αυτές είναι κοντινές και στον θεσσαλικό χώρο, όπως π.χ. Βερδικούσια, Χάσια, Άγραφα, είτε μακρινότερες, όπως τα Βλαχοχώρια των Γρεβενών.
Στα τελευταία εστιάζεται και η μεγαλύτερη έξοδος των Τυρναβιτών σε ό,τι αφορά τις ορεινές εξορμήσεις. Τα Βλαχοχώρια το τριήμερο είχαν την τιμητική τους. Στην Αβδέλλα και τη Σμίξη βρέθηκαν πάρα πολλοί Τυρναβίτες, όπως και στη Σαμαρίνα, όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Σε όλα τα ορεινά χωριά ωστόσο η προσέλευση φέτος ήταν μικρότερη από άλλα χρόνια. Άλλοι γιατί κατάγονται από εκεί, άλλοι πάλι «έδεσαν» οικογενειακά με τους καταγόμενους Σμιξιώτες, Αβδελλιώτες, Σαμαριναίους και από άλλα Βλαχοχώρια οικογενειακά, δηλαδή γαμπροί, νύφες, συμπεθερικά και άλλοι καλεσμένοι ως απλοί καλοί φίλοι.
Τα ψητά αρνιά τα κεμπάπ, τα κοκορέτσια, τα σπληνάντερα και ό,τι άλλο κρεατικό έδινε και έπαιρνε και κυριολεκτικά έπρεπε για το τριήμερο από νωρίς να κλείσεις όχι μόνο τραπέζι αλλά και το φαγητό γιατί αλλιώς δεν θα έβρισκες ούτε σουβλάκι.
Η υποδομή τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα έχει βελτιωθεί σημαντικά αφού έγιναν πολλές νέες ασφαλτοστρώσεις που ενώνουν και μεταξύ τους τα χωριά και εύκολα ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί από το ένα στο άλλο.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ
Οι άλλες επιλογές των Τυρναβιτών και για τη μέρα της Παναγιάς είναι τα παράλια του νομού και της Πιερίας.
«Επίνειο του Τυρνάβου» μπορεί να χαρακτηριστεί η Αλεξανδρινή αλλιώς ο Στρίντζος στο Δέλτα της Πηνειού. Εκεί το 80% των σπιτιών και οικοπέδων ανήκουν σε Τυρναβίτες οι οποίοι βρέθηκαν στα σπίτια τους οικογενειακά και με φίλους απολαμβάνοντας τη θάλασσα και τον καλό καιρό.
 Δεν είναι λίγοι Τυρναβίτες που διαθέτουν εξοχικά στα Μεσάγγαλα, Καστρί – Λουτρό, ή πιο κοσμοπολίτικα στον Πλαταμώνα και την Πιερία γενικότερα, αλλά και στα άλλα παράλια του νομού όπως τη Βελίκα, τη Σωτηρίτσα, τον Αγιόκαμπο και την Κουτσουπιά.
Άλλοι πάλι συνδύασαν τις διακοπές τους σε μακρινότερους περιορισμούς ενώ δεν έλειψαν και οι φτωχότεροι που απόδρασαν για λίγες μόνο ώρες προχθές για ένα μπάνιο και ένα καφέ.
Τέλος ας μην ξεχνάμε και εκείνους που για λόγους δουλειάς γιόρτασαν την Παναγιά στα χωράφια τους μαζεύοντας αχλάδια και άλλα φρούτα που είναι η εποχή τους.
Όπως και να έχει προχθές ο Τύρναβος ήταν έρημη πόλη, από χθες επιστροφή όλοι μας ή έστω οι περισσότεροι στην καθημερινότητα.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass