ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ

Βερεσέ ακόμη και στα... φαρμακεία!

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2013 2:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:15
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Τα παλιά μπακάλικα της γειτονιάς θυμίζουν πλέον τα φαρμακεία, μεταξύ αυτών και της Λάρισας, καθώς ασθενείς κάθε ηλικίας δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα φάρμακά τους και έτσι οι φαρμακοποιοί «γράφουν» τα χρωστούμενά τους στα γνωστά τεφτέρια.
Η κατάσταση με τα τεφτέρια επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο αυτή τη χρονιά σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ιωάννης Μακρυγιάννης, αφού το 35% των ασθενών αδυνατεί να πληρώσει τα φάρμακά του, αφήνοντας βερεσέ αρκετών μηνών, με την ελπίδα ότι θα ξεχρεώσει τις οφειλές κάποια στιγμή.
«Υπάρχουν πελάτες που είτε παίρνουν φάρμακα «δανεικά»-δεσμεύονται ότι θα φέρουν τη συνταγή μόλις πάνε στον γιατρό τους, είτε χρωστούν τη συμμετοχή τους.
Εξαιτίας αυτών η πλειοψηφία των φαρμακοποιών, διατηρεί βιβλία με τις οφειλές των πελατών-ασθενών. Και ειδικά όταν υπάρχει μια φιλική σχέση χρόνων, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πελάτες μας χωρίς φάρμακα, όταν μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι με χρόνιες παθήσεις, αλλά ούτε μπορούμε και να χαρίσουμε τις οφειλές. Αυτό που κάνουν πολλοί φαρμακοποιοί στον βαθμό που είναι εφικτό για τον καθένα, είναι να μην παίρνουν χρήματα για αναλώσιμα είδη, όπως ενέσεις, γάζες κ.α.».
«Το φάρμακο κοστίζει ακριβά και για τον ασφαλισμένο είναι μια μηνιαία δαπάνη, την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει παρά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά» συμπληρώνει ο κ. Μακρυγιάννης.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Κόντρα στην οικονομική κρίση και προσπαθώντας να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο συμπολίτες που έχουν οικονομικά προβλήματα και κυρίως που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, πολλοί Λαρισαίοι χαρίζουν τα φάρμακα που έχουν στο σπίτι τους στο Κοινωνικό Ιατρείο Λάρισας, επί της οδού Παπαναστασίου.
Στον έναν σχεδόν χρόνο λειτουργίας του φάνηκε ότι η ευαισθησία των Λαρισαίων περισσεύει, αφού κάθε μέρα επισκέπτονται τον χώρο του Ιατρείου-Φαρμακείου αρκετοί που αντί να αδιαφορήσουν και να πετάξουν φάρμακα που δεν χρειάζονται στα σκουπίδια, τα δίνουν σε άλλους που τα έχουν ανάγκη. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι ακόμη και μετά τον θάνατο οικείου τους προσώπου, κάποιοι σπεύδουν άμεσα να δώσουν ό,τι φάρμακα έχουν στο σπίτι τους.
«Εμφανές της οικονομικής κρίσης είναι το γεγονός ότι ενώ στην αρχή της λειτουργίας του το ιατρείο δέχονταν 15-20 περιστατικά την εβδομάδα, τώρα δυστυχώς η επίσκεψη των ασθενών αυξήθηκε δραματικά, καθώς από τον χώρο περνούν την ημέρα 30 ασθενείς!, δηλώνει με έμφαση ένας εκ των γιατρών, ο κ. Δημήτρης Μπαμπαλής.
Οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου της οδού Παπαναστασίου, λόγω της διαρκούς αυξανόμενης ζήτησης φαρμάκων από ανασφάλιστους κυρίως συμπολίτες, ξεκίνησαν τη συλλογή φαρμάκων στην περιφέρεια, όπως στον Τύρναβο και τα Φάρσαλα και θα ακολουθήσει εξόρμηση και στην Αγιά, για να μαζέψουν και από κει φάρμακα που κάποιοι προφανώς δεν τα έχουν ανάγκη, ενώ για κάποιους άλλους είναι πολύτιμα.
ΧΩΡΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑ;
Ένα πρόβλημα ιδιαιτέρως σημαντικό, απόρροια και αυτό της οικονομικής κρίσης είναι και η προμήθεια των φετινών εμβολίων για τα μικρά παιδιά. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κ. Μπαμπαλή δεν υπάρχουν αποθέματα στο Κοινωνικό Φαρμακείο και κινδυνεύουν να μείνουν ανεμβολίαστα, -αν δεν αλλάξει κάτι -πολλά μικρά παιδιά, αφού το κόστος της αγοράς των εμβολίων από τους γονείς είναι μεγάλο, με τον κίνδυνο μικροεπιδημιών και μετάδοσης ασθενειών.
ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ –ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Ευαισθησία και έντονο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που βρίσκεται στον χώρο της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Στους πέντε σχεδόν μήνες λειτουργίας του, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα υγείας και φυσικά οικονομικά, διαβαίνουν την πόρτα του να πάρουν φάρμακα που χρειάζονται απαραιτήτως και δεν έχουν χρήματα να τα πληρώσουν.
Και εδώ καταβάλλεται υπερπροσπάθεια από γιατρούς, εθελοντές και Λαρισαίους πολίτες να δώσουν λύση, εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα.
Στην αρχή της εβδομάδας που άνοιξε και πάλι το Ιατρείο μετά το ολιγοήμερο κλείσιμο λόγω καλοκαιριού, οι εθελοντές υποδέχτηκαν αρκετούς συμπολίτες, είτε για να πάρουν, είτε για να δώσουν φάρμακα, σύμφωνα με την εθελόντρια κ. Κων/να Κεραμίδα. Μάλιστα το τελευταίο τρίμηνο διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται στο φαρμακείο για να πάρουν φάρμακα.
Στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας οι συνταξιούχοι στα γνωστά τους «πηγαδάκια», συζητούν τι άλλο; για την οικονομική κρίση και τις παρενέργειές της, ειδικά στο κομμάτι της υγείας.
Μπορούν να συμφωνούν και να διαφωνούν σε διάφορα θέματα, σε ένα όμως υπάρχει ταύτιση απόψεων. Πώς θα τα βγάλουν πέρα με τις πενιχρές συντάξεις τους, και τις περικοπές που υπέστησαν και πώς θα εξασφαλίσουν τα φάρμακα του μήνα, που για αυτούς ακόμη και το ποσό των 40 ευρώ μοιάζει υπέρογκο.
Πάντως το συμπέρασμα στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα. Το βερεσέ δεν είναι δυσάρεστο μόνον επειδή δείχνει τη δυσκολία του κόσμου να πληρώσει τα φάρμακα. Είναι και ανησυχητικό, διότι μοιραία οδηγεί πολλούς ασθενείς σε διακοπή της θεραπευτικής τους αγωγής, με σοβαρές πολλές φορές συνέπειες για την υγεία τους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass