ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ανοίγει η αυλαία για τη Γιορτή Κρασιού

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:16
  
ΤΥΡΝΑΒΟΣ-ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Oλα είναι έτοιμα για την 54η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα 2013. Χθες το πρωί στο πανέμορφο άλσος του Αγίου Γεωργίου ο δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Νίκος Μαλάκος, και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής έδωσαν συνέντευξη Τύπου όπου ανέλυσαν τη φιλοσοφία της φετινής διοργάνωσης.
Η σημερινή δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα σε εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως είναι η Γιορτή Κρασιού στηρίζοντας έτσι την τοπική αγροτική οικονομία αλλά και την πόλη του Αμπελώνα.
Η Γιορτή Κρασιού προβάλλει το κατεξοχήν αγροτικό προϊόν του Δήμου Τυρνάβου που είναι το σταφύλι από το οποίο παράγονται το κρασί και το τσίπουρο.
Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μαλάκος αρχικά έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν σημειώνοντας ότι: «Ο στόχος, των διοργανωτών του 1959 παραμένει επίκαιρος, αφού η προβολή του πλεονεκτήματος – ιδιαιτερότητας «Αμπέλι – Σταφύλι - Κρασί» του Αμπελώνα και της περιοχής, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν για τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Τυρνάβου, μια από τις βασικές αιτίες αυτής της μεγάλης διοργάνωση.
Ο αντίκτυπός της είναι γνωστός όχι μόνο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και στο Πανελλήνιο, αφού εδώ και 54 συναπτά έτη, με τη μέγιστη συνδρομή των Αμπελωνιτών και Τυρναβιτών, έχει κατορθώσει να διατηρηθεί αλώβητος ο θεσμός, που κυρίως εξυψώνει τον παραγωγικό ιστό της περιοχής μας που είναι η αμπελουργία και τα παράγωγα αυτής προϊόντα, όπως το κρασί, το τσίπουρο και το ούζο. Η γιορτή αυτή ξεκίνησε στον ίδιο αυτόν χώρο (Άλσος Αγίου Γεωργίου), με τη μορφή βέβαια που είχε τότε, τον Αύγουστο του 1959, επί προεδρίας του τότε κοινοτάρχη Αμπελώνα κ. Ηλία Ριζοπούλου».
Και ο κ. Μαλάκος συνέχισε: «Επιπρόσθετα, η δημοτική αρχή αυτή, μέσα από αυτή τη μεγαλειώδη διοργάνωση, πρώτα και κύρια, επιδιώκει τη διαφήμιση και την προβολή των σταφυλιών και των κρασιών του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, καθ’ ότι οι αμπελοκαλλιεργητές στον Δήμο μας είναι πολλοί, με βασικό οικογενειακό εισόδημα την αμπελοκαλλιέργεια και ασφαλώς επιθυμεί να σταθεί δίπλα τους, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια. Η όλη διοργάνωση, λοιπόν, περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων που διαμορφώνουν έτσι δύο παρακάτω σκέλη.
- Το καλλιτεχνικό με την εμφάνιση και παρουσίαση καθημερινά ποικίλων μουσικοχορευτικών σχημάτων, μικρών και μεγάλων καλλιτεχνών, που δίνουν τη δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες της να διασκεδάσουν και ιδιαίτερα σήμερα με την παρουσίαση στη συνέχεια των χορευτικών ικανοτήτων των τμημάτων των συλλόγων του Δήμου μας
- Το Πολιτιστικό, η διάσταση του οποίου δίνεται από τα πολιτιστικά εκθέματα, όπως το πατητήρι του κρασιού που στήνεται, τις εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής, αργυροχρυσοχοΐας, λαογραφικού υλικού, γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, σε συνδυασμό με θέατρα σκιών για τους μικρούς επισκέπτες. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή αλλά και τους Αμπελωνίτες που μας προσέφεραν απλόχερα τα εκθέματά τους.
Ο κ. Μαλάκος ευχαρίστησε επίσης τους δύο μεγάλους χορηγούς, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και τον ΑΣΕΠΟΠ, καθώς επίσης και όλους τους άλλους χορηγούς για τη βοήθειά τους».
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ. Βασίλης Νταβαρούκας, Δημήτρης Χαλούλης, Ντίνος Κέντρας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αμπελώνα κ. Δημήτρης Καστώρης, ο αρχηγός του 1ου Συστήματος προσκόπων Αμπελώνα κ. Μιχάλης Πιτένης
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Δέσποινα Ολυμπίου, ο Θωμάς Κυρίτσης, οι Θωμάς και Ευριπίδης Μπέκος είναι τα βασικά ονόματα που θα πλαισιώσουν τη φετινή διοργάνωση.
Η έναρξη και τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 9 βράδυ στο κέντρο του άλσους του Αγίου Γεωργίου που φιλοξενείται η διοργάνωση με αγιασμό χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα περίπτερα και στους χώρους της Γιορτής και παρουσίαση χορευτικών σχημάτων από συλλόγους και ομάδες της περιοχής με τη λαϊκοδημοτική ορχήστρα του Θωμά Κυρίτση.
Αύριο Παρασκευή, δεύτερη μέρα της γιορτής η βραδιά προβλέπει έντεχνο σχήμα με τον Θωμά και Ευριπίδη Μπέκο και την παρέα του.
Αμέσως μετά με μέσο τη μουσική και στόχο την επικοινωνία, τη συγκίνηση και την ψυχαγωγία, η Δέσποινα Ολυμπίου έρχεται κοντά σας με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το παλιό με το καινούριο, το έντεχνο με το pop, το ελληνικό με το ξένο.
Μαζί της επί σκηνής τέσσερις έμπειροι και ταλαντούχοι μουσικοί, οι οποίοι θα διασκευάσουν τραγούδια της δισκογραφίας της Δέσποινας, γνωστά και αγαπημένα, όπως και διασκευές άλλων καλλιτεχνών που η ίδια επιλέγει.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 8.10 το απόγευμα θα παρουσιαστεί το θέατρο Σκιών του καραγκιοζοπαίχτη Θάνου Καλιάκη για τους μικρούς φίλους.
Στις 10.30 το βράδυ ο γνωστός ρεμπέτης Μπάμπης Τσέρτος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ελληνικά αυθεντικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Τελευταία ημέρα της διοργάνωσης στις 10.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη δημοφιλή τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου. Δίπλα της και το καινούργιο single "Των φίλων τα σπίτια" που έγραψε μαζί με τον αγαπημένο συνεργάτη της Κώστα Λειβαδά.
Η είσοδος. Το κρασί και τα σταφύλια είναι δωρεάν
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass