Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ

Σχεδόν δωρεάν η φιλοξενία παιδιών μέσω ΕΣΠΑ

* Σε εξέλιξη η διαβούλευση για σύσταση ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης παιδαγωγικού έργου κάθε σταθμού

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
Της Λένας Κισσάβου
Την καταβολή πρόσθετου χρηματικού ποσού, εκτός αυτού που επιχορηγούνται (από ευρωπαϊκά κονδύλια) για κάθε παιδί, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που υλοποιείται και στη Λάρισα από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Θεσσαλίας, ζητούν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, από γονείς δικαιούχους του.
Ο λόγος που επικαλούνται είναι η κάλυψη πρόσθετων υπηρεσιών, που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και συγκεκριμένα, μαθήματα μουσικής , χορού, αθλητικές δράσεις, ξένες γλώσσες, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά., τα οποία στο πρόγραμμα παρουσιάζονται ως προαιρετικά και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης.
Η δωρεάν παροχή φιλοξενίας παιδιών μέσω του εν λόγω προγράμματος,
καταλήγει να κοστίζει κάποια χρήματα, στους δικαιούχους του, που «αναγκάζονται» να τα καταβάλλουν, προκειμένου το παιδί τους να μην εξαιρείται από τη συμμετοχή συλλογικών δράσεων.
Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, ανέκαθεν υλοποιούσαν μεγαλύτερο αριθμό δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και γι αυτό το κόστος των τροφείων τους ήταν πάντα μεγαλύτερο των αντίστοιχων δημοτικών παιδικών σταθμών, με άλλους όρους φιλοξενίας και υπηρεσιών.
Τα τελευταία χρόνια η επιδότηση για κάθε παιδί, στο πρόγραμμα, μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την εφαρμογή όλων των δράσεων που είχε στο πρόγραμμά του ο κάθε ιδιωτικός παιδικός σταθμός, αφού δεν είναι εφικτή η οικονομική κάλυψή τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών, κ. Γεώργιο Σταθόπουλο, «Οι μειώσεις των επιχορηγήσεων γινόταν αιφνιδιαστικά κάθε χρόνο και συγκεκριμένα εκεί που ήταν 4.500 ευρώ για κάθε παιδί, έγινε τον επόμενο χρόνο 3.800, τον επόμενο 2.900 και σήμερα κατέληξε στις 2.800 ευρώ με σίτιση και 2.100 χωρίς σίτιση.
Στους ιδιωτικούς λοιπόν παιδικούς σταθμούς, στις μεγάλες πόλεις, που το κόστος λειτουργίας είναι ακριβό, δημιουργήθηκε θέμα βιωσιμότητας.
Η Λάρισα δε, είναι μια πόλη με μεγάλη δυναμική σε παιδικούς σταθμούς και με μεγάλο κόστος στη λειτουργία τους. Παρόλα αυτά για να στηρίξουμε τους γονείς, έχουμε δεχθεί τη μείωση της επιχορήγησης συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, αλλά προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουμε την ποιότητα του παιδαγωγικού έργου. Αυτό δεν είναι εύκολο.
Το πρόγραμμα καλύπτει την καθημερινή οκτάωρη φύλαξη και τη σίτιση (δεκατιανό και γεύμα), κάθε παιδιού, ενώ κάθε πρόσθετες δράσεις θεωρούνται προαιρετικές και αναγκάζονται να τις πληρώνουν οι γονείς. Δεν δίνεται βαρύτητα στην ποιότητα του χρόνου που περνά το παιδί στον παιδικό σταθμό και στην έννοια της διαπαιδαγώγησης του, που απαιτεί ανάπτυξη πολλαπλών και ποικίλων δράσεων για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.
Σήμερα στην Ελλάδα, λειτουργούν 1.130 ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, φιλοξενούν 55.000 παιδιά και απασχολούν 25.000 εργαζομένους. Αρκετοί απ΄ αυτούς βρίσκονται λίγο πριν το …λουκέτο.
Έτσι ως Πανελλήνιος Σύλλογος ζητήσαμε την αναπροσαρμογή του προγράμματος, που κάθε χρόνο έχει απορροφητικότητα 100%, στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και εφαρμογή του που θα βασίζεται σε κριτήρια της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών κάθε παιδικού σταθμού.
Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαβούλευση με υπεύθυνους των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να αναβαθμιστεί το εν λόγω πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί κατά αρχήν ένας ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης του παιδαγωγικού έργου των παιδικών σταθμών στη χώρα και των προϋποθέσεων της λειτουργίας τους.
Ανάλογα με την αξιολόγηση, κάθε παιδικός σταθμός θα ανήκει σε μια κατηγορία ποιότητας και βάση αυτής θα επιδοτείται.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται να διατηρείται η ποιότητα του παιδαγωγικού έργου και να μην θυσιάζεται στον βωμό της οικονομικής δυσπραγίας.
Παράλληλα προτείνουμε να δημιουργηθεί και μια «επιταγή αγωγής» για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που σημαίνει οικονομική στήριξη στους γονείς από τον ασφαλιστικό τους φορέα, την εκκλησία και τον δήμο, με στόχο την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών αυτής της χώρας, στην οποία πρέπει να συμβάλλουν όλοι».
ΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., στους παιδικούς σταθμούς, ανά θέση που θα καλυφθεί και ανά κατηγορία για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών (κατηγορία θέσης), είναι τα εξής:
Βρεφικοί - Βρεφονηπιακοί – Παιδικοί Σταθμοί:
-Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.800 ευρώ χωρίς σίτιση και 3.500 ευρώ με σίτιση
-Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.800 ευρώ χωρίς σίτιση και 3.500 ευρώ με σίτιση
-Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.800 ευρώ χωρίς σίτιση και 3.500 ευρώ με σίτιση
-Προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.100 ευρώ χωρίς σίτιση και 2.800 ευρώ με σίτιση
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας:
-Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.800 ευρώ χωρίς σίτιση και 3.500 ευρώ με σίτιση
-Προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.100 ευρώ χωρίς σίτιση και 2.800 ευρώ με σίτιση
-Προνήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών: 5.500 ευρώ.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.):
Παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα: 1.400 ευρώ ανεξαρτήτου βάρδιας.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΜΕ Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.- Μ.Ε.Α.)
Παιδιά με αναπηρία ή /και έφηβοι ή /και άτομα με νοητική υστέρηση ή / και κινητική αναπηρία: 5.500,00 ευρώ.
Στα ανωτέρω ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης σε Ευρώ περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για γραφική ύλη αξίας 100 ευρώ.
Οι Φορείς / Δομές που θα δηλώσουν ότι δεν παρέχουν υπηρεσίες σίτισης δεν δικαιούνται να προβούν στην είσπραξη οποιουδήποτε ποσού αναφορικά με τις σχετικές αυτές υπηρεσίες.
Δεν περιλαμβάνονται στα ανωτέρω ποσά οι υπηρεσίες μετακίνησης και κατά συνέπεια θα βαρύνουν τις ωφελούμενες μητέρες εφόσον επιθυμούν την παροχή αυτών των υπηρεσιών.
Οι ανάδοχοι δεν δύναται να προβούν σε είσπραξη τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τις ωφελούμενες (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης
εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά.) που παρέχονται και είναι προαιρετικές, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενες, θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΠΑΙΔΙΩΝ
Στον Δήμο Λαρισαίων εγκρίθηκαν 1.373 θέσεις παιδιών. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ο αριθμός των επωφελούμενων παιδιών φέτος πανελλήνια, ανέρχεται στις 56.977.
Η αρχική χρηματοδότηση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, επαρκούσε για την κάλυψη 56.977 θέσεων, ενώ με πρόσφατη απόφαση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξασφαλίστηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ (καλύπτονται ακόμη περί τις 6.000 αιτήσεις).
Μετά την οριστικοποίηση των συνολικών πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική τοποθέτηση παιδιών σε διαθέσιμες θέσεις με βάση τον πίνακα επιλαχουσών γυναικών.
 
 

Σχετικά Άρθρα