ΑΡΙΣΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Αχλάδι Τυρνάβου με ταυτότητα

* ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΑ «ΒΑΦΤΙΣΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 21:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Τον δικό τους αγώνα δίνουν καθημερινά και για πολλούς μήνες κάθε χρόνο εκατοντάδες αγρότες – αχλαδοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, για να φροντίσουν τις δενδροκαλλιέργειες παραγωγής του μοναδικού αχλαδιού στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο το Κρυστάλλι Τυρνάβου, ένα προϊόν για το οποίο άρχισε εδώ και καιρό μια προσπάθεια, μέσω του ΑΣΕΠΟΠ αλλά και από πολιτικούς παράγοντες του νομού μας να εξελιχθεί σε Π.Ο.Π., δηλαδή σε Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως.
Μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής αχλαδιών επιτραπέζιων και βιομηχανικών είναι η περιοχή του Τυρνάβου με μεγάλες συνεταιριστικές βιομηχανίες όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, μερικώς συνεταιριστική όπως ο «Α.Σ. Τύρναβος Fruit», αλλά και δυναμικές επίσης άλλες τέσσερις καθαρά ιδιωτικές επιχειρήσεις αγοράς και διάθεσης του προϊόντος καθώς και την αποθήκευσή του σε τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους - ψυγεία.
Το αχλάδι Κρυστάλλι και όλες οι άλλες ποικιλίες που παράγονται στον Τύρναβο φημίζονται για την ποιότητά τους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του «Α.Σ. Τύρναβος Fruit» κ. Βαγγέλης Χαλούλης σημειώνει ότι το αχλάδι του Τυρνάβου είναι στην κορυφή γιατί πριν κάποια χρόνια οι Τυρναβίτες παραγωγοί πρωτοπόρησαν και πρόσεξαν ιδιαίτερα το προϊόν αυτό. Η περιοχή του Τυρνάβου προωθεί πλέον το αχλάδι επώνυμα ως «Τυρναβίτικο αχλάδι» έτσι ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.
Σε ότι αφορά στη φετινή παραγωγή αυτή είναι άριστη ποιοτικά, αλλά υπολείπεται ποσοτικά. Έτσι σύμφωνα με τον νόμο της περί προσφοράς και ζήτησης η τιμή θα είναι υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος ο παραγωγός πούλησε το προϊόν του σε καλύτερη τιμή από άλλες χρονιές, αλλά είχε λιγότερες ποσότητες.
Οι τιμές αυτές κυμάνθηκαν φέτος από τον παραγωγό από 0,90 έως 1 ευρώ το κιλό γενικά. Αναλυτικότερα το Κρυστάλλι έως και 1,10 ευρώ, οι Κοντούλες έως 1.20, τα Κόσια από 0,50 έως 0,80 και τα Σάντα Μαρία από 0,50 έως 0,65 του ευρώ.
Εκείνο όμως για το οποίο γίνεται ζήτημα είναι το γεγονός ότι εισαγόμενα αχλάδια, κυρίως ισπανικά, τα οποία δεν καμία σχέση με την ποιότητα αυτών της περιοχής Τυρνάβου, «βαφτίζονται» ελληνικά με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να εξαπατάται. Για το λόγο αυτό καλείται η Πολιτεία και ειδικότεροι οι δημόσιοι ελεγκτικοί οργανισμοί να κάνουν εντατικούς ελέγχους ώστε τα εισαγόμενα να πωλούνται ως εισαγόμενα και όχι ως αχλάδι Τυρνάβου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass