ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στα σκαριά η πρώτη ενεργειακή πολυκατοικία!

* Στις προτιμήσεις των Λαρισαίων τα... «πράσινα σπίτια»

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 21:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
Του Δημήτρη Βάλλα
Το πρώτο καθαρά ενεργειακό κτίριο που θα είναι σε θέση ανά διαμέρισμα να αποταμιεύει για τον ευτυχή ένοικό του τουλάχιστον 1500 ευρώ για κάθε εποχή του χρόνου ολοκληρώνεται τελικά μέσα σε λίγους μήνες στη Λάρισα καθώς ήδη βρίσκεται στα επιχρίσματα!
Πρόκειται για μία τετραώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Κραννώνος στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου στη Λάρισα και την οποία υλοποιεί ο Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός κ. Αστέριος Τσιάρας με τον γιο του, επίσης μηχανικό, Δημήτρη.
Η ολοκλήρωση της πρώτης οικοδομής τέτοιου είδους στη Λάρισα αν μη τι άλλο δείχνει ότι πολλά πράγματα πλέον έχουν αλλάξει στον τρόπο σκέψης των συμπολιτών μας, καθώς αρχίζουν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας αποκτώντας ουσιαστικά «πράσινη συνείδηση»...
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ... ΜΟΝΩΣΗ
Για την όλη επιχείρηση... μόνωσης του κτιρίου, ο εμπνευστής του κ. Αστέριος Τσιάρας θα μας πει:
«Πράγματι πρόκειται για καθαρά ενεργειακό κτίριο που ολοκληρώνεται σύντομα. Τώρα όταν λέμε ενεργειακό εννοούμε ένα πολύ καλά μονωμένο κτίριο με εξωτερικές τοιχοποιίες 32 εκατοστών πάχους συνολικά με εσωτερική μόνωση 25 εκατοστών και ενεργειακά κουφώματα.
Αυτό είναι το λεγόμενο «παθητικό μέρος» του ενεργειακού κτιρίου. Έχουμε δηλαδή ένα πολύ καλό κέλυφος που μας απομονώνει από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.
1757:πειτα έχουμε και το «ενεργητικό μέρος» και εδώ εννοούμε:
* Ενδοδαπέδια θέρμανση σε όλους τους ορόφους.
* Χρήση αντλίας θερμότητας με μεγάλη απόδοση
* Δυνατότητα χρήσης ηλιοθερμίας καθώς ο ήλιος καλείται να βοηθήσει στη θέρμανση του νερού που κυκλοφορεί στις σωληνώσεις του δαπέδου.
* Δυνατότητα χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη.
Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον χειμώνα θέρμανση με μηδενικό κόστος, όμως δεν είναι μόνο η θέρμανση...
Μπορούμε να έχουμε και ψύξη με μηδενικό κόστος, καθώς χρησιμοποιώντας την αντλία θερμότητας ψύχουμε το νερό που διοχετεύεται στα πατώματα. Εδώ βέβαια λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να εκμηδενίσουμε μια πιθανή εμφάνιση υδρατμών στο δάπεδο που μπορεί να προέλθουν κυρίως από την υψηλή υγρασία της ατμόσφαιρας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό αποφεύγεται με ειδικό σύστημα αφύγρανσης του εσωτερικού αέρα.
Με όλα αυτά συμπεριλαμβανομένων και των ηλιακών το κόστος ενός τέτοιου διαμερίσματος κυμαίνεται για τον αγοραστή στα ίδια επίπεδα με το κόστος ενός «συμβατικού».
Ήδη, καταλήγει ο Λαρισαίος μηχανικός, μετά τις απανωτές αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά την κρίση, υπάρχει ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον από πολλούς συντοπίτες μας».
ΠΕΡΙ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα εναλλακτικών πηγών θέρμανσης που εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του αέρα , την οποία αυξάνει μέσω συμπιεστή και στη συνέχεια διοχετεύει μέσα απο ένα εναλλάκτη θερμότητας στο νερό των σωλήνων της ενδοδαπέδιας θέρμανσης με τελικό αποτέλεσμα τη θέρμανση ή ψύξη του δαπέδου. Για να το επιτύχει αυτό, αντλεί περίπου τριπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνει, από τον αέρα του περιβάλλοντος. Έτσι, για παράδειγμα, με το 1 kw ηλεκτρικής ισχύος που καταναλώνει, αποδίδει στον εσωτερικό της χώρο ενέργεια 4 kw σε θέρμανση ή δροσισμό. Άρα, σε γενικές γραμμές η απόδοση του συστήματος π.χ. σε μια μέση χειμωνιάτικη μέρα φθάνει το 400%! Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και του 80% της ενέργειας που θα καταναλώναμε με μια άλλη πηγή θέρμανσης.
ΤΟ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΟ
Με το σύστημα αυτό το νερό διοχετεύεται από την αντλία θερμότητας στις σωληνώσεις του δαπέδου για τη δαπεδοθέρμανση-δροσισμό. Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα σώματα του καλοριφέρ είναι πολλά:
Η ενδοδαπέδια θέρμανση προσφέρει ομοιόμορφη, ευχάριστη, υγιεινή κατανομή θερμοκρασίας σε όλους τους χώρους του σπιτιού χωρίς ψυχρά σημεία. Η θερμότητα ακτινοβολείται στο χώρο σε ποσοστό που φθάνει το 90% που σημαίνει αφ’ ενός μηδενικά ρεύματα αέρα και υγιεινή θέρμανση, αφ’ ετέρου απαλλαγή από τους μαυρισμένους τοίχους και τις κουρτίνες που συχνά βλέπουμε στα σπίτια με σώματα καλοριφέρ. Ο αέρας των χώρων δεν χάνει την υγρασία του. Η θέρμανση είναι καθαρή (δεν μετακινούνται αέριες μάζες με βακτηρίδια, μικρόβια) και υγιεινή επειδή η θερμοκρασία του δαπέδου είναι μικρή, περίπου 26-28 βαθμούς και ο ανθρώπινος οργανισμός δεν ενοχλείται από αυτή(δεν υπάρχει πρόβλημα για φλεβίτιδα ή κυκλοφοριακό)
Για το δροσισμό η αντλία θερμότητας δουλεύει σε αντίστροφη πορεία έτσι ώστε να αφαιρεί θερμότητα από το εσωτερικό των χώρων όπως γίνεται σε ένα κοινό οικιακό ψυγείο. Ειδική μέριμνα χρειάζεται στη μελέτη, επιπρόσθετα, ειδικού συστήματος αφύγρανσης του αέρα έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν υγροποιήσεις στο επίπεδο του ψυχρού δαπέδου κατά το καλοκαίρι.
Τέλος, η χρήση μονωτικής μορφόπλακας που παρεμβάλλεται μεταξύ της πλάκας του μπετόν και του θερμομπετόν που πέφτει πάνω από τους σωλήνες της ενδοδαπέδιας έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στη θερμομόνωση και την ηχομόνωση μεταξύ των ορόφων του κτιρίου -πράγμα σχεδόν ανύπαρκτο στα συνήθη κτίρια.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass