ΕΝΩ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΣΕΙΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ

Λουκέτο στους οίκους ανοχής

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 21:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
Λουκέτο, με οριακή ημερομηνία την 30ή Σεπτέμβρη, καλεί ο Δήμος Λαρισαίων, να βάλουν οι οίκοι ανοχής που βρίσκονται στο κέντρο της Λάρισας, στις οδούς Βύρωνος και Ηφαίστου, μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα.
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενες σε αυτούς, το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελία ανταγωνιστικού οίκου της Λάρισας, που βασίζεται στο γεγονός ότι δεν έχουν άδεια λειτουργίας, η οποία όμως δεν μπορεί να εκδοθεί λόγω του αδιευκρίνιστου πολεοδομικού καθεστώτος για χρήση γης, που υπάρχει εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του Φρουρίου.
Αν και οι ίδιες με επιστολή τους προς τον Δήμο Λαρισαίων, ζητούν να πληροφορηθούν για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εκδώσουν άδεια λειτουργίας, παράλληλα ζητούν παράταση λειτουργίας τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να καταστεί εφικτή η μετεγκατάστασή τους σε άλλο χώρο.
Αναφέρουν δε ότι, ο Δήμος ναι μεν διώχνει τους οίκους ανοχής από τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δεν έχει υποδείξει σε ποια μπορούν μεταστεγαστούν, εντός των διευρυμένων πλέον διοικητικών και γεωγραφικών ορίων του, που να πληροί τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.
Ακύρωση της απόφασης του Δήμου, για «... διακοπή λειτουργίας των άνευ αδείας οικημάτων, των εκδιδόμενων με αμοιβή ατόμων στη Λάρισα, το αργότερο μέχρι 30/9/2013» και έλεγχο νομιμότητάς της, ζητούν επίσης με προσφυγή τους στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ
Στην επιστολή τους, τόσο προς τον Δήμο Λαρισαίων, όσο και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επισημαίνουν μεταξύ άλλων τις προεκτάσεις που θα έχει το κλείσιμο των οίκων ανοχής στη Λάρισα, οι οποίες θίγουν άμεσα τη δημόσια υγεία, με την ανάπτυξη της αδήλωτης πορνείας και με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των πολιτών.
Αναλυτικότερα, τονίζουν ότι: « Άπασες διαθέτουμε τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πιστοποιητικά άσκησης επαγγέλματος, σε ισχύ, και καθ’ όλο το διαρρεύσαν διάστημα οι οίκοι ανοχής λειτουργούν σύννομα, στερούμενοι μόνο άδειας εγκατάστασης και χρήσης οικήματος, έλλειψη ωστόσο που δεν ανάγεται σε δική μας υπαιτιότητα.
Η επαγγελματική δραστηριότητα των εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων συνιστά νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα και αποτελεί καθήκον της Πολιτείας να εξασφαλίσει τη δυνατότητα άσκησής του, ώστε να διασφαλισθεί πέραν της οικονομικής ελευθερίας, και η κοινωνική ειρήνη, αποτρέποντας τον κίνδυνο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση.
Χρήζει άμεσα ο καθορισμός μεταβατικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών, κατά το οποίο οι παραταθείσες άδειες ή/και στο μεταξύ ανανεωνόμενες (για το διάστημα αυτό) θα ανταποκρίνονται στο μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς ουσιαστικών και λοιπών προϋποθέσεων, και μετά το πέρας του οποίου όλοι οι οίκοι ανοχής θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτονοήτως, η διακοπή της ελεγχόμενης μέχρι σήμερα από το Κράτος δραστηριότητας αυτής στο κέντρο της πόλης της Λάρισας, θα επιφέρει μετά βεβαιότητας αύξηση της παράνομης δραστηριότητας –παράνομη διακίνηση και εμπορία προσώπων, με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση- με πρόδηλο κίνδυνο και για τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και νόσους. Σημειωτέον, μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενες στους οίκους ανοχής στο κέντρο της πόλης υποβαλλόμαστε στον προβλεπόμενο εκ του νόμου τακτικό ιατρικό έλεγχο και διαθέτουμε τα πιστοποιητικά του αρ.1 του Ν.2734/1999, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο αγαθό της υγείας. Η λειτουργία των οίκων ανοχής συνέχεται άμεσα με τη δημόσια υγεία...».
Όπως μας είπαν οι ίδιες, «Επί χρόνια, δεν έχουμε δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή και όλα λειτουργούν ομαλά. Εξυπηρετούμε, άτομα των λαϊκών στρωμάτων και ηλικιωμένους, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν με μεταφορικό μέσο και η θέση όπου βρισκόμαστε σήμερα, στο κέντρο της πόλης, τους προσφέρει μεγάλη ευκολία.
Άλλωστε και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας οι οίκοι ανοχής βρίσκονται στο κέντρο τους, όπως είναι η Ρόδος (που η παλιά πόλη μάλιστα έχει ανακηρυχτεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς), τα Χανιά, η Καρδίτσα, η Πάτρα...
Το κλείσιμό τους θα δημιουργήσει μεγάλο κενό και θα βρει πρόσφορο έδαφος η παράνομη πορνεία, μέσα στην πόλη».
Να σημειωθεί ότι, οι εν λόγω οίκοι ανοχής, εννέα στο σύνολό τους, λειτουργούν από το 1950 και την τελευταία δεκαετία, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τη χρήση γης στον λόφο του Φρουρίου, ο Δήμος Λαρισαίων εκδίδει ανανέωση –παράταση, της λειτουργίας τους.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass