Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ

Τίμησε τον συνεργατισμό και την αγάπη για τη γενέθλια γη

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2013 1:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:22
 
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Την Ομάδα Παραγωγών της Αγιάς «Ο Κίσσαβος» για το συνεταιριστικό και συνεργατικό τους πνεύμα και μια Αγιώτισσα της Αθήνας, την κ. Ιωάννα Σπηλιωτακάρα, για τη μακρόχρονη προσφορά της στην Ένωση των Καταγόμενων από την επαρχία Αγιάς, βράβευσε ο Δήμος Αγιάς το βράδυ των εγκαινίων της 18ης Γιορτής Μήλου.
Εκ μέρους του συνεταιρισμού το βραβείο έλαβε, από τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο κ. Γεώργιος Ζέικος.
Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό που έχει συμπληρώσει, ήδη, έναν χρόνο λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012. Σ’ αυτόν συμμετέχουν 25 άτομα και διαχειρίζεται συνολικά δύο εκατομμύρια κιλά μήλα, όλα παραγωγών της Αγιάς, κάνοντας τζίρο ενός εκατομμυρίου ευρώ. Δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς τροφοδοτεί με μήλα Αγιάς τις αγορές της Αιγύπτου και των Βαλκανίων, κρατώντας, συγχρόνως, επαφές με την Ιαπωνία.
Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον έχουν δείξει και Αραβικά Κράτη. Στόχος του υπήρξε εξαρχής η στήριξη του μήλου, αλλά και η παραμονή των παραγωγών στα χωριά τους και στα χωράφια τους. Για τον λόγο αυτό, τον Αύγουστο του 2012 αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεταιριστούν και να συνεργαστούν, έτσι ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι, πλέον, τα δικά τους προϊόντα, ακολουθώντας όλον τον κύκλο της παραγωγής και της εμπορίας, από το κτήμα στη συσκευασία, στον διαχωρισμό του χρώματος και του μεγέθους ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.
Ο κ. Χαρακόπουλος συνεχάρη τον εκπρόσωπο των παραγωγών, χαρακτήρισε τον συνεταιρισμό «φωτεινό παράδειγμα που πρέπει να τον ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί» και δήλωσε «Χρειαζόμαστε ισχυρές ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που μπορεί να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα συνενώνοντας δυνάμεις και να αξιοποιήσουν επιχειρησιακά προγράμματα και κοινοτικούς και εθνικούς πόρους». Επίσης, δράττοντας την ευκαιρία, κάλεσε και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να δραστηριοποιηθούν ανάλογα, λέγοντας «Για πρώτη φορά φέτος με κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψα, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών, επαγγελματικών ενώσεων του γαλακτοκομικού τομέα. Με συνένωση δυνάμεων μπορούν και οι κτηνοτρόφοι να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα, με δύο σημαντικές αποφάσεις, που έχουμε πάρει, δίνουμε τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου χωρίς κανένα πρόστιμο, και για όσους ιδρύουν νέες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαλλάσσονται από κόστος και γραφειοκρατία γιατί δεν χρειάζονται, πια, περιβαλλοντική μελέτη».
Από την πλευρά του ο κ. Ζέικος, ευχαρίστησε θερμά για τη βράβευση, δοθείσης της ευκαιρίας ζήτησε από τον κ. Χαρακόπουλο να βοηθήσει στο μείζον θέμα που απασχολεί τους μηλοπαραγωγούς, αυτό της εμβάπτισης των πράσινων μήλων, και ευχήθηκε σύντομα να δημιουργηθούν κι άλλοι παρόμοιοι συνεταιρισμοί σαν τον δικό τους.
Η δεύτερη βράβευση αφορούσε την κ. Γιάννα Σπηλιωτακάρα, κόρη του Ιωάννη Βασ. Κονδύλη, εφέδρου αξιωματικού του πεζικού, φονευθέντος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τον Ιανουάριο του 1941, και της Αικατερίνης Νικολοπούλου. Η κ. Σπηλιωτακάρα γεννήθηκε στην Αγιά, όπου τελείωσε τη βασική εκπαίδευση. Στη συνέχεια, η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Τοσίτσειο Αρσάκειο Αθηνών. Εισήχθη στη Γαλλική φιλολογία και στη Νομική Αθηνών, αλλά στο δεύτερο έτος διέκοψε τις σπουδές της για προσωπικούς λόγους. Τελείωσε τη Σχολή Στελεχών Παιδικών Κατασκηνώσεων του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και τη Σχολή Ελληνομαθών Γραμματέων του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα λαογραφίας στη ΧΕΝ. Είναι παντρεμένη με τον δικαστικό Μιχάλη Σπηλιωτακάρα και έχει δύο κόρες. Διετέλεσε έξι χρόνια πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης (Ένωσης Θεσσαλών Συλλόγων Ν. Αττικής) και δύο χρόνια γενική γραμματέας. Η αγάπη της για τον τόπο της την έκανε να ενταχθεί στην Ένωση Αγιωτών από το 1982 που επαναλειτούργησε, στην αρχή σαν γραμματέας με πρόεδρο τον αείμνηστο Ευάγγελο Αγγελάκα και στη συνέχεια σαν πρόεδρος η ίδια για δώδεκα συνεχή χρόνια. Διοργάνωσε πληθώρα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων με γνώμονα πάντα την ανάδειξη και την αναβάθμιση της Αγιάς. Κατά τις φετινές αρχαιρεσίες αποχώρησε από την προεδρία για να συνεχίσουν νεότερα άτομα, ενώ παρέμεινε ως μέλος του Δ.Σ. για να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο της με την εμπειρία των τόσων ετών όποτε χρειαστεί.
Η βράβευσή της έγινε από τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα. Η κ. Σπηλιωτακάρα ευχαρίστησε για την τιμή που της έγινε δηλώνοντας ταυτόχρονα πως και στο μέλλον θα προσφέρει στην Αγιά σε ό,τι της ζητηθεί.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass