ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Κ.Α.Σ.

«Ανοίγει» σήμερα το Αρχαίο Θέατρο

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2013 2:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:22
  
Στις 9 σήμερα το βράδυ με την συναυλία της σοπράνο Αναστασίας Ζαννή, «ανοίγει» το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.
Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για τη διοργάνωση της εκδήλωσης με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί (μη χρήση κερκίδων, περιορισμένος αριθμός επισκεπτών εντός της σκηνής), η οποία γίνεται από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κοιλάδας, με συνδιοργάνωση του Δήμου Λαρισαίων και της ΙΕ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.
* Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η συναυλία με τη σοπράνο Αναστασία Ζαννή στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, γίνεται με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε σήμερα (σ.σ.: χθες) και ενέκρινε το σχετικό αίτημα.
Η δημοτική αρχή ήταν σε επικοινωνία με τα αρμόδια θεσμικά όργανα και φυσικά είχε εξασφαλίσει προφορικά τη θετική εισήγηση τους, προκειμένου να συνδιοργανώσει την εκδήλωση, όπως άλλωστε έχει κάνει κάθε φορά στο παρελθόν, σεβόμενη απόλυτα τη θεσμική λειτουργία, αλλά και το ίδιο το μνημείο. Με απόλυτη σοβαρότητα και μεθοδικότητα.
Δυστυχώς, στο θέμα επιχειρήθηκε να δοθούν διαστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Όταν όμως η πολιτική σκοπιμότητα γίνεται αυτοσκοπός, τότε το πολιτικό λάθος είναι εξασφαλισμένο.
Για όσους λοιπόν βιάστηκαν να μιλήσουν για έλλειψη άδειας από το ΚΑΣ, τους αφήνουμε να ξανασκεφτούν τι σημαίνει σοβαρότητα. Πως αυτή η σοβαρότητα γίνεται στοιχείο της πολιτική ατζέντας. Και βεβαίως να ξανασκεφτούν τι σημαίνει φθαρμένη και παλαιοκομματική λογική. Δεν μας αφορά.
Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή εξ’ αρχής ξεκαθάρισε πως η εκδήλωση αυτή δεν συνιστά την έναρξη λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου. Αν για κάποιους συνιστά την έναρξη της προεκλογικής τους εκστρατείας, δικό τους θέμα. Η έναρξη λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου, όπως επανειλημμένως τονίστηκε από τον ίδιο το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλη, θα γίνει όταν το μνημείο είναι έτοιμο, με τη δέουσα προσοχή και τον απαιτούμενο σεβασμό στις διαδικασίες, τις καλλιτεχνικές αξίες, την εντοπιότητα και τους θεσμούς. Όπως αξίζει σ’ ένα μνημείο της εμβέλειας του Αρχαίο Θεάτρου της Λάρισας και σε μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της και την ιστορία της. Και βεβαίως είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής να συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία και την επισκεψιμότητα του Αρχαίου Θεάτρου, ακόμα και εκτός ημερησίας διάταξης στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης.
Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε τους Λαρισαίους που έσπευσαν να αγκαλιάσουν την εκδήλωση, την οποία θα μπορούν να παρακολουθούν και εκτός του χώρου του Θεάτρου, όσοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο, αφού οι διοργανωτές φρόντισαν ώστε να υπάρχουν και εκεί θέσεις καθημένων».
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Στο μεταξύ σε κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Λαρισαίων Πόλις» και «Ενωτική Πρωτοβουλία» κ.κ. Γ. Σούλτης και Απ. Καλογιάννης αναφέρουν:
«Απαιτούμε σοβαρότητα!
Τα φαιδρά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μέσα από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο την προηγούμενη εβδομάδα και τα οποία μοιάζει να καταλήγουν τελικά στην πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για αύριο (σ.σ.: σήμερα) εκδήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή όλα τα θέματα του δήμου μας. Και αυτό σε μια εποχή που οι πολίτες απαιτούν σοβαρότητα, ενώ η κοινωνική συνοχή απειλείται και η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα… 
Οι Λαρισαίοι πια γνωρίζουν. Η δημοτική αρχή μέσα σε ένα κλίμα πλήρους αδιαφάνειας και με περισσή αλαζονεία, χωρίς να έχει διασφαλίσει την άδεια που απαιτούνταν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε αρχικά μια «μεγαλειώδη εκδήλωση» η οποία υποτίθεται σηματοδοτούσε την επανέναρξη λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου. Για να καταλήξει μετά από τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών φορέων και επώνυμων Λαρισαίων να μιλάει μέσω ανώνυμων πηγών «για μια εκδήλωση σαν τις άλλες» την οποία διοργανώνει «όχι ο δήμος», αλλά ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοιλάδας (!!!), με τη «βοήθεια» χορηγών! Η πλήρης άγνοια του αρμόδιου αντιδημάρχου οικονομικών στον οποίο αποταθήκαμε για να πληροφορηθούμε διαδικαστικές λεπτομέρειες που σχετίζονται και με τα οικονομικά της εκδήλωσης δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά.
Η όλη ιστορία θα ήταν άλλο ένα κακόγουστο επικοινωνιακό τρικ, από τα συνηθισμένα της δημοτικής αρχής, αν δεν αφορούσε το Αρχαίο Θέατρο. Το μοναδικό αυτό μνημείο με την παγκόσμια ακτινοβολία, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και σοβαρότητα. Μπορεί να αποτελέσει τον πολύτιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν, την ιστορία αυτής της πόλης με το μέλλον και τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τα φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα μιας φθαρμένης Δημοτικής Αρχής, χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει μια μεγάλη σταυροφορία για την ολοκλήρωσή του με πρωτοβουλίες που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης. Αρκετές ευκαιρίες χάσαμε! Και όταν έρθει η ώρα για μια πραγματική εκδήλωση της επαναλειτουργίας του Αρχαίου θεάτρου, αυτή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας επεξεργασίας και συνεργασίας όλων των φορέων και πνευματικών ανθρώπων της πόλης αλλά και ένα γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας. 
Ζητούμε δημόσια από τη Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα της ολοκλήρωσης του Αρχαίου θεάτρου σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσία φορέων».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass