ΠΟΛΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Χωρίζουν... αλλά ζουν μαζί!

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2013 1:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:27
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Ακόμη και εικονικά…διαζύγια «σκαρφίζονται» πλέον πολλά ζευγάρια προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει εξαπλώσει τα πλοκάμια της, κάνοντας την καθημερινότητα σε πολλά από αυτά πραγματικά δυσβάσταχτη.
Τον τελευταίο χρόνο τα συναινετικά διαζύγια, τουλάχιστον διπλασιάστηκαν
στη Λάρισα, αφού έχουν γεμίσει τα πινάκια των δικαστηρίων από τέτοιου είδους υποθέσεις και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια προσέρχονται στις κατά τόπους εφορίες και υποστηρίζουν ότι είναι σε διάσταση, για να έχουν επί της ουσίας φορολογική ενημερότητα, όταν ο ένας εκ των δύο έχει εκκρεμότητες με την εφορία που ανήκει.
Σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κανείς και τι μπορεί να σκεφτεί για να έχει έστω και ελάχιστα οικονομικά οφέλη, είναι ενδεικτικό της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.
Έτσι σύμφωνα με μαρτυρίες φοροτεχνικών της Λάρισας, πολλά ζευγάρια ζητούν την αυτοτελή φορολόγησή τους, λέγοντας ότι έχει ήδη κινηθεί έκδοση διαζυγίου.
Εδώ όμως υπάρχει μια ουσιαστική έλλειψη ενημέρωσης, διότι την τελευταία επταετία βάσει νόμου μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των οφειλών του υπόχρεου και της συζύγου, κάτι το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν και επιπόλαια… προβαίνουν σε λανθασμένες κινήσεις.
Στην περίπτωση μάλιστα που δεν οφείλει ο ένας από τους δύο ή εξόφλησε τις οφειλές του προς το κράτος μπορεί να έχει φορολογική ενημερότητα, άσχετα από το γεγονός ότι ο/η σύζυγος χρωστά.
Στην ουσία το φορολογικό όφελος σύμφωνα με τους λογιστές είναι ελάχιστο και ας θεωρείται από πολλούς λόγω άγνοιας ότι είναι μεγάλο.
Οι περιπτώσεις οικονομικού οφέλους είναι λίγες και συγκεκριμένες. Για παράδειγμα οικονομική ελάφρυνση έχει κάποιος όταν εκμισθώνει κατοικία, στην περίπτωση αυτή αν είναι σε διάσταση, θα έχει έκπτωση 10%.
Επίσης υπάρχει οικονομικό όφελος και αυτό είναι σημαντικό στο επίδομα των παιδιών, που είναι σε άμεση συνάρτηση με το οικογενειακό εισόδημα.
Για παράδειγμα αν κάποιος γονιός έχει την επιμέλεια των παιδιών και το εισόδημά του δεν ξεπερνά τις 9 χιλ. ευρώ, αν υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση τότε θα πάρει όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα τέκνων, και είναι 480 ευρώ, ενώ αν είχε προστεθεί στο συνολικό εισόδημα, το ποσό αυτό θα μειωνόταν σημαντικά.
Επίσης στην περίπτωση των κατασχέσεων υπάρχει όφελος, δεν μπορεί να διεκδικήσει κανείς τρίτος ακίνητα που αγοράστηκαν κατά τον έγγαμο βίο του ζευγαριού, ακόμη και όταν η αγορά προέρχεται π.χ από τον χρεωμένο σύζυγο και εκείνα είναι γραμμένα ήδη στη σύζυγό του.
Οι περιπτώσεις ζευγαριών που προσφεύγουν στο δικηγόρο τους για να τύχουν φορολογικών ελαφρύνσεων είναι αρκετές.
Σε δικηγορικό γραφείο της Λάρισας προσέφυγε ηλικιωμένος να δηλώσει ότι είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του για να μην χάσει το ΕΚΑΣ.
Επίσης κάποιοι εργαζόμενοι για να αποφύγουν το καθεστώς της διαθεσιμότητας – κάτι βέβαια που δεν ισχύει- προχώρησαν σε εικονικό διαζύγιο μη γνωρίζοντας ότι δεν εξαιρούνται αυτής, διότι τη γονική μέριμνα των παιδιών τους και όχι απλά την επιμέλεια, εξακολουθούν να την έχουν και οι δύο.
Ακόμη οι περιπτώσεις που ευνοούνται από ένα εικονικό διαζύγιο, είναι και η παύση των μεταθέσεων στο στρατό, ή η είσοδος ενός φοιτητή στην εστία όταν την επιμέλεια του έχει ο ένας εκ των δύο γονέων.
ΔΙΑΖΥΓΙΑ
Δείγμα της οικονομικής κρίσης είναι πάντως τα τελευταία χρόνια και η έκδοση κανονικών διαζυγίων.
Σύμφωνα με το γνωστό δικηγόρο της Λάρισας κ. Φίλιππο Σαμαρά, πολλά ζευγάρια λόγω της οικονομικής τους δυσχέρειας, έρχονται σε ρήξη και μη μπορώντας τη συμβίωση λόγω της γκρίνιας και της μιζέριας, προτιμούν να χωρίσουν, παρά το κόστος ενός διαζυγίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα διαζύγια σε νεαρά κυρίως ζευγάρια παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Η έκδοση ενός διαζυγίου πάντως είτε αυτό είναι «μαϊμού», είτε είναι κανονικό, που είναι ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με το δικηγόρο της Λάρισας κ. Θωμά Παπαλιάγκα, δημιουργεί μια κακή εικόνα.
«Η σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με «βροχή» νέων νόμων και διαταγμάτων παραβιάζει επί της ουσίας το άρθρο 21 του συντάγματος, που αναφέρεται στην προστασία της οικογένειας. Έτσι με την τακτική αυτή δεν προστατεύεται η ελληνική οικογένεια, αντίθετα εξουθενώνεται» καταλήγει ο κ. Παπαλιάγκας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass