ΛΕΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Γ. Βαλάρης: «Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ας πάμε σε εκλογές»

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2013 22:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:29
  
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Με το... «ρολόι» στο χέρι φαίνεται να βρίσκεται η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στην ηγεσία του κόμματος για την αλλαγή... «πλεύσης». Με αφορμή το συμπόσιο για την επέτειο των 39 ετών από την ίδρυση του κόμματος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Βαλάρης, υποστήριξε πως είναι σωστή και θεμιτή η συγκυβέρνηση στο βωμό της σωτηρίας της χώρας, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν -αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν συμβεί αυτό, τότε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να συμμετέχει στην κυβέρνηση. «Αν, για παράδειγμα, δεν κατορθώσει η χώρα να πετύχει πλεόνασμα στους χρόνους που προβλέπονται από το πρόγραμμα, τότε, κατά την εκτίμησή μου, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.
Η στήριξη αυτών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες θα πρέπει να κυριαρχεί στις προτεραιότητες που το ΠΑΣΟΚ θέτει ως κυβερνητικός εταίρος, σημειώνει από την πλευρά τόσο του στελέχους όσο και του ομιλητή στο συμπόσιο, ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζοντας πως η δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί, πλέον, σε μεγάλο βαθμό.
Ο κ. Βαλάρης υπογράμμισε ότι η πρώτη αποτίμηση από τη διοργάνωση του συμποσίου είναι εξαιρετικά θετική, κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής του κόσμου που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών –παρά το γεγονός ότι το διήμερο συμπόσιο διεξήχθη σε εργάσιμες ημέρες. Ο ίδιος τόνισε πως έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση, υπό τις τρέχουσες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως εάν το ΠΑΣΟΚ συσπειρωθεί, με διαφορετικό προσανατολισμό, τότε θα μπορέσει να ανακτήσει το κοινωνικό «έρεισμα» και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και του κόσμου.
«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι επιλογές της ηγεσίας του κόμματος –του προέδρου, Ευ.Βενιζέλου- να στηρίξει την κυβέρνηση, στο βωμό της σωτηρίας της χώρας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν, μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, τότε, κατά την εκτίμησή μου, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Εάν, για παράδειγμα, δεν μπορεί να επιτευχθεί πλεόνασμα στους χρόνους που έχουν τεθεί, τότε δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση –και το καλύτερο θα ήταν να πάμε σε εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το πόσο χρόνο δίνει η βάση στην ηγεσία του κόμματος για την αλλαγή «πλεύσης».
Όσο για τη «συνύπαρξη» παλιών και νεότερων στελεχών, όπως και των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ο κ. Βαλάρης προτίμησε να τη χαρακτηρίσει θετική, προσδίδοντας στην κίνηση αυτή το νόημα ακόμη μιας απαίτησης της βάσης του κόμματος, της συσπείρωσης –«το οφείλουμε αυτό στο ΠΑΣΟΚ», τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε πως εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό συνέδριο στη Λάρισα, με επίκεντρο τα αγροτικά ζητήματα και κεντρικό προσκεκλημένο –κατά πάσα πιθανότητα- τον Κώστα Σκανδαλίδη.
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Η εκδήλωση ήταν αναγκαία για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς ξεκίνησε ένας ειλικρινής διάλογος με κριτική και αυτοκριτική διάθεση για επιλογές που έγιναν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα, σημειώνει στη δική του πρώτη αποτίμηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης. «Με τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου αλλά και των προηγούμενων προέδρων των κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη διατυπώθηκαν προτάσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα αλλά και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην εποχή μετά το Μνημόνιο όπως και ποιους πρέπει να εκφράσει από εδώ και στο εξής. Ήταν όμως αναγκαία και για πολλούς ενεργούς πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της κεντροαριστεράς αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους», τόνισε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτές τις συζητήσεις, με συνθέσεις των απόψεων -«είναι ευθύνη μας, λοιπόν, να δώσουμε περιεχόμενο στην πρόσκληση που απευθύναμε σε όσους, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στις τελευταίες εκλογές, έδειξαν ότι θέλουν να δώσουν τη μάχη για την κεντροαριστερά από κοινού με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κ. Σαχινίδης υπογραμμίζει ότι το θέμα της αναγκαιότητας ή μη προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Η Ευρώπη αποφάσισε τη συγκρότηση του (μηχανισμού) με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να στηριχτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2010 όταν δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια αποδεκτά. Στο τραπέζι στο οποίο συμμετείχε ο κ. Χριστοδουλάκης κατέθεσε την άποψη ότι η κυβέρνηση κάλεσε το ΔΝΤ γιατί δεν μπορούσε να πάρει τα μέτρα που ήταν απαραίτητα και ότι αυτά τα μέτρα προκάλεσαν την ύφεση στη οικονομία.
Η ανάγνωση αυτή παραγνωρίζει τα εξής δεδομένα: Η ύφεση προϋπήρχε του μνημονίου ξεκίνησε το 2008 δυόμισι περίπου χρόνια πριν υπογραφεί το μνημόνιο. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όντως βάθυνε την ύφεση αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έπρεπε να μειωθεί το έλλειμμα των 36 δισ. ευρώ του 2009, όταν η οικονομία ήταν ήδη σε ύφεση. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η σταθεροποίηση σε αυτές τις συνθήκες βαθαίνει την ύφεση. Αλλά ποια ήταν η εναλλακτική πρόταση; Η πρόταση να ξεπεραστεί η κρίση με κεϋνσιανές πολιτικές, δηλαδή να αφήσουμε τα ελλείμματα απείραχτα ήταν αδιέξοδη.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., το 2008 και το 2009 αύξησε τα ελλείμματα αλλά δεν περιόρισε την ύφεση. Άρα για κάποιο λόγο η πολιτική που ακολούθησε η Αμερική δεν δούλεψε στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, κανείς δεν θα συνέχιζε να δανείζει μια χώρα που θα αύξαινε το χρέος της κάθε χρόνο κατά 36 δισ. ευρώ. Δεν κατατέθηκε τότε κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Η Ν.Δ. που αντιπολιτεύτηκε τότε σκληρά την Κυβέρνηση με τα “Ζάππεια” τα εγκατέλειψε μόλις ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες και συνέχισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, το ΔΝΤ δεν το κάλεσε στην Ευρώπη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η γερμανική κυβέρνηση, για να μην χρεωθεί η ίδια ότι υπαγορεύει τις οικονομικές πολιτικές των άλλων χωρών. Την πρόταση αυτή πολέμησαν πολλές χώρες όπως η Γαλλία αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τελικά επικράτησε η άποψη της Γερμανίας», υποστήριξε.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Σύμφωνα με τον κ.Σαχινίδη, αυτό που έχει σημασία, σήμερα, για τους πολίτες είναι η επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι ομιλητές προσδιορίζουν τις δυνατότητες για την επόμενη ημέρα για τη χώρα και τους πολίτες. «Η δυνατότητα να συνεχίσουμε με επιτυχία την πορεία μας στην ΟΝΕ σήμερα προϋποθέτει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και του τρόπου λειτουργίας στο πολιτικό σύστημα. Η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς ξεκίνησε. Από εμάς εξαρτάται να ενσωματώσουμε στις θέσεις μας το μήνυμα των πολιτών για μια Ελλάδα που στο μέλλον θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και δεν θα χρειάζεται τη στήριξη των εταίρων. Η προετοιμασία λοιπόν της επόμενης για τη χώρα ημέρας και η στήριξη αυτών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες θα πρέπει να κυριαρχεί στις προτεραιότητες που το ΠΑΣΟΚ θέτει ως κυβερνητικός εταίρος, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό», κατέληξε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass