ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ

Αναμονή αυτοδιοικητικών λόγω εκλογικών αλλαγών

* ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ Ο Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ *Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ» *ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ «ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ» ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2013 22:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:29
  
Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
Σε γενική αναταραχή, βρίσκονται οι αυτοδιοικητικοί στη Λάρισα, μετά τη «διαρροή» από την αρχή της εβδομάδας για πιθανή αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημάρχων πρωτίστως, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο.
Μάλιστα, με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Ε», αυτό που είχαμε αναφέρει στα μέσα της εβδομάδας, ότι η ανακοίνωση των δικών του προθέσεων για τον Δήμο, μετατίθεται για αργότερα και δε θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και όπως από την αρχή της εβδομάδας είχαμε επισημάνει, η «διαρροή...σκέψεων του Πρωθυπουργού», σχετικά με τις πιθανές αλλαγές, αφορούσε πρωτίστως τους Δήμους και όχι τις Περιφέρειες, παρότι η συζήτηση, ως ήταν φυσικό γενικεύτηκε.
Προφανώς η «διαρροή» έγινε για πολιτικούς λόγους, δηλαδή προκειμένου να προλάβει η ΝΔ ανάλογες πιθανές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να...αιφνιδιάσει (αιφνιδίασε όμως και τον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ) αλλά και ως «σφυγμομέτρηση» των αντιδράσεων εκ μέρους των κομμάτων και των άμεσα ενδιαφερομένων.
Άλλωστε, όπως η «Ε» είχε αναφέρει στις αρχές Αυγούστου η συζήτηση για τον τρόπο αλλαγής εκλογής των Δημοτικών Αρχών ήταν ανοιχτή παρότι, στην ΝΔ τουλάχιστον, είχαν γνώση του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εν ενεργεία δημάρχων δεν είναι υπέρ των αλλαγών αυτών.
Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και δια του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, που ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος ανέλαβε την σκυτάλη μετά την συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά, «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα»,μετρώντας τις αντιδράσεις. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την ΕΝΠΕ άκουσε τις απόψεις των περιφερειαρχών οι οποίες διίστανται ως προς τις πιθανές αλλαγές αλλά και τα «πρακτικά» ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πρώτο εκείνο των χωρικών αντιπεριφερειαρχών οι οποίο με το παρόν σύστημα πάνε «πακέτο» με τον υποψήφιο περιφερειάρχη και εκλέγονται με τον συνδυασμό. Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι το θέμα συζητείται και είναι ανοιχτό. Ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί και με την ΚΕΔΕ καθώς οι δήμαρχοι έχουν ζητήσει συνάντηση, προκειμένου να τους αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης.
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Η ΣΚΟΠΟΣ;
Πέρα από όλα αυτά βεβαίως, το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει «γιατί» η ΝΔ συζητά αυτή την αλλαγή. Γιατί θεωρεί ότι το σύστημα αυτό θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό των τοπικών κοινωνιών, όπως «καταμαρτυρούν» και οι μέχρι τώρα συμπίπτουσες δηλώσεις τόσο του Γιάννη Μιχελάκη όσο και του γραμματέα του κόμματος Αντρέα Παπαμιμίκου ή και για έναν πρόσθετο λόγο; Δηλαδή την μη σαφή καταγραφή των δυνάμεων των κομμάτων στις δημοτικές εκλογές αλλά και το έμμεσο «μπλοκάρισμα» της «Χρυσής Αυγής» τα ποσοστά της οποίας αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο για την ΝΔ πρωτογενώς αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σκηνικό, καθώς βαίνουν αυξανόμενα.
Να σημειώσουμε πάντως, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η «Χ.Α» δεν έχει την πρόθεση να κατεβάσει παντού υποψηφίους δημάρχους. (Άλλωστε αν στον Δήμο Αθηναίων όπου θα έχει υποψήφιο καταγράψει ένα ισχυρό ποσοστό, τότε θα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της). Έχει όμως σίγουρα την πρόθεση να κατεβάσει, παντού υποψηφίους περιφερειάρχες.
Όλα αυτά βεβαίως, για μία ακόμη φορά υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψουν έκτακτες εθνικές εκλογές προ των δημοτικών και των ευρωεκλογών, καθώς το πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να παραμένει ρευστό, το φθινόπωρο προβλέπεται θερμό και το τρίτο πακέτο-με τις ανάλογες βεβαίως δεσμεύσεις- βρίσκεται προ των πυλών. Παρότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας και χθες στην ΔΕΘ, οπού απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σχολίασε ότι «μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας».
Ενώ είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, εντός ολίγων ημερών, θα παίξει τον ρόλο του τόσο εγχωρίως όσο και στο ευρύτερο σκηνικό της Ε.Ε
ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ
Το γεγονός πάντως είναι, για να επανέλθουμε στο ζήτημα των δημοτικών εκλογών, ότι «αν» και εφόσον» ισχύσουν οι αλλαγές που έγιναν γνωστές για εκλογή με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο των δημάρχων και ενιαίο των δημοτικών συμβούλων, τότε θα προκληθούν σημαντικές «επιπτώσεις» ως προς τις αποφάσεις εκείνων που ενδιαφέρονται για το δημοτικά πράγματα.
Ήδη από την αρχή της εβδομάδας, οπότε και «κυκλοφόρησε» το...νέο, όλοι οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για τον Δήμο της Λάρισας, επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους και τις προθέσεις τους και μεταθέτουν τις αποφάσεις τους, περιμένοντας να ξεκαθαριστεί το τοπίο, αρχής γενομένης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη.
Ο οποίος χθες, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε γράψει και στα μέσα της εβδομάδας, ότι δηλαδή μεταθέτει και μάλιστα για αρκετά αργότερα την ανακοίνωση των προθέσεών του σχετικά με το «αν» θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο.
Όπως ανέφερε, εφόσον δεν αποσαφηνιστεί «ποιος» θα είναι ο νέος τρόπος εκλογής δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποφάσεις και ανακοινώσεις, ενώ πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα θα θέσει το ζήτημα και στην δημοτική ομάδα.
Εκ των πραγμάτων η καθυστέρηση που...κρατάει, ο Κ. Τζανακούλης, επηρεάζει και όλους τους υπολοίπους, τουλάχιστον του ιδίου πολιτικού χώρου, με την ευρεία έννοια, καθώς ως έχουν το πράγματα, οι αποφάσεις του δημάρχου θα αποτελέσουν και το επίκεντρο των εξελίξεων. Γιατί και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι προκειμένου να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, τις κινήσεις του δημάρχου.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ανάλογη «αναταραχή» έφερε το θέμα και στους λοιπούς ενδιαφερομένους, οι οποίοι επανακαθορίζουν την στάση τους στο λεγόμενο «γαλάζιο στρατόπεδο», αν και πλέον τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τα στενά κομματικά όρια.
* Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου, η οποία δήλωσε ότι είναι υπέρ της αλλαγής εκλογής αλλά βεβαίως υπό προϋποθέσεις οι οποίες θα αντιμετωπίζουν διάφορα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν, μιλώντας στην «Ε», επίσης προσμετρά τα νέα δεδομένα περιμένοντας να μορφοποιηθεί η εικόνα προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, σχετικά με το «αν» τελικά θα επιχειρήσει μία υποψηφιότητα για τον Δήμο Λαρισαίων η θα παραμείνει στην Αντιπεριφέρεια Λάρισας. Όπου βεβαίως, εφόσον οι αλλαγές ισχύσουν και «πιάσουν» και τις Περιφέρειες, επίσης δημιουργούνται νέα δεδομένα, αν τελικώς επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν την κατάργηση των χωρικών αντιπεριφερειαρχών.
* Εξάλλου και το επιτελείο του Ντίνου Διαμάντου, προφανώς «ζυγίζει» την νέα κατάσταση, τις προοπτικές που δημιουργούνται αλλά και τις «ανατροπές» επίσης.
* Στο παιχνίδι παραμένει ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Κώστας Μέγας, για τον οποίο βασική παράμετρος των όποιων αποφάσεών του παραμένει η απόφαση που θα λάβει ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης.
* Ακόμη στο ίδιο παιχνίδι έχει μπει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Πράπας, ο οποίος όχι μόνον κάνει κινήσεις και επαφές αλλά έχει συστήσει και κίνηση υπό την ονομασία «Ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση».
* Άγνωστες παραμένουν εξάλλου οι προθέσεις του πρώην νομάρχη Λουκά Κατσαρού. Ο οποίος κρατάει μεν τις αποστάσεις του από τα πράγματα, αλλά τα παρακολουθεί, αφήνοντας και ένα ....παράθυρο ανοιχτό. Πάντως, όπως έλεγε σε φιλικό του περιβάλλον, η πιθανή επαναδραστηριοποίησή του στα κοινά θα είχε να κάνει μόνον με την πιθανή δημιουργία «εξαιρετικών συνθηκών», σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο αφού άλλωστε η ιστορία του και η διαδρομή του έχουν διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία στον πολιτικό στίβο.
Ο ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Με «ψυχραιμία» αντιμετωπίζει το ζήτημα της πιθανής αλλαγής στον τρόπο εκλογής ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Ο οποίος βεβαίως, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και αναμένει να δει πως θα διαμορφωθεί τελικά η εικόνα, αλλά, από την άλλη, δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερο ζήτημα με την πιθανή αλλαγή. Αρκεί βεβαίως να αντιμετωπιστούν ζητήματα που προκύπτουν όπως το ζήτημα των χωρικών αντιπεριφερειαρχών.
Άλλωστε όπως σχολίαζε, «είτε με το ένα είτε με το άλλο σύστημα, οι πολίτες ψηφίζουν και εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass