ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το αμύγδαλο πηγή ζωής για το Συκούριο

* Μαξ. Χαρακόπουλος: «Να αποκτήσει ταυτότητα το αμύγδαλο Συκουρίου»

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2013 2:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:37
  
Σε μια από τις πιο δυναμικές κοινωνίες στο νομό Λάρισας, αυτή του Συκουρίου, όπου οι άνθρωποί του στηρίζουν με πάθος τον τόπο τους, ανέδειξαν προχθές Σάββατο, δύο βασικά στοιχεία της ανάπτυξής του. Την αγάπη για τον πολιτισμό και τη γη τους, που σε πείσμα των καιρών, κρατούν αναλλοίωτη και με μεγαλύτερη επιμονή μεταδίδουν στις επόμενες γενιές.
Συγκεκριμένα παρουσίασαν με υπερηφάνεια μια «κιβωτό γνώσης», που δημιούργησαν μετά από επίμονες προσπάθειες χρόνων, η οποία θα στεγάσει την ιστορία του τόπου και την παράδοσή του και θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης της παιδείας, ενώ παράλληλα τίμησαν την ίδια μέρα μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, τον καρπό της γης τους, το αμύγδαλο, που τα γόνιμα εδάφη της περιοχής το καθιστούν το καλύτερο σε θρεπτικές ουσίες.
ΓΙΟΡΤΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
«Οι αγρότες θα πρέπει να προχωρήσουν σε τυποποίηση της παραγωγής τους, ώστε το αμύγδαλο του Συκουρίου να αποκτήσει ταυτότητα και να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά. Ταυτότητα σημαίνει ποιότητα και ασφάλεια του προϊόντος. Είναι ανάγκη να γίνει σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής, με την τυποποίηση... Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην έναρξη της Γιορτής Αμυγδάλου, στέλνοντας το μήνυμα της δράσης που θα πρέπει να αναπτύξουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, για να έχει το προϊόν τους καλύτερο μέλλον στην αγορά.
Επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, χαιρετίζοντας στη γιορτή, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «το αμύγδαλο είναι πηγή ζωής για την περιοχή. Η Περιφέρεια στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό τομέα, που είναι η μόνη μεγάλη δύναμη της χώρας μας, ενισχύοντας δράσεις που θα δώσουν μεγαλύτερη ανάπτυξή του». Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι ειδικά το αμύγδαλο Συκουρίου, έχει αναδειχθεί το καλύτερο σε θρεπτικές ουσίες, βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στοιχείο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Για την ανάγκη να δημιουργηθούν μορφές διαφοροποιημένης γεωργίας, μίλησε επίσης σε χαιρετισμό του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας, ενώ ο δήμαρχος του Δήμου Τεμπών, κ. Κώστας Κολλάτος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η ανάπτυξη στη χώρα θα προέλθει και μόνο από τις τοπικές κοινωνίες και τη γη», επισημαίνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει με κάθε τρόπο την αμυγδαλοπαραγωγή, καθώς αποτελεί ζωοποιό στοιχείο της περιοχής.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος, που είναι ο βασικός οργανωτής της Γιορτής Αμυγδάλου, μίλησε η πρόεδρος κ. Κατερίνα Κακαγιάννη, η οποία παρουσίασε τον σκοπό αυτού του θεσμού αλλά και την προσπάθεια που γίνεται από την τοπική κοινωνία να αναδείξει τον καρπό που της δίνει ζωή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Διοργανώνουμε τη Γιορτή Αμυγδάλου για να συμβάλλουμε στη διατήρηση της μνήμης, στην ώθηση των νέων να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα επιστρέφοντας από τον «πολιτισμό της μεζονέτας» στη γενέθλια γη και στην αλληλεπίδραση των κατοίκων του χωριού... Φιλοδοξούμε κάθε χρόνο ο ήχος του κλαρίνου και του μπουζουκιού να σμίξει με τον θόρυβο της βέργας, του αποφλοιωτή, του σπαστήρα και να γεννήσουν τη χαρά, την παρέα και την ελπίδα».
«Τα πλεονεκτήματα του αμύγδαλου το έκαναν να αποτελεί σήμερα απαραίτητο συμπλήρωμα στη διατροφή μας. Κάτι που εξηγεί και την αυξημένη καλλιέργεια και παραγωγή του στην περιοχή μας και στην Ελλάδα γενικότερα και μάλιστα με όρους συμβολαιακής γεωργίας αποτελώντας μια ικανοποιητική πρόταση ενασχόλησης στον αγροτικό τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός συνόρων. Εμείς οι κάτοικοι Συκουρίου, και της ευρύτερης περιοχής αυτά τα γνωρίζουμε και ως σύλλογος γυναικών τα διαφυλάττουμε και τα προσφέρουμε για γνώση και επίγνωση...» κατέληξε η κ. Κακαγιάννη.
Στο πλαίσιο της γιορτής που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Θέμιδος, Συκουρίου, εμφανίστηκαν χορευτικά που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία της ορχήστρας του Βασίλη Μπαλογιάννη και συγκεκριμένα το χορευτικό τμήμα Νίκαιας του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Κιλελέρ, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πουρναρίου, του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Συκουρίου και του Συλλόγου Γυναικών Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος. Παράλληλα στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργημάτων από μέλη και φίλες του Συλλόγου Γυναικών, έκθεση αμυγδαλογλυκισμάτων και έγινε διαγωνισμός γευσιγνωσίας αμυγδαλογλυκισμάτων με τη συμμετοχή και της γνωστής κυρίας της μαγειρικής Βέφας Αλεξιάδου.
Τη φετινή Γιορτή Αμυγδάλου, η 13η κατά σειρά, συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο Δήμος Τεμπών εγκαινίασε προχθές έναν «ναό γνώσης και στέγη πολιτισμού», όπως χαρακτηρίστηκε το έργο που δημιούργησε η δημοτική αρχή με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα φιλοξενήσει βιβλιοθήκη, παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου και τη στέγη του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Συκουρίου.
«Είμαστε αισιόδοξοι, διότι παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες, αποδείχθηκε ότι όταν όλοι μαζί προσπαθούμε, τότε μεγαλουργούμε. Ολοκληρώσαμε το έργο, που ξεκίνησε επί πρώην Δήμου Νέσσωνος και πρόκειται για έναν πολυχώρο με σύγχρονες προδιαγραφές, που παραδίδεται στην τοπική κοινωνία για να το αξιοποιήσει και να το αναδείξει ανάλογα» ανάφερε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος, κατά τα εγκαίνια, παρουσιάζοντας το ιστορικό του έργου καθώς και του κτιρίου, η κατασκευή του οποίου βασίστηκε σε υπάρχουσα παλιά αποθήκη, όπου στέγαζε τη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέσσωνος.
Για την ιστορία της παλιάς αποθήκης που επί χρόνια αποτελούσε πηγή ανάπτυξης πολιτισμού, μίλησε ο πρώην δήμαρχος Δήμου Νέσσωνος κ. Νίκος Γερογιάννης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ήταν η καρδιά του πολιτισμού της μεταχουντικής γενιάς που σκέπαζε τα θέλω της για πολιτισμό και δημοκρατία. Φιλοξένησε πλούτο πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων... αυτός ο χώρος έχει ψυχή!».
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε χαιρετισμό του συνεχάρη τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία της «εστίας πολιτισμού και στέγης γραμμάτων» όπως χαρακτήρισε το έργο, καθώς και για την επιμονή της να επενδύει στη γνώση, ενώ τόνισε επίσης ότι: «Για την επιστροφή στην ελληνική περιφέρεια, χρειαζόμαστε υποδομές πολιτισμού και παροχές ποιότητας στους ανθρώπους της ελληνικής επαρχίας».
«Νιώθουμε υπερήφανοι που στηρίξαμε το όραμα των ανθρώπων αυτού του τόπου και έγινε πράξη...» τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, σε χαιρετισμό του, ενώ ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του.
Την υπόσχεση ότι αυτή η στέγη θα αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού, έδωσε εκ μέρους του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Συκουρίου, η πρόεδρος κ. Κατερίνα Δρογκούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση των μελών του να συνεχίσουν την προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης του πλούτου της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων τελέσθηκε αγιασμός και πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων στους νικητές του Διαγωνισμού Φωτογραφίας, που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών. Το πρώτο όπως και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Ανδρέα Κατσάκο και το δεύτερο στον κ. Παναγιώτη Δομούζη, ενώ έπαινοι απονεμήθηκαν στους κ. Κυριάκο Τσίπη, Βάγια Στάμου και Σωτήρη Καραπιάλη.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass