ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ 62% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ» ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ

9 στους 10 Λαρισαίους δεν γνωρίζουν ότι ανακυκλώνονται ψυγεία και τηλεοράσεις!

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2013 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:41
  
Ευαισθητοποίηση αλλά και άγνοια. Σ’ αυτές τις δύο λέξεις μπορεί να συνοψισθεί η σχέση των Λαρισαίων με την ανακύκλωση καθώς από τη μία εμφανίζονται να έχουν υψηλή συναίσθηση ότι είναι «προσωπική υπόθεση» του καθένα, από την άλλη όμως δεν γνωρίζουν ότι ανακυκλώνονται όχι μόνο χαρτί, αλουμίνιο αλλά και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως τα ψυγεία και οι τηλεοράσεις.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της εταιρίας MRΒ για την εταιρία Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, η οποία ξεκινά συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων για τη συγκέντρωση και μεταφορά προς ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που έχει στη διάθεσή της η «Ε», το 62% των Λαρισαίων, 26 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, δηλώνει ότι η ανακύκλωση αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποια υλικά ή συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν ώστε η θέλησή τους αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη.
Συγκεκριμένα, το 85% των Λαρισαίων, σχεδόν 9 στους 10, δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν ότι ένα ψυγείο, μία τηλεόραση ή μία καφετιέρα μπορούν ν’ ανακυκλωθούν. Ανάλογα μάλιστα με τη συσκευή (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, κλιματιστικά, υπολογιστές, εκτυπωτές, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, τοστιέρες, σεσουάρ), το ποσοστό των Λαρισαίων που γνωρίζουν ότι ανακυκλώνεται κυμαίνεται από το φτωχό 13% έως το ανησυχητικό 5%.
Οι αριθμοί αυτοί δεν φαίνεται πάντως να ανακόπτουν την θέληση των Λαρισαίων να συμβάλλουν στην ανακύκλωση: 9 στους 10 Λαρισαίους δηλώνουν πως τον τελευταίο χρόνο έδωσαν προς ανακύκλωση κάποιο υλικό, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι κάτω από τους 8 στους 10 πολίτες. Στον δείκτη των ηλεκτρικών συσκευών αυτοί που δηλώνουν ότι έχουν δώσει για ανακύκλωση έστω και μία, την τελευταία τριετία, από 29% έφτασαν στο πανελλαδικό 39%, ένα ποσοστό που στη Λάρισα ανεβαίνει στο 42%.
Όσον αφορά μάλιστα τη δήλωση προθέσεων για το μέλλον, οι προοπτικές είναι ακόμη πιο ευοίωνες: όσοι προτίθενται να δώσουν κάποια ηλεκτρική συσκευή για ανακύκλωση, αυξήθηκαν από 55% το 2010 σε 76% το 2013, με τους Λαρισαίους να υπόσχονται κάτι τέτοιο σε ποσοστό 85%!
ΥΠΟΧΩΡΕΙ
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε εθνικό επίπεδο, η έρευνα καταγράφει μιαν εικόνα γκρίζα αλλά αναμενόμενη για τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα: Ο τυφώνας της κρίσης φαίνεται να σαρώνει τα παλαιά δεδομένα στην ιεράρχηση των προβλημάτων και έτσι μόνον ένα φτωχό 12% περιλαμβάνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος στα 5 σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας όταν στην ίδια έρευνα, το 2009, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%! Στη Λάρισα ο δείκτης αυτός παραμένει λίγο μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες πόλεις (13%), αλλά εμφανίζεται σαφώς μειωμένος από άλλοτε, καθώς τώρα η ανεργία (85%) και η ακρίβεια (65%) υπερτερούν συντριπτικά.
Μεταξύ των ειδικότερων προβλημάτων, το 18% των Ελλήνων εξακολουθεί να θεωρεί τα σκουπίδια ως νούμερο 1 περιβαλλοντικό ζήτημα, ενώ το 15% δίνει πρωτιά στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Ειδικά στην Λάρισα, η «τριπλή απειλή» εντοπίζεται: στον όγκο των απορριμμάτων (48%), στην αλόγιστη χρήση προϊόντων που βλάπτουν το περιβάλλον (40%) και στις παράνομες τοπικές χωματερές (23%). Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτη η εμφάνιση μιας νέας αγωνίας των Θεσσαλών: H διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων και η ανάγκη ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για αναφορές που συγκεντρώνουν το 95% των τοπικών απαντήσεων.
 
 
Ποια είναι και τι κάνει
η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε
 
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. είναι φορέας που έχει την ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Βασικοί της μέτοχοι, είναι οι μεγαλύτερες εταιρίες όλων των κλάδων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, με ίσα μερίδια η καθεμιά τους.
Πρόκειται για εταιρία μη επενδυτικού χαρακτήρα και μη επιδίωξης κερδών, πιστοποιημένη με ISO, η οποία παρέχει ουσιαστικά δημόσια υπηρεσία που της έχει εκχωρηθεί από το κράτος. Με τις δράσεις της, επιδιώκει να φτάσει η χώρα στους εθνικούς στόχους, που έχουν καθοριστεί από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι εθνικοί αυτοί στόχοι είναι αριθμητικά προσδιορισμένοι, με τρόπο απολύτως συγκεκριμένο: Από κάθε κάτοικο, κάθε χρόνο, πρέπει να συλλέγονται τουλάχιστον τέσσερα κιλά ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης. Και από αυτά να ανακυκλώνονται και να αξιοποιούνται ξανά τα υλικά τους, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 50% έως και 80%, του μέσου βάρους της κάθε συσκευής (ανάλογα με την κατηγορία του εξοπλισμού).
Σκοπός της εταιρίας είναι η βελτίωση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, η συνετή και ορθολογική χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων και η προστασία της υγείας των πολιτών.
Και για να τον πετύχει, αναπτύσσει τις αναγκαίες υποδομές για τη συλλογή και επεξεργασία των ΑΗΗΕ: Τοποθετώντας δωρεάν κάδους και κοντέινερ ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, δημιούργησε πανελλαδικό δίκτυο συλλογής, το οποίο καλύπτει ήδη ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του ελληνικού πληθυσμού, και αποτελείται από δημοτικά σημεία ανακύκλωσης και άλλα που λειτουργούν σε εμπορικά και άλλα καταστήματα. Συγκρότησε δίκτυο μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης των ΑΗΗΕ, έχοντας συμβάσεις με περισσότερες από 30 αδειοδοτημένες εταιρείες μεταφοράς. Και συνεργάζεται με 9 μονάδες επεξεργασίας ΑΗΗΕ, που βρίσκονται σε κομβικά σημεία όλης της Ελλάδας.
Επιπλέον, η εταιρία προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση του ΗΗΕ. Οργανώνει πανελλαδικές καμπάνιες ενημέρωσης, αλλά και τοπικές ενέργειες, που σχεδιάζονται ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass